Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor je započeo svoju 10. sjednicu koja će trajati do ustavne stanke, 15 prosinca

aktualno prijepodne

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor je 14. studenoga započeo svoju 10. sjednicu koja će trajati do ustavne stanke, 15 prosinca. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade odgovorili su na 38 pitanja zastupnika.Odgovarajući na pitanje zastupnika Davora Bernardića zna li "gdje je glavni državni odvjetnik, je li radi i dolazi na posao" te aferama koje se zadnjih mjeseci spominju u medijima, predsjednik Vlade je istaknuo da je i on sam bio predmet i žrtva fabriciranja lažnih SMS-ova."Svašta ste nabrojili u tiradama. Što se tiče vaše teze o 'kupovini mandata', ona je neistinita i patetična. Ljudi, očito duboko nezadovoljni vašim radom, smjerom i načinom na koji funkcionira SDP, odlaze iz stranke. Oni, na način na koji to komuniciraju, odlaze svojom voljom, demonstriraju nezadovoljstvo prema Vama. Odabir gdje će ti ljudi, sa svojim temeljem Ustava neopozivim mandatom, to je njihova stvar. Nitko od njih nije došao u HDZ. Baš nitko", kazao je.

Bernardiću je, također, poručio da kao šef, još uvijek najveće oporbene stranke, radi na konsolidaciji. "Nama je u interesu da imamo snažnu opoziciju u obliku SDP-a, a ne da imamo rasulo koje gledate Vi i Vaši članovi i koji se reflektira i u rejtingu”, rekao je Plenković.Kazao je da zastupnik Bernardić ne poznaje temeljena načela diobe vlasti što je, dodao je, zapanjujuće.
"Vi pitate mene 'gdje vam je državni odvjetnik'. Kada netko kao čelnik oporbe, netko tko ima mandat od naroda, tako nešto kaže, šalje jako lošu poruku hrvatskoj javnosti. Možda ste Vi navikli, možda je moj prethodnik iz Vaše vlade percipirao tadašnjeg državnog odvjetnika kao svog. Ja nikoga tko ima veze s pravosudnim sustavom ne percipiram kao svog. To su profesionalci koji znaju svoj posao, imaju svoju odgovornost, rade zakonito i profesionalno”, kazao je, dodavši da je glavni državni odvjetnik Dražena Jelenić iznjedren iz profesionalnog sustava te ga nije ni poznavao dok nije došao na tu funkciju.

U padu broj zahtjeva za azil
Na tvrdnje zastupnika Gordana Marasa o "političkoj trgovini sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem", predsjednik Vlade odgovorio je da govori na krivom mjestu, istaknuvši da je tim temama mjesto u zagrebačkoj Gradskoj skupštini."Kad netko izgubi nacionalne i lokalne izbore, kad nema rješenja, kad se stranka topi i raspada, kakvo pitanje - takav odgovor. Važno je da javnost shvati da imate krivu adresu" rekao je.Odgovarajući na pitanje zastupnika Miranda Mrsića o širenju lažnih informacija o migrantima, premijer Plenković je kazao da je bilo slučajeva gdje su građani kad su vidjeli ljude druge boje kože u javnom prijevozu generirali paniku.
"To je loše, apeliram na političare i medije da ne šire histeriju gdje je ne treba biti", poručio je, napomenuvši da je broj zahtjeva za azil u padu."Nastavit ćemo štiti granicu od nezakonitih migracija, a kad je riječ o zakonitim migracijama ili humanitarnom pristupu, kada je riječ o ljudima koji traže azil, ponašat ćemo se u skladu i s našim i s europskim propisima, vodeći odgovornu politiku i otklanjati histeriju, dramu i paniku", naglasio je.

Procesuirati sve ratne zločince

Na pitanje zastupnika Bože Petrova o odluci vlade iz 2016. o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Europskoj uniji, predsjednik Vlade je odgovorio da Hrvatska u svim tijelima Europske unije artikulira svoje stavove, komunicira svako poglavlje koje se treba otvoriti ili se o njemu pregovara jer je otvoreno."Osobito o kriterijima koje se odnose na poglavlje 23, dakle pravosuđe i temeljna prava, koje je sistemsko, ključno poglavlje i koje će pratiti Srbiju do samoga kraja pristupnih pregovora", dodao je.Naglasio je pritom da je pitanje ratnih zločina za Vladu i državu par exellance političko pitanje koje se otvara u svakoj prigodi bilateralnog dijaloga i razgovora o ovoj temi na razini Europske unije."Nitko ga ne zaboravlja i stavlja sa strane. Naprotiv, naš je cilj da se svi ratni zločinci procesuiraju. U mandatu ove Vlade Ravnateljstvo policije formiralo je posebni tim za dodatno istraživanje ratnih zločina koje se odnose specifično na Vukovar i Ovčaru. Nema nijednog segmenta kojeg ova Vlada ili nadležna tijela po toj temi ne rade i ne poduzimaju. To je vrlo važno da javnost zna", kazao je, istaknuvši da je bitno stalno voditi računa o žrtvama.

