Radimir Čačić sa suradnicima održao radni sastanak s delegacijom regije Bratislava

RADIMIR ČAČIĆ, BRATISLAVA

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima ugostio je danas, 14. studenog, delegaciju regije Bratislava (Slovačka) koju je predvodila potpredsjednica regije Alžbeta Ožvaldová. 
Regija Bratislava najznačajnija je slovačka regija u kojoj je smješten glavni grad Bratislava. Ukupne je površine 2052.6 km2, u njoj živi 633.288 stanovnika, a na radnom sastanku s županom i predstavnicima Varaždinske županije razgovaralo se o povlačenju sredstava iz fondova EU,  prijevozu, integriranom prijevozu, obrazovanju te  budućoj suradnji. 
Za vrijeme prvog mandata župana Čačića potpisan je sporazum o suradnji Bratislavskog samoupravnog kraja (BSK)  i Varaždinske županije na svim relevantnim područjima i za jednu i drugu stranu. 

Župan Čačić na današnjem je sastanku istaknuo važnost suradnje s bliskim zemljama, a posebno s regijama sa sličnom tradicijom i mentalitetom. Važna tema radnog sastanka svakako su bili i fondovi Europske unije te financiranje projekata koji su važni za županije i regije.

– Od 11,2 milijarde eura, koliko je Slovačka dobila u prvoj lisnici 2007.-2013., oni su iskoristili sve, sav ponuđeni novac, za razliku od Hrvatske koja će barem 2 milijarde propustiti. Upravo zato oni su savršen uzor kako koristiti europski novac i to je bio jedan od razloga za ovaj njihov posjet i prezentaciju. Mi smo između ostalog danas prezentirali i projekt brze pruge Zagreb –Krapina - Varaždin - Čakovec, kao naš najveći projekt na području željezničkog prijevoza – rekao je župan Čačić.
Delegacije Varaždinske županije i regije Bratislava razgovarale su i o projektima u obrazovanju, za kojeg Varaždinska županija izdvaja gotovo 60 % proračuna. 
- Ono što oni mogu naučiti od nas su naši Centri izvrsnosti, budući da smo mi jedan od samo 24 europska centra i tu  je njihov interes da preuzmu neka od naših iskustava – rekao je župan. 
Potpredsjednica regije Bratislava Ožvaldová istaknula je veliko zadovoljstvo zato što su glavne teme bili strateški projekti koji se financiraju iz fondova Europske unije, također prezentirali su i svoj integrirani javni prijevoz u svojoj regiji, projekt izgradnje cestovne infrastrukture oko Bratislave kojom bi se iz Bratislave izmjestilo 28.000 tranzitnih vozila dnevno, a projekt bi se financirao sredstvima EU fondova. 

Na sastanku osim župana Čačića prisutni su bili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, sport i kulturu dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović,  Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove, direktor AZRE d.o.o. Borko Mikić, i Darko Levačić, viši stručni suradnik za promet i energetsku učinkovitost i Ante Klečina, viši referent za projekte u području prometa, a u ime regije Bratislava Zuzana Horčíková, generalna direktorica Bratislava Integriranog prometa, Barbara Lukáčová, ravnateljica Odjela za strategiju, regionalni razvoj i upravljanje projektima , Michal Beniač, Odjel za strategiju, regionalni razvoj i upravljanje projektima zamjenik ravnatelja, Michal Halabica, direktor Odjela za transport. 


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.