Premijer nije prihvatio ostavku: ministrica Žalac ostaje ministrica

PREMIJER

Premijer nije prihvatio ostavku: ministrica Žalac ostaje ministrica, evo što je rekao:

Izražavam žaljenje, ono što je najvažnije je da je djevojčica koju je ministrica Gabrijela Žalac udarila autom, koja je pretrčavala preko ceste, dobro te da je u Osijeku dobila svu potrebnu skrb. U kontaktu smo 30 minuta od kada se sve dogodilo, razgovarali smo više puta. Ministrica je ponudila mandat na raspolaganje, prepustila je odluku meni. Ne prihvaćam njezinu ostavku, ostaje ministrica", kazao je u izjavi medijima predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon svečane sjednice Fakultetskog vijeća prigodom obilježavanja 350. obljetnice postojanja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Što se tiče vozačke dozvole, koja nije bila produljena, predsjednik Vlade je kazao da je to propust.
"To, međutim, nije kazneno djelo, to je prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu vozačku dozvolu. Kao što znate, neke vozačke dozvole su trajale do 65 godine života. Oni mlađi i koji su kasnije krenuli polagati vozačke ispite, sada vozačke dozvole moraju produljivati svakih deset godina", rekao je, ponovivši da je najvažnija da je djevojčica dobro.Izvijestio je da je s ministricom Žalac razgovarao više puta, kao i da je ministricu jutros primio te da je ona ponudila mandat na raspolaganje."Prepustila je odluku meni. Taj potez je s njene strane, u ovim okolnostima i pogotovo nakon ovog velikog pritiska javnosti na nju vrlo korektan i vrlo moralan. Smatram da po načelu razmjernosti ono što se, nažalost, dogodilo s prometnom nesrećom je nešto što se moglo dogoditi i nekom drugome", kazao je, dodavši da propust s produljivanjem vozačke dozvole nije vrsta prekršaja zbog kojeg bi tražio od ministrice Žalac da napusti Vladu.Naglasio je pritom da ministrica Žalac svoj posao radi jako dobro, podsjetivši da je u njenom mandatu od devet posto ugovorenih sredstava, Hrvatska sada došla na 65 posto te je ambicija da to do kraja godine bude 85 posto. 
"Ona ostaje ministrica", kazao je Plenković. Kazao je da je ministrica priznala da je propust što nije produljila vozačku dozvolu i taj će propust ispraviti."Ona, kao i drugi hrvatski građani koji ne produlje vozačku dozvolu, plaćaju prekršajnu kaznu, što je ona i učinila", kazao je.

Nebulozne, zlonamjerne teze iz krajnje desnih krugova

Novinare je zanimao i komentar zabrane služenja mise na Bleiburgu. Predsjednik Vlade kazao je da je to pitanje na dnevnom redu između Hrvatske biskupske konferencije i biskupije u Koruškoj, kao i Austrijske biskupske konferencije.
"Ukoliko možemo pomoći u vezi te teme, mi smo tu spremni. Znate da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, to će tako i ostati. Ono što u svakom slučaju želim otkloniti, to su nebulozne teze, izrazito zlonamjerne i bezobrazne do mjere koju još nismo vidjeli, koje se plasiraju u nekim krajnje desnim krugovima, o tome da eventualno Vlada ili ja osobno snosimo bilo kakvu odgovornost i da smo čak lobirali u tom pogledu. Dakle, to su totalne gluposti i besmislice koje odbacujemo", rekao je.
Na pitanje o Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, kazao je da se ono, kao i svako drugo veleposlanstvo, treba angažirati, na zaštiti svakog pitanja koje je vezano za Republiku Hrvatsku.

Brodogradnja na tržišnim osnovama

Što se tiče Uljanika, premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska jako puno pomagala državnim potporama brodogradilištima u proteklih 30-ak godina. Istaknuo je da se brodogradilišta u Hrvatskoj moraju održati na tržišnim osnovama."Mi ćemo donositi odluke nakon svih analiza i onoga što je realno, dobro i odgovorno za porezne obveznike i državni proračun. Podsjećam da smo platili 2,8 milijardi kuna državnih jamstava zbog Uljanika. Hrvatske financije pritom nisu destabilizirane, nijedna financijska institucija nije to gledala na način da nismo bili u stanju financijski konsolidirani i otporni podnijeti taj trošak", kazao je Plenković te ponovio da je Vlada više puta pružila ruku brodogradilištima u Rijeci i Puli.Vezano za monstruozni čin na Pagu i razrješenje ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru, predsjednik Vlade je kazao da se na reformi centara za socijalnu skrbi radi kontinuirano i da je to što se na dogodilo na Pagu slučaj bez presedana.
"Što se tiče centara za socijalnu skrb, mi smo im prošle godine, i na inicijativu ministrice Nade Murganić, poboljšali radne uvjete i plaće, nakon dugog niza godina. Želim da ministrica nastavi raditi svoj posao te da centri za socijalnu skrbi imaju takvu vrstu nadzora da se ovakve stvari, ako negdje postoje okolnosti, ne događaju", zaključio je. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.