Predsjednica Republike u službenom posjetu Češkoj Republici

Predsjednica Republike u službenom posjetu Češkoj Republici

Na poziv predsjednika Češke Republike Miloša Zemana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u uzvratnom, službenom posjetu Češkoj Republici.

Ceremonijom svečanog dočeka u Praškom dvorcu započeo je susret predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Zemana, nakon kojeg je uslijedio sastanak dvoje predsjednika te bilateralni sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Češke Republike.

Izrazivši zadovoljstvo ponovnim susretom s predsjednikom Zemanom, dvije godine nakon njegovog posjeta Zagrebu, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako joj je posebno drago što nastavljamo snažnu tradiciju hrvatsko-češke suradnje na najvišoj razini. „Držim kako će i moj službeni posjet Češkoj poslužiti daljnjem jačanju odnosa između naših zemalja, približavajući još više naše narode te potičući jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa koji su vrlo dobri i prijateljski.

Dvoje predsjednika je izrazilo potporu jačanju suradnje između zemalja srednje Europe kroz Inicijativu triju mora i Projekt triju rijeka u cilju ne samo snažnijeg povezivanja srednjoeuropskih država već i kohezije s ostatkom Europske unije.

"Drago mi je da Inicijativa triju mora izrasta u ono što je bila moja inicijalna ideja, a to je inicijativa za autentičnu, autohtonu srednju Europu naših dvanaest država koje su sve, izuzev Austrije, bile na drugoj strani Željezne zavjese", kazala je Predsjednica.

Dodala je kako se radi o inicijativi kojoj je cilj i kohezija s ostatkom Europske unije te brisanje mentalnih i fizičkih granica između tzv. "Istoka" i tzv. "Zapada". "Cilj je povezivanje naših država, ali i povezivanje prema Europskoj uniji i konkurentnost naših gospodarstava, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema njezinim riječima, Hrvatska i Češka imaju interes sudjelovati u toj inicijativi koja je, kako je ocijenila, "kompatibilna s Projektom triju rijeka". Radi se o češkom projektu - izgradnji kanala koji povezuje Elbu, Odru i Dunav, a koji će omogućiti plovnost i povezati Sjeverno, Baltičko i Crno more.

"Ta mi je inicijativa posebno interesantna zbog Vukovara, koji je i luka na Dunavu i koji može povezivati te tri rijeke prema Jadranskom moru, prema Pločama, preko koridora Vc", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Češki Predsjednik je kazao da suradnju između zemalja srednje Europe treba "učvrstiti" i uspostaviti svojevrsni "Višegrad plus". Izrazio je zadovoljstvo jačanjem gospodarske suradnje između Hrvatske i Češke koja je, kako je istaknuo, u uzlaznoj putanji. "U posljednjih pet godina, trgovinska razmjena između dvije zemlje se povećala za 50 posto", kazao je predsjednik Zeman, spomenuvši kako na ljetovanje u Hrvatsku godišnje dolazi oko milijun Čeha.

Predsjednica Grabar-Kitarović je izrazila želju za organiziranjem gospodarskog foruma kako "bismo unaprijedili gospodarske odnose, investicije i trgovinu između dviju država".

Hrvatska Predsjednica podsjetila je na dugogodišnje povijesne veze dvaju naroda, istaknuvši da nas sada više od svega povezuje zajednička budućnost i zajednički interesi u Europskoj uniji. "Oni su doista iznimno slični i nadam se da ćemo nastaviti promicati interese srednje Europe", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je interes da se jedan sastanak Višegradske skupine (V4) koju čine Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska održi u Hrvatskoj. "Rado bih bila domaćin sastanka V4 kako bismo raspravili o svim onim prilikama za razvoj koje imamo u srednjoj Europi", kazala je Predsjednica.

Predsjednica se osvrnula i na manjine kao još jednu od poveznica između dvije države te je zahvalila Češkoj zbog načina na koji se odnosi prema hrvatskoj manjini. Podsjetila je da "vrlo cijenjena" češka manjina u Hrvatskoj broji skoro 10.000 ljudi, da ima svog predstavnika u Saboru i uživa sva prava kada je riječ o njegovanju jezika i kulture.

Kako bi naglasila bliskost dvaju naroda, podsjetila je i na brojne studente koji su studirali u Pragu te kako je upravo u Karlovom gradu 1911., po uzoru na češke klubove Spartu i Slaviju, osnovan i Hajduk Split.

Isto tako, istaknula je kako dvije zemlje povezuje i Jadransko more s obzirom na uvijek vjerne češke turiste, kazavši da je "Jadransko more zapravo i vaše more".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.