Premijer Andrej Plenković: Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost, Globalni kompakt rezultat je napora u pronalasku rješenja za migracijsku krizu

Premijer Andrej Plenković: Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost, Globalni kompakt rezultat je napora u pronalasku rješenja za migracijsku krizu

U ponedjeljak je obilježena 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a tom je prigodom otvoren i njegov spomenik u Zagrebu kipara Kuzme Kovačića.
„Time je još jednom odano priznanje njegovoj vizionarskoj državničkoj politici u prijelomnim trenucima za Hrvatsku, osamostaljenja i Domovinskoga rata, stvaranja demokratskih institucija i trasiranja našega puta prema Europi“, kazao je premijer Plenković. 

Partnerstvo Vlade i svih hrvatskih županija 

Osvrnuo se potom na 5. sastanak  Vlade sa županima i predstavnicima gradova i općina, koji je održan u Rijeci, posebno zahvalivši ministrima Kuščeviću, Ćoriću, Mariću i ministrici Žalac na prezentacijama koje se tiču njihovih resora koje su predstavile Vladine politike i smjernice rada za nova zakonska rješenja i nove okvire razvojnoga sporazuma koji će pridonijeti realizaciji projekata i smanjivanju nejednakosti među županijama.

„Taj smo dijalog sada tako usustavili da je partnerstvo, otvorenost, sinergija i kvalitetno razumijevanje onoga što radi Vlada i onoga što je županijama potrebno podigli na sasvim novu razinu“, poručio je premijer.

Naglasio je da je više od 2 milijarde kuna s reformom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave spušteno na lokalnu razinu, čime su dobili nove prihode koji omogućuju realizaciju projekata.

Cijeli paket zakona na kojem se radilo ove godine, Zakon o regionalnom razvoju, novi indeks razvijenosti, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, Zakon o brdsko planinskim područjima, Zakon o otocima, zaokružuje cjelovit pristup djelovanja prema regionalnoj razini, rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je i novu mjeru, koja će omogućiti jedinicama ispod 5 tisuća ljudi izgradnju 151 vrtića diljem Hrvatske, što je i demografska mjera.

Izrazio je i posebno zadovoljstvo ispunjavanjem Vladinih obveza kada je riječ o Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture 2020., naglasivši da je Vlada dosad ispunila preko 40 posto financijskih obveza za pripremu toga velikoga događaja.

Intenzivna suradnja s međunarodnim financijskim institucijama 

Govoreći o gospodarskim temama, naglasio je da je zadnjih desetak dana bilo vrlo intenzivno u kontekstu sastanaka s međunarodnim financijskim institucijama.

Za vrijeme sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu je boravio predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti, s kojim je predsjednik Vlade razgovarao o projektima koje ta banka sve više podupire u privatnom sektoru.

Također, Hrvatsku je posjetila i misija Međunarodnog monetarnog fonda, a njihova je zaključna izjava vrlo pozitivna, u pogledu rezultata u fiskalnoj konsolidaciji, gospodarskog rasta i načina kako se Vlada suočava s izazovima koji su pred njom.

Premijer Plenković krajem prošloga tjedna sastao se s potpredsjednikom Europske investicijske banke Dariom Scannapiecom, koja Hrvatsku podupire s više od 6,3 milijarde eura vrijednim projektima. Potpisan je i ugovor o novih 300 milijuna eura za sufinanciranje europskih projekata putem EIB-a,
što je druga tranša od ukupno 600 milijuna eura.

Izdvojio je i jučerašnji sastanak s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom, koja, kazao je Hrvatsku prati i savjetuje u procesu strukturnih reformi.

Dodao je da je agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske na BB+, s pozitivnim izgledima.

Vlada ozbiljna i odgovorna u svim pitanjima 

Od ostalih je tema izdvojio sudjelovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na konferenciji u Marakešu o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, kazavši da je ogromna većina članica UN-a bila tamo te da je dokument prihvaćen.

Ponovio je kako taj dokument regulira zakonite migracije, nije obvezujućeg karaktera i predstavlja napor cijele međunarodne zajednice u pronalaženju načina kako se baviti, na globalnoj razini, uređenim migracijama, poručivši da se samo tako može pronaći rješenje za krize koje su se dogodile nakon nekontroliranih izbjegličko-migracijskih valova.

„Naš je stav bio konzistentan, jasan, razuman i racionalan. Nismo, kao ni inače, podlegli pritiscima ili panici i histeriji koju su neke političke stranke i neki drugi nastojali plasirati u hrvatski javni prostor. Ponašamo se ozbiljno i odgovorno, kao što to radimo cijelo vrijeme sa svim mogućim temama.

Ovdje smo pokazali zrelost koja je nužna hrvatskom društvu s obzirom na zbivanja u Europi i globalno“, poručio je predsjednik Vlade.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.