Suradnja i prijateljstvo između Varaždinske županije i regije Chungcheongnam-do iz Južne Koreje

SURADNJA J. KOREJA - VŽ

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Skupštine regijeChungcheongnam-do iz Južne Koreje Byong-kuk Ryou potpisali su u Županijskoj palači u Varaždinu danas, 29. svibnja, pismo namjere o sklapanju sporazuma o prijateljstvu, kao i pismo namjere o suradnji u području turizma.Potpisivanje je održano u sklopu radnog posjeta regije Chungcheongnam-do, gospodarski najrazvijenije i najbogatije pokrajine u Južnoj Koreji s 2,2 milijuna stanovnika. Izaslanstvo iz Azije je u Varaždinsku županiju stiglo s ciljem jačanja suradnje u području gospodarstva, turizma, kulture, obrazovanja i sporta.


- Imamo priliku i čast, a siguran sam i obostranu korist da surađujemo s tako velikim i uspješnim regijama. Regija Chungcheongnam-do je u 2017. godini imala BDP od 103 milijarde dolara uz 12 posto godišnjeg rasta, s čime se ni Republika Hrvatska ne može usporediti. Posebno zanimljivo je da Hrvatsku godišnje posjećuje oko 500 tisuća turista iz Južne Koreje, koji su orijentirani na povijest i kulturu, a ne na kupanje i more. Dolaze u Zagreb, a Varaždinska županija je dio ponude sa svojim dvorcima te povijesnom i kulturnom baštinom. Posebno je važno da naglasimo prednosti zdravstvenog turizma, jer su naše Varaždinske Toplice najveće u Hrvatskoj te s posebnom nišom za ozljede kralježnice i rehabilitaciju. Korejska regija također ima toplice, pa su zainteresirani za razmjenu iskustava. Pozvali smo i predstavnicu tvrke Ducati koja se bavi istraživanjem i razvojem da bi se također uspostavila komunikacija. Pred nama je uspostaviti kanale suradnje te dati ponudu – rekao je župan Čačić.
- Varaždinska županija ima zanimljivu povijest i kulturnu baštinu, a turisti iz Koreje koji su bili ovdje u Hrvatskoj, vratili su se kući s lijepim dojmovima o ljudima, njihovoj ljubaznosti, kao i ljepotama Hrvatske. Ovdje smo da bismo produbili prijateljstvo i uspostavili suradnju između naše dvije zemlje i naših regija, te u budućnosti pokrenuli konkretnu suradnju – rekao je Byong-kuk Ryou, predsjednik Skupštine regije Chungcheongnam-do. 
Na radnom sastanku bila je savjetnica župana Natalija Martinčević, kao i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić i njegov zamjenik Damir Mihalić te Ksenija Jertec iz tvrtke Ducati komponenti d.o.o. iz Ludbrega.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.