Pejčinović Burić na susretu Berlinskog procesa u Poznanu

Pejčinović Burić na susretu Berlinskog procesa u Poznanu

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u četvrtak je u poljskom Poznanu sudjelovala na sastanku ministara država Berlinskog procesa na kojem se razgovaralo o budućnosti Europe i integraciji država zapadnog Balkana, priopćeno je iz ministarstva.

Domaćin sastanka bio je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz. Središnji događaj sastanka na vrhu Procesa bit će susret premijera u petak. Domaćin će biti poljski predsjednik vlade Mateusz Morawiecki, a u Poljsku stiže i premijer Andrej Plenković. 

Ministri vanjskih poslova u četvrtak su razgovarali o budućnosti Europe i Procesa te o regionalnoj suradnji kao temelju društvene i gospodarske integracije regije Zapadnog Balkana, stoji u priopćenju. 

Pejčinović Burić je istaknula važnost nastavka jačanja svih aspekata povezanosti, ubrzanja reformi, dobrosusjedskih odnosa i usmjeravanja pozornosti na mlade. 

Cilj Berlinskog procesa je zadržati fokus na širenje EU-a na zapadni Balkan. Pokrenut je 2014. na konferenciji država zapadnog Balkana, na inicijativu Njemačke. 

U Procesu je šest balkanskih zemalja koje žele članstvo u Uniji - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija, a uključeno je i niz članica EU-a. 

Predsjedanje nakon Poljske zajednički preuzimaju Bugarska i Sjeverna Makedonija. 

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.