Župan općine Lendava u posjetu Međimurskoj županiji

Župan Lendave

U Međimurskoj županiji po prvi puta susreli su se župan Međimurske županije Matija Posavec i župan općine Lendava Janez Magyar sa suradnicima, zamjenikom župana Mihaelom Kasašem, voditeljicom projekta Lendava EPK Tanjom Šimonka te predsjednikom HKD-a Pomurje Đaninom Kutnjakom. Održan je i radni sastanak kojemu su nazočili zamjenica župana Sandra Herman, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak te pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga.

Potpora Međimurske županije Lendavi za EPK

Zamjenica župana Sandra Herman ovom je prilikom istaknula zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom suradnjom Međimurske županije i susjedne  općine Lendava. „Bilo da se radi o kulturnoj, gospodarskoj ili turističkoj suradnji, ona je već godinama čvrsta jer, prije svega, imamo mnogo toga zajedničkog. Već smo u ranijoj fazi napravili zajedničke korake u suradnji. Međimurska županija te gradovi Čakovec i Mursko Središće s općinom Lendava potpisali su sporazume o podržavanju njene kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, a danas smo otišli korak dalje te postigli vrlo konkretne dogovore“  istaknula je zamjenica župana te dodala da će u organizacijski odbor prilikom pripremanja kandidature s međimurske strane biti uključeni brojni dionici iz kulturnog života. „Ukoliko se naša susjedna općina uspije izboriti za prestižnu titulu, to će i čitavom Međimurju biti dobra promocija, a upravo na tome ćemo svi zajedno raditi“, zaključila je.

Na srdačnom gostoprimstvu zahvalio je župan općine Lendava Janez Magyar, uz naglasak važnosti suradnje s obje strane granice jer, kako je kazao Lendava je multikulturalno središte: „Tamo, između ostalih, žive i djeluju mađarska i hrvatska nacionalna manjina. Za svaku skupinu naroda brinemo, sa svakom od njih surađujemo, a slobodno mogu reći da obogaćuju naša kulturna i društvena događanja. Upravo to je razlog naše kandidature za Europsku prijestolnicu kulture i samim time imamo prednost pred drugim kandidatima“.

Važnu ulogu povezivanja dvaju pomurskih krajeva i susjednih država ima Hrvatsko kulturno društvo Pomurje kao čuvar identiteta hrvatske kulture, tradicije i jezika. Predsjednik Đanino Kutnjak ponosan je što je Društvo s godinama postalo most suradnje dviju regija te je istaknuo da HKD Pomurje aktivno sudjeluje u pripremi kandidature Lendave za EPK.

Odluka koji slovenski grad će ponijeti titulu europskog grada kulture znat će se početkom 2020. godine, što znači da su radni sastanci poput ovog poželjni i potrebni, a da će ih biti još potvrđuje poziv župana Magyara predstavnicima Međimurske županije da se uskoro ponovno sastanu, ovoga puta u Lendavi.

Otvorene su i druge teme s područja kulturne, turističke i gospodarske suradnje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.