Za BiH nema većeg zagovaratelja europskog puta od Hrvatske, ali nije dobro da jedan narod drugome bira predstavnike

premijer

O Brexitu

Dodao je da je potrebno pronaći dobar balans kako bi se kroz dva financijska okvira uspjelo podignuti one dijelove Hrvatske koji su manje razvijeni na prosječnu razinu u Europskoj uniji.Vezano za Brexit, istaknuo je da je britanska premijerka Theresa May jučer dobila potporu u svom Klubu, no cijela je scena oslabljena u smislu da sa sigurnošću može ići po većinski glas za Ugovor o povlačenju koji je na stolu."Smatramo da je Ugovor o povlačenju kvalitetan, na njemu se puno radilo te su pokriveni svi bitni aspekti politika. Politička deklaracija daje svojevrsni okvir i hodogram razvoja budućih odnosa. Sada treba učiniti mnogo političkog napora da se to i postigne. Ukoliko do toga ne dođe, postoji uvijek šansa da Ujedinjena Kraljevina zatraži produljenje, dakle da ne bude 'hard' Brexita 30. ožujka. A nakon toga vidjet ćemo kako će se odvijati pregovori", ocijenio je.Ponovio je da zbog nepotrebnog i lošeg referenduma, difamacijske i u mnogim aspektima lažne kampanje, sada cijela Europa ima probleme.  

Hrvatska na svaki način pomaže europski put BiH 

Upitan za temu o Bosni i Hercegovini na večerašnjoj radnoj večeri  Europskoga vijeća, premijer Plenković ponovio je da od Hrvatske nema većeg zagovaratelja europskog puta Bosne i Hercegovine. Dodao je da će Hrvatska i dalje nastojati na svaki način pomagati europski put BiH te podupirati europske reforme."Nema toga što Hrvatska neće napraviti, bilo da radi s razine Vlade, bilo s razine diplomacije ili zastupnika u Europskom parlamentu. Jako ćete se dobro sjetiti tko su bili glavni zagovaratelji BiH kada je trebalo podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji", rekao je.

Naglasio je da je razgovarao s akterima sporazuma u Daytonu i da nikome nije palo na pamet, ni u teoriji, a kamoli u zamisli, da se događa da jednom narodu pripadnici drugog naroda biraju predstavnike."Naš je stav principijelan. Za zdravo funkcioniranje BiH, njenih institucija, ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda – a osobito hrvatskog koji je najmalobrojniji – nije dobro da imamo tu situaciju. Ako su Hrvati u BiH većinski nezadovoljni takvim scenarijem, onda to nije dobro. Govorit ću da Europska unija mora pomoći strankama i institucijama u BiH kako bi se pristupilo provedbi presude Ustavnog suda i promjeni Izbornog zakona", kazao je.Upitan za aferu SMS, premijer Plenković je kazao da je vidio vijest da je g. Vlado Galić dao ostavku na mjestu savjetnika predsjednice Republike."Ne znam ništa o tome, osim onoga što je objavljeno. Imat ćemo u ponedjeljak sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost te ću više znati o toj temi. Cijela ta afera nije dobra, iza toga stojim i treba je rasvijetliti do kraja", rekao je.

Ili onako kako je dogovoreno - ili će se natječaj za F-16 poništiti

Što se tiče kupnje izraelskih borbenih zrakoplova F-16, predsjednik Vlade je ponovio da je hrvatska strana u potpunosti mirna."Prije donošenja konačne odluke, poslali smo posebno izaslanstvo u Izrael i SAD. Kao odgovoran predsjednik Vlade, želio sam biti potpuno siguran da nema nikakvih zapreka. Prema onome što je tada prezentirano i meni i ostalim članovima Vlade, nema nijednog elementa koji bi u tom trenutku bio sporan. Da smo mogli prepoznati da postoji problem, sigurno bismo još radili na tome da dobijemo prava jamstva. Stav je vrlo jasan – kupit ćemo ono što je Radna skupina koja je obrađivala ponude predložila Vladi u najboljoj ponudi", naglasio je.Napomenuo je da ne dolaze u obzir bilo kakve modifikacije koje bi dovodile do toga da odabrani proizvod bude drukčiji, cjenovno različit.

"Nema dileme – ili onako kako jest, ili će se natječaj poništiti. Ono što je odlučeno, mora se poštovati", zaključio je Plenković.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.