Ministrica Pejčinović Burić na Vijeću za vanjske poslove

Pejčinović-Burić

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 18. veljače 2019. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Vijeće je raspravljalo o Rogu Afrike, Ukrajini, Siriji i Venezueli.

Rasprava ministara o Ukrajini odvijala se u svjetlu pete obljetnice događanja na Majdanu, koji su simbol europskog puta Ukrajine. Ocijenjeno je da je Ukrajina daleko odmakla u proteklih pet godina te učinila značajni reformski napredak, koji treba sagledavati i u kontekstu sukoba u jednom dijelu zemlje. Dogovoreno je da će EU i države članice nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinom približavanju EU, pri čemu naglasak treba staviti na daljnje reformske napore koji će pomoći Ukrajini u izgradnji otpornosti i sposobnosti da se sama nosi sa svim izazovima. EU ostaje privržena teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine i provedbi politike nepriznavanja nezakonite aneksije Krima. U pogledu situacije u Azovskom moru i Kerčkom tjesnacu EU ustraje na potrebi smirivanja stanja te očekuje da ruske vlasti bez odlaganja oslobode ukrajinsku posadu i brodove. U izostanku odgovora poduzet će se daljnji koraci, uključujući ciljane mjere ograničavanja. Ministre je o situaciji u Ukrajini izvijestio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin, s kojim su se neformalno susreli uoči sastanka Vijeća.

Vijeće je razmotrilo aktualnu situaciju u Siriji. Dogovoreno je da će EU nastaviti s angažmanom na političkom, diplomatskom i humanitarnom planu. Nastavit će pružati potporu mirovnom procesu koji se treba odvijati pod okriljem UN-a te naporima novog posebnog izaslanika UN-a za Siriju Geira Pedersena. Istaknuta je važnost Treće konferencije o budućnosti Sirije i njezine regije, koja će se održati 12.-14. ožujka u Bruxellesu, koja će biti prilika za potporu političkom procesu te odgovoru na humanitarne potrebe Sirijaca u Siriji i susjednim državama.

Vezano uz situaciju u Venezueli, Vijeće je istaknulo ključnu potrebu iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja za aktualnu krizu te povratak demokraciji. Ponovljena je potpora Nacionalnoj skupštini kao jedinom demokratski legitimnom tijelu te njezinom predsjedniku Juanu Guaidóu da u svojstvu privremenog predsjednika države u skladu s Ustavom Venezuele sazove slobodne, poštene i demokratske izbore. EU će nastaviti s angažmanom u cilju potpore političkom procesu u Venezueli uključujući kroz angažman u okviru Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja je održala svoj prvi sastanak 7. veljače u Montevideu. Nastavit će se i napori u cilju osiguranja dostave humanitarne pomoći.

U pogledu situacije u regiji Roga Afrike, ministri su pozdravili pozitivne pomake, posebno pomirenje između Etiopije i Eritreje, koje ima pozitivne učinke na cijelu regiju. Dogovoreno je da će se raditi na jačanju angažmana i nazočnosti EU-a u regiji u potpori pozitivnim promjenama te u cilju zaštite interesa i promicanja demokracije, ljudskih prava, regionalne suradnje i gospodarskog razvoja.

Na sastanku Vijeća ministri su se kratko osvrnuli na situaciju u Demokratskoj Republici Kongo te pozdravili povijesni dogovor između Republike Sjeverne Makedonije i Grčke koji je ocijenjen ključnim doprinosom stabilizaciji područja jugoistočne Europe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.