Hrvatska jedan od primjera u Europi za - uspješnu integraciju muslimana u društvu.

PREMIJER,  BAJRAM

Muftija Aziz Hasanović priredio je u ponedjeljak navečer prigodni Bajramski prijam, na kojem su bili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković, a čestitke muftiji i vjernicima uputio je  i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Tom prigodom Muftija je izjavio da je Hrvatska jedan od primjera u Europi za - uspješnu integraciju muslimana u društvu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanom prijemu u povodu obilježavanja Ramazanskog bajrama u Hotelu Westin u Zagrebu pozdravio je uz tradicionalni islamski pozdrav Bajram šerif mubarek olsun te čestitao je predsjedniku Islamske zajednice muftiji Azizu ef. Hasanoviću i svim muslimanima u Hrvatskoj Ramazanski bajram. 

U prigodnom govoru predsjednik Vlade Plenković kazao je da je vrijeme ramazana vrijeme čovjekovog odricanja, intenzivnih molitvi te ljudske solidarnosti koja se upravo u ramazanu kao svetom mjesecu najviše pokazuje.Čestitavši predsjedniku Islamske zajednice, ali i svim muslimanima u Hrvatskoj završetak svetog mjeseca ramazana, predsjednik Vlade je istaknuo da pripadaju zajednici koja ima respektabilno mjesto u hrvatskom društvu.„Ovakvi susreti su i prigoda da se prisjetimo i posvjedočimo o dobrim odnosima Vlade s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, na čijem čelu ste upravo Vi, čovjek dijaloga, suradnje i tolerancije“, poručio je Plenković, obrativši se pritom i muftiji Azizu ef. Hasanoviću. 
 
Premijer Plenković istaknuo je da Vlada, u skladu sa svojim programom, vodi konstruktivni dijalog sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u Hrvatskoj i položaju vjere između pripadnika različitih vjerskih zajednica radi daljnjeg razvoja razumijevanja i međureligijske suradnje.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je današnji model uređenja odnosa između Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj primjer svima.„On je primjer da se otvorenim dijalogom, međusobnim poštovanjem pa i slušanjem može postići zajednički konsenzus u poštivanju slobode savjesti i vjere, temeljenom ljudskom pravu za sve naše građane. Sve smo to postigli zajedničkom suradnjom i zalaganjem", kazao je te kao jedan od primjera naveo izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku, kojeg sufinancira Vlada.„Naši odnosi u budućnosti mogu i trebali bi biti još bolji za dobrobit naše domovine i svih naših građana“, poručio je Plenković. Predsjednik Vlade prisjetio se i vremena Domovinskog rata kada su se brojni muslimani u Hrvatskoj uključili u obranu svoje domovine, a mnogi od njih, istaknuo je, položili i svoje živote za njezinu slobodu.
 
 „A posebno je poznato da se u Islamskom centru svake godine, osobito na drugi dan Ramazanskog bajrama, na dostojanstven način obilježava njihova žrtva i doprinos slobodi i neovisnosti naše Hrvatske“, kazao je.Zahvalivši na pozivu da prisustvuje svečanom ramazanskom iftaru, premijer Plenković je još jednom u ime Vlade i svoje osobno zaželio svim muslimanskim vjernicima u Hrvatskoj sretan i blagoslovljen Bajram, sa željom da nadolazeće dane provedu u krugu svojih najmilijih i prijatelja.
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.