Krstičević: Vlada je vratila dostojanstvo hrvatskim vojnicima, spremni smo odgovoriti na sve sigurnosne izazove

Krstičević: Vlada je vratila dostojanstvo hrvatskim vojnicima, spremni smo odgovoriti na sve sigurnosne izazove

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske 28. godišnjicu HV-a. Kazao je da se danas obilježava i 10. godišnjica članstva Hrvatske u NATO-u.

Krstičević se prisjetio se prvog postrojavanja vojske na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

"Hrvatska vojska je stvorena u Domovinskom ratu, a nije naslijeđena kao neke druge vojske iz drugih država. Kruna Domovinskog rata su akcije 'Bljesak' i 'Oluja'", rekao je.

Istaknuo je da je Hrvatska vojska uvijek bila moćna, respektabilna i poštovana te da narod voli Hrvatsku vojsku.

"Ova Vlada učinila je sve za vojsku - od povećanja proračuna, do boljeg standarda naših vojnika, dočasnika i časnika. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku, vratili joj sjaj iz Domovinskog rata, vratili dostojanstvo hrvatskim vojnicima i mislim da smo jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj te smo spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove", rekao je ministar obrane.

Razvoj i modernizacija HV-a

Osvrćući se na jučerašnje napetosti na sjeveru Kosova, Krstičević je kazao kako je jasno da živimo u nestabilnom okruženju. Zato je naša zadaća razvoj i modernizacija Hrvatske vojske.

"Vidim da neki spominju "Oluju". Svakome će se dogoditi "Oluja", tko se usudi napraviti nešto loše protiv Hrvatske. Prema tome, snažni smo, jaki i spremni odgovoriti na sve izazove", naglasio je.

Nakon sedam godina pada, povećan proračun za obranu

Napomenuo je da je fokus ove Vlade bio u dizanju "obrambenog proračuna" jer je on proteklih sedam godina bio u padu.

"Vratili smo ljudima materijalna prava koja su im bila oduzeta. Dali smo im određene naknade, kao što su dodatak na stražu i dežurstvo", izdvojio je i objasnio što je postignuto u polju potpisivanja ugovora s vojnicima, njihovoj prehrani, sportskoj spremnosti.

Govorio je, između ostalog, i o povratku Hrvatske vojske u Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin. 

Izvor: HRT / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.