Filip Špoljarec: Godinu dana proveo sam u Danskoj, ali od badmintona se teško može živjeti

Filip Špoljarec:

U novom podcastu „I ja sam sportaš“ gostovao je badmintonski reprezentativac Hrvatske Filip Špoljarec. Iako ima tek 25 godina, Filip je u karijeri već prošao mnogo toga i pokazao da sportaši mogu biti uspješni i u profesionalnom sportu i na polju obrazovanja. Višestruki je juniorski i seniorski prvak Hrvatske, a nakon završene V. gimnazije u Zagrebu uzeo je godinu dana pauze i otišao živjeti u Dansku i igrati za njihov klub. Nakon jednogodišnje avanture koja mu je, kako ističe, mnogo pomogla u nekim odlukama vratio se u Zagreb gdje je upisao Ekonomski fakultet kojega je u roku završio.

Filip je trenutno 356. igrač svijeta, trenira u badmintonskom klubu Medvedgrad te je već duži period član reprezentacije.

Na kraju svog juniorskog razdoblja sam ušao u seniorsku reprezentaciju tako da sam član već više godina. neki od kolega u reprezentaciji su isto iz mog kluba pa nam to dodatno olakšava treninge. U drugom mjesecu smo bili na ekipnom Europskom prvenstvu u Francuskoj. Ispali smo u skupini i nažalost nismo prošli u četvrtfinale iako smo dobro igrali. Zatvorio se krug reprezentacija te je Bugarska, koju smo mi pobijedili, prošla u četvrtfinale. Zadovoljan sam kako smo igrali i vjerujem da ćemo uskoro proći skupinu na jednom velikom natjecanju.

Iako su skoro ušli u četvrtfinale na Europskom prvenstvu što bi bio odličan rezultat, nažalost podrška medija i sponzora često izostane.

Iskreno mi je to žao jer mislim da kada bismo bili medijski malo više popraćeni bili bismo sigurni zanimljiviji sponzorima i kao sport i kao igrači. Kod nas je badminton i dalje mali sport, nije toliko raširen kao primjerice u Aziji, ali savez se stvarno trudi to podići na malo višu razinu što nije toliko jednostavno pored ostalih popularnijih sportova. 

Nakon završene srednje škole otišao je u Dansku u kojoj je mnogo toga naučio.

Nakon srednje škole ni sam nisam znao što da napravim. S jedne strane privlačio me Kineziološki fakultet i viša trenerska škola, a istovremeno sam razmišljao o upisivanju ekonomije, psihologije i još nekih smjerova. U tom trenutku dobio sam priliku otići u Dansku i igrati njihovu ligu i tamo trenirati, tako sam uzeo jednogodišnju pauzu od obrazovanja i otputovao u Dansku. To mi je bilo stvarno odlično iskustvo, puno sam trenirao i učio. Nakon godine dana odlučio sam se vratiti u Zagreb i upisati Ekonomski fakultet. Mislim da mi je to bila dobra odluka, položio sam sve ispite u roku i vjerujem da je to dobar put za sve sportaše – da uz sport ulažu i u svoje obrazovanje.

Špoljarec je otkrio koliko košta šišanje u Danskoj, tko mu je uzor u sportu i životu, čime se planira baviti nakon karijere i još mnogo toga.

Cijeli razgovor možete pronaći OVDJE.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.