Održana deseta sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

skupština vž

Varaždinska županija će od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Uprave Hrvatskih cesta zatražiti da hitno riješe problem kamionskog prometa kroz općine Sračinec, Petrijanec i Cestica, a ako se to neće dogoditi, bit će pokrenut referendum. Najavio je to župan Radimir Čačić na sjednici Županijske skupštine, koja je održana u četvrtak, 25. travnja.
– Strašno zagušenje prometa nastalo je zbog političke odluke Ministarstva pod pritiskom HNS-a, uz konzultacije s Hrvatskim cestama čiji je član Uprave, zadužen za naše područje, iz Sračinca, a kako bi se rasteretio promet u Međimurju. Promet je povećan za čak 550 kamiona dnevno nakon odluke da se kamionski promet s graničnog prijelaza u Murskom Središtu preusmjeri na prijelaz Dubrava Križovljanska u Općini Cestica. Iznesene su laži od strane člana Uprave Hrvatskih cesta koji je ustvrdio da oni ne mogu ništa jer Županija nije donijela Županijski prostorni plan. U Prostornom planu je još od 2000. godine, dakle punih 19 godina, brza podravska cesta, a problem je da nitko ništa svih tih godina nije napravio. Sam problem je stvoren, kao što je već rečeno, njihovom odlukom. Tražimo da Ministarstvo i Hrvatske ceste hitno riješe problem, a u suprotnom ćemo pokrenuti referendum – rekao je župan Čačić. 
Vijećnici su na sjednici većinom glasova prihvatili izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Proračun je ostvaren u iznosu od 204,3 milijuna kuna, pri čemu su ostvareni prihodi od poreza u iznosu od gotovo 81 milijun kuna, što je porast od 27,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. U prošloj godini ostvaren je tekući višak prihoda od 2,3 milijuna kuna, a time je ukupni manjak u proračunu smanjen na 9,1 milijun kuna te će u potpunosti biti pokriven kad država podmiri dug od 47 milijuna kuna za JPP.
- Imamo značajno povećanje prihoda iz poreza na dohodak, na što je, uz rast plaća i porast zaposlenosti, utjecala i porezna reforma ministra Marića. Međutim, danas imamo 14 posto manje prihoda u proračunu u odnosu na razdoblje prije provedenih reformi, što znači da je bivši ministar financija Lalovac uzeo više novca nego što nam je sada vraćeno. Dobro u svemu tome jest da, unatoč tome, Županija izvršava sva plaćanja te provodi investicije, pri čemu je neupitno i to da ćemo dobiti 47 milijuna kuna, koliko trenutno iznos dug države za JPP. Ta sredstva će dodatno stabilizirati proračun. Međutim, isplatu će ponovno odgoditi ministrica obrazovanja Divjak i potpredsjednik Vlade Štromar, jer su se žalili na presudu suda, pa ih ponovno molim da nam više ne pomažu – rekao je župan Radimir Čačić.
Vijećnici su većinom glasova dali suglasnost na kreditno zaduživanje za EU projekte energetske obnove. Riječ je o projektima obnove skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj te Lovrina Kupelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, obnove zgrade Paviljona, ležaone i laboratorija u Klenovniku Opće bolnice Varaždin te obnove zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama.
Prihvaćen je i rebalans proračuna za 2019. godinu, i to prvenstveno zbog projekta energetske obnove Vodotornja, čija je ukupna vrijednost 20 milijuna kuna s obzirom na povećane troškove za radove te sanaciju krova i rasvjetu. Županija je osigurala 6,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a uz to i 4,2 milijuna kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.
- Kad sve zgrade budu energetski obnovljene, Županija će godišnje ostvarivati najmanje 20 milijuna kuna ušteda na energentima, što je iznimno puno na naš izvorni proračun od 80 milijuna kuna. Anuiteti za samu Županiju iznosit će manje od 2 milijuna kuna godišnje, a naših ustanova 6,3 milijuna kuna godišnje. Očekujemo da će Vlada donijeti odluku prema kojoj ćemo se i ove godine imati pravo javiti na natječaj za sredstva iz nacionalnog Fonda. Time bismo za samo četiri projekta naša izdvajanja smanjili za 60-ak posto, s 35 milijuna kuna na 20 milijuna. Moram napomenuti da nemamo problema s financiranjem i Županija će bez problema otplaćivati anuitete, pri čemu treba naglasiti da se pri većini zaduživanja radi o kamatnim stopama od 0,25 te 0,5 posto godišnje – napomenuo je župan. 
Županijska skupština usvojila je i Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji za razdoblje od 2019. - 2020. godine.

 

- To je značajan dokument s obzirom da u Varaždinskoj županiji živi gotovo 19.000 osoba s različitim stupnjevima invaliditeta. Činimo puno na uklanjanju fizičkih prepreka, ugrađujemo podizne platforme, liftove ili pristupne rampe u zdravstvenim ustanovama. U to će ove godine putem EU projekta biti uloženo 4,7 milijuna kuna. Litfove ili platforme smo već ugradili u 82 posto osnovnih škola, tako da još moramo riješiti šest osnovnih te šest srednjih škola. Provodi se i projekt „Ja mogu“, koji je vrijedan 10,7 milijuna kuna, a kojim su osigurani asistenti u nastavi za 73 učenika. Važna je i senzibilizacija javnosti, no to traži i angažman države. Inzistirat ćemo i na to tome da se vrati koncept posebnih tvrtki za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje bi imale posebne porezne olakšice – najavio je župan.


Vijećnici su odlučivali i o nizu drugih akata, a usvojili su i zaključak o pravu uporabe nekretnina Dvorca i Arboretuma Opeka, donijeli odluku o prodaji dijela dionica Hidroinga d.d. Varaždin, a dali su i suglasnost na izvješće o radu ŽUC-a za 2018. te suglasnost na rebalans njihovog Financijskog plana za 2019. godinu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.