Predsjednik Vlade sa suradnicima sastao se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca

HUP

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom.Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević te ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. 
​Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u izjavi medijima nakon sastanka najavio je da u idućoj godini očekuje oko milijardu kuna ukupnog rasterećenja poduzetnika.Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Horvat je naglasio da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u završnoj fazi dva akcijska plana. Jedan akcijski plan, kako je rekao, u 2019. godini će ukinuti i dokinuti veliki broj administrativnih barijera. U drugom akcijskom planu, koji će Ministarstvo završiti zajedno s HUP-om i svim zainteresiranim stranama, namjerava se kod neporeznih davanja anulirati opterećenje koje je izravni doprinos državnom proračunu.
Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, ministar Horvat je odgovorio da se trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje."Provedbom dva akcijska plana u 2019. godini rasterećenja će biti i veća, na razini od oko milijardu kuna", ocijenio je.
Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavila je kako su na sastanku poslodavci iznijeli ono što je za njih jako bitno i što je gorući problem - nedostatak radne snage i opterećenja za gospodarstvo."Teme koje mi propagiramo su poznate i s resornim ministarstvima pokušavamo vidjeti gdje je mogući prostor u idućoj godini da do toga i dođe”, kazala je.Na pitanje novinara misli li da Vlada treba prestati sanirati gubitaše i davati jamstva za ono što nema budućnost, Deranja je kazala da je potrebno utvrditi u kom pravcu se želimo razvijati i onda u tom pravcu ići. "A pokrivati gubitaše naravno da ne. Treba poticati one industrije koje izvoze, koje stvaraju novu dodanu vrijednost, a država treba prepoznati koje su to", istaknula je.

Tekst: Hina/Vlada RH 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.