Predsjednica Republike preuzela predsjedanje Vijećem žena svjetskih lidera

Kolinda - vijeće žena svjetskih lidera

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je te je danas preuzela predsjedanje Vijećem žena svjetskih lidera (Council of Women World Leaders).

Vijeće žena svjetskih lidera osnovale su 1996. tadašnja islandska predsjednica Vigdis Finnbogadottir i Laura Liswood, glavna tajnica vijeća, s ciljem da se potaknu sadašnje i bivše predsjednice država, vlada i ministrice na sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima od ključne važnosti za žene. Širenje mreže utjecajnih žena važno je kako bi se potaknulo sve više žena širom svijeta da se aktiviraju na svim razinama političkog i ekonomskog odlučivanja, smatra litavska predsjednica. Nadalje, Vijeće osigurava ženama na najvišim položajima platformu kako bi mogle podijeliti zajednička iskustva i biti od pomoći jedna drugoj kao svjetski vođe.

Tijekom sastanka s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaitė, koja je Vijećem žena svjetskih lidera predsjedala od 2014. godine, hrvatska Predsjednica preuzela je predsjedanje Vijećem.

Povodom primopredaje dužnosti, Predsjednica Republike Hrvatske kazala je kako joj je izuzetna čast preuzeti dužnost Predsjedateljice Vijeća žena svjetskih lidera od Predsjednice Republike Litve, istaknute žene i političarke te je poručila kako će nastavili raditi na svim pitanjima koja se tiču ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojaka, tijekom svih svojih budućih djelovanja, u svim područjima života.

Prilikom susreta, dvije predsjednice razmijenile su mišljenja o bilateralnim odnosima, zajedničkim politikama unutar Europske unije i na globalnoj sceni te o položaju žena u visokoj politici. Pritom su bilateralni odnosi Hrvatske i Litve ocijenjeni bliskima, sa zajedničkim interesima i željom za intenziviranjem suradnje u područjima kao što su obrana i sigurnost. Hrvatska Predsjednica istaknula je kako visoku razinu prijateljskih odnosa i zajednički interes za dugoročno partnerstvo potvrđuju imenovanja rezidentnih veleposlanika u Zagrebu i Vilniusu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.