Premijer: Pozdravljamo raspravu na Vijeću za vanjske poslove o izborima u BiH, nužno je donijeti novi izborni zakon

PREMIJER

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Senju u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo što će ta izravna kineska investicija u Hrvatsku,vrijedna 160 milijuna eura, pridonijeti jačanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. U sljedeće dvije godine u okviru tog projekta zaposliti će se najmanje 100 ljudi, a dugoročno pridonijeti  još kvalitetnijoj opskrbi električnom energijom. Kazao je i da je Hrvatskoj u interesu modernizacija željezničke infrastrukture, koja zahtijeva najveće investicije i naglasio da Vlada želi da se u sljedećih 12 godina investira oko 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu te u tom segmentu također želi pronaći zajednički interes s kineskim ulagačima, uz investicije u lučku infrastrukturu.

 Vezano pak uz jučerašnju raspravu na Vijeću za vanjske poslove u Bruxellesu, o rezultatima općih izbora Bosni i Hercegovini, premijer Plenković ocijenio je jako dobrim što se ta rasprava održala. Naglasio je da je pozicija Hrvatske čvrsta i jasna, te naveo:

„Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju Ljubić, poštivati načelo jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, izbjegavati scenarije u kojima na teritoriju Federacije većinski konstitutivan narod, Bošnjaci, glasovanjem svojih pripadnika biraju drugom konstitutivnom narodu, Hrvatima, njihovoga člana Predsjedništva“, rekao je.  Dodao je kako sadašnja situacija nije dobra za povjerenje među narodima u BiH i funkcioniranje vlasti.Ponovio je da Bosna i Hercegovina nema većeg zagovornika, saveznika i prijatelja unutar članica Europske unije od Hrvatske, ali i naglasio da Hrvatska neće pustiti ovo pitanje na multilateralim forumima jer je ono u interesu stvarne ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i kvalitetnog funkcioniranja BiH. 

Novinare je zanimalo kakva je pozicija Hrvatske u odnosu na Globalni kompakt o izbjeglicama, dokument koji je također u izradi, uz Globalni kompakt o migracijama, na temelju Njujorške deklaracije Ujedinjenih naroda iz 2016. Predsjednik Vlade istaknuo je da se radi o nastavku dogovora na Općoj skupštini UN-a iz 2016., na kojoj je bila predsjednica Republike. Pojasnio je da će ta rezolucija biti usvojena u kontekstu onoga što se naziva omnibus rezolucija o temama UNHCR-a. Dodao je kako ni ona nije međunarodni ugovor i nije obvezujuća.

Naglasio je da ta rezolucija nije poprimila političke dimenzije kao Globalni kompakt o zakonitim i regularnim migracijama te dodao da o tom pitanju na razini Vlade nije bilo niti trunke kakofonije, niti se mijenjao stav niti za to ima razloga. Podsjetio je da će ministar Božinović sudjelovati na konferenciji u Marakešu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.