Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove i ministarskom sastanku EU-ASEAN

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove i ministarskom sastanku EU-ASEAN

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu i ministarskom sastanku EU-ASEAN.

Na Vijeću za vanjske poslove ministri su se bavili pitanjem dezinformiranja te odnosima EU-a s državama Arapske lige i Savezom država Jugoistočne Azije (ASEAN). Vijeće je pozdravilo Akcijski plan protiv dezinformiranja iz prosinca 2018. godine. Fokus rasprave bio je na vanjskim aspektima izazova dezinformiranja, odnosno aktivnostima i mjerama koje treba poduzeti u predstojećem razdoblju u cilju jačanja sposobnosti za zajednički i koordinirani odgovor te povećanja društvene otpornosti. Dogovorene su aktivnosti jačanja suradnje s međunarodnim partnerima, posebno NATO-om i skupinom G7, kao i civilnim društvom u cilju podizanja svijesti o dezinformiranju.

U širem kontekstu hibridnih prijetnji, vanjskih utjecaja i strateškog komuniciranja za Hrvatsku posebnu važnost imaju aktivnosti triju timova za strateško komuniciranje pri EEAS-u – za istočno i južno susjedstvo te Zapadni Balkan – posebno u promicanju činjenično utemeljenih poruka o EU u državama i područjima koje geografski pokrivaju.

Na sastanku Vijeća su razmotrene pripreme za Peti ministarski sastanak EU-Arapska liga (4. veljače u Bruxellesu) i prvi Sastanak na vrhu EU-Arapska liga (24.-25. veljače u Egiptu) te ukupni odnosi s arapskim partnerima. Ocijenjeno je da će predstojeći sastanci biti prilikom za potvrđivanje snažnog partnerstva EU-a i Arapske lige, te razmatranje kako odgovoriti na zajedničke izazove poput regionalnih kriza, migracija, borbe protiv terorizma i klimatskih promjena.

U pripremi 22. Ministarskog sastanka EU-a i ASEAN-a, koji se održao na marginama Vijeća za vanjske poslove, razgovaralo se o suradnji s državama ASEAN-a. Istaknuta je potreba jačanja i produbljivanja odnosa, posebno kad je riječ o političkoj i sigurnosnoj suradnji, promicanju povezivosti, suočavanju s posljedicama klimatskih promjena, zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te dijalogu o izazovima i prijetnjama s kojima se susreću obje regije.

Vijeće se kratko dotaknulo i aktualne situacije u Venezueli, uključujući nastojanja za uspostavu međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja bi pomogla stvaranju preduvjeta za pokretanje dijaloga vlasti i oporbe u toj zemlji. Ministri su se osvrnuli i na DR Kongo u svjetlu predsjedničkih izbora koji su se održali 30. prosinca 2018. godine te na Siriju uoči treće Briselske konferencije o potpori Siriji i regiji koja će se krajem ožujka održati u Bruxellesu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.