Ministarstvo turizma s više od 23 milijuna kuna sufinancira 62 razvojna projekta javne turističke infrastrukture

Ministarstvo turizma s više od 23 milijuna kuna sufinancira 62 razvojna projekta javne turističke infrastrukture

Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018., a odobrena su sredstva za sufinanciranje čak 62 projekta u vrijednosti od 23.479.000,00 kuna. Sredstva su namijenjena javnom sektoru – jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture, a kroz ovu odluku odobrena su sredstva za sufinanciranje 26 projekata uređenja plaža, 25 centara za posjetitelje/interpretacijskih centara, 7 projekata javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i 4 projekta uređenja javnih zahoda. Ministar turizma Gari Cappelli je povodom donošenja Odluke izjavio: „S ciljem unaprjeđenja kvalitete i povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma dodjeljujemo više od 23 milijuna i 470 tisuća kuna za 62 projekta. Važno je kontinuirano ulagati u sve segmente turističke ponude, osim u smještajne kapacitete i u ostale dijelove suprastrukture. Pritom želimo sve svoje komparativne prednosti turistički valorizirali i time naše destinacije učinili atraktivnijima, poštujući pritom načela odgovornog i održivog razvoja turizma.“

Opći cilj Programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Također, sufinanciranjem projekata javne turističke infrastrukture se potiče stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernija prostorna distribucija potražnje, generiraju se novi motivi dolaska te se potiče rast turističke potrošnje. 
Osim projekata namijenjenih uređenju plaža, izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma te uređenju i opremanju javnih zahoda, u narednom razdoblju se očekuje Odluka za točku 5. i 6. programa (javna golf igrališta i žičare) koja će se donijeti kada se u cijelosti osiguraju potrebna sredstva za donošenje takve odluke.
Javni poziv je bio otvoren od 7. kolovoza do 14. rujna 2018. godine te Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava, kao i detaljnije informacije o uvjetima natječaja možete vidjeti na službenim web stranicama Ministarstva turizma pod kategorijom Javni pozivi.
Izvor financiranja predmetnog javnog poziva je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Ministarstvo sufinancira do 80%, odnosno do 90% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 147/14 i 123/17). Minimalni iznos potpore iznosi 100.000,00 kn za centre za posjetitelje i interpretacijske centre te projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a 200.000,00 kn za projekte uređenja plaža. Maksimalni iznos potpore iznosi 300.000,00 kn za projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i javne zahode, a za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre iznosi 800.000,00 kn. Za predmetni Program je osigurano do 25 milijuna kuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.