Predsjednik Vlade Plenković je odgovarajući na pitanje zastupnice Brune Esih vezano za Globalni kompakt koji se bavi uređenim i zakonitim migracijama kazao da je kompakt pokušaj odgovora Ujedinjenih naroda na fenomen koji se dogodio u svijetu."Taj je dokument ispregovaran i usuglašen te nitko od stručnjaka u godinu i pol dana ne vidi tako dramatičnu političku bombu koja je bačena u javne rasprave,  osim određenih aktera i stranaka, vrlo sličnih po svjetonazoru i položaju u društvu, koji nastoje na temi profitirati i 'ušićariti' neki poen", kazao je. "Mi u tom dokumentu", dodao je, "ne vidimo problem, zašto je to vama problem, molim vas da to artikulirate, ne pozivajte se na neke druge, recite -  što je vama problem, osim dojma."

Nacionalni plan za borbu protiv raka 

Ministra mora, prometa i infrastrukture u odgovoru na pitanje zastupnika Ivice Mišića  o završetku pruge Zagreb-Vinkovci, kazao je da je bivši 10. koridor koji ide preko Vinkovaca, onaj na kojem su već neke dionice i napravljene."Za ostale je velike dvije dionice HŽ Infrastruktura osigurala sva sredstava putem europskih fondova. Ukupna vrijednost te dvije dionice je 800 do 900 milijuna eura. Izrađuje se dokumentacija i pripremamo je za sljedeći operativni program", pojasnio je.Dodao je da HŽ Infrastruktura provodi niz projekata gradnje i rekonstrukcije pruga.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, odgovarajući na pitanje zastupnika Miroslava Tuđmana o ilegalnim migracijama kao sigurnosnom pitanju, kazao da Hrvatska ima specifičnu geostratešku poziciju.
"Migracije su i sigurnosno pitanje, pogotovo kada govorimo o ilegalnim migracijama. Hrvatska se od samog početka postavila vrlo jasno. Krijumčarenje ljudi ima izravne implikacije na javni red, mir i sigurnost. Prema statistikama, najveći broj njih dolazi iz zemalja u kojima se ne ratuje, primjerice Iran.
Upravo iz te pozicije Vlada je odmah krenula u jako lobiranje da se u cijeli ovaj kontekst uključe države južno od nas, a koje su vrlo važne na migrantskoj ruti", naglasio je.Zastupnik Željko Jovanović upitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića zašto se ne promijeni način plaćanja bolnica, odnosno umjesto fiksnih limita uvede plaćanje po učinku."Postoje određene nepravde prema onima koji znaju i rade puno", kazao je ministar zdravstva te najavio donošenje uredbe vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj će se uvesti nagrađivanje za medicinske sestre i liječnike koji rade više.Ministar Kujundžić najavio je, odgovarajući na pitanje zastupnika Željka Kopića, da će za desetak dana u Splitu biti predstavljen Nacionalni plan za borbu protiv raka."Zloćudne su bolesti narastajući problem medicine. Broj umrlih od zloćudnih bolesti je 15 000 godišnje i to smo prepoznali kao jedan od najozbiljnijih problema. Na tom tragu se prije godinu dana počelo raditi na programu, okupljen je tim vodećih stručnjaka u liječenju i terapiji zloćudnih bolesti i
program je sačinjen. Javno će predstavljanje biti za desetak dana u Splitu”, rekao je.

Vlada je jamstvima osigurala plaću radnicima Uljanika i 3. maja

Zastupnik Peđa Grbin postavio je pitanje o brodogradilištu Uljanik, ustvrdivši da "situacija ne da nije bolja, nego je u bitnom gora".Premijer Plenković kazao je da Vlada čini sve za kompaniju i radnike te ne diže ruke od hrvatske brodogradnje.Naglasio je da je Vlada kao dio sanacijskog programa svojom odlukom u siječnju dala jamstvo od 716 milijuna kuna za restrukturiranje i sanacijski program Uljanika."Od tih 716 milijuna plaću su dobivali cijelu ovu godinu praktički i radnici Uljanika i 3. maj. Niste im to osigurali vi, već ova Vlada tim jamstvom", izdvojio je.Pojasnio je da je za vrijeme SDP-ove Vlade, od rujna do studenog 2015., dano najviše jamstava koja se sada protestiraju ovoj Vladi."Stopostotni suficit nam dolazi na rub zbog jamstva za Uljanik", dodao je te poručio zastupniku Grbinu da ne prebacuje na Vladu odgovornost uprave i onih koji su puno bliži tamo.

Kurikularna reforma od iduće godine u svim školama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je da kurikularna reforma od iduće godine ulazi u sve škole i to u one razrede u kojima je ove godine bila u eksperimentalnoj provedbi."Kako bismo u tome uspjeli, ovaj tjedan u javno savjetovanje stavljamo odluku o donošenju kurikuluma s prilogom svih predmetnih kurikuluma i kurikuluma međupredmetnih tema", najavila je.Zastupnica Marija Jelkovac upitala je o novostima koje će donijeti novi Zakon o udomiteljstvu. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić odgovorila je da zakon donosi niz poboljšanja."Posebno se ističe omogućavanje udomiteljstva kao zanimanja i kao specijaliziranog zanimanja za mlade i nezaposlene udomitelje. Naknada za udomiteljstvo kao zanimanje kretat će se od 5 500 do 6 500 kuna za specijalizirano udomiteljstvo, a na te naknade bit će obračunati i doprinosi po posebnim propisima", istaknula je.
Dodala je da je cilj poticati udomiteljstvo kod mlađih osoba, poticati zapošljavanje, ali i poboljšati materijalni položaj udomitelja te najavila povećanje naknada za udomitelje na 2 500 kuna.
izvor  - Vlada RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.