AI - planovi za razvoj budućnosti u 2020.

AI - planovi za razvoj budućnosti u 2020.

Možete li zamisliti automobile koji će sami voziti? Već se dulje vrijeme oslanjamo na pametne telefone, GPS, kamere u automobilima i slične pametne sustave, no to je tek početak onoga što nas očekuje.

Umjetna inteligencija (AI) postala je područje od strateške važnosti i ključni pokretač gospodarskog razvoja i može donijeti rješenja za mnoge društvene izazove. Međutim, društveno-ekonomska, pravna i etička svojstva moraju se pažljivo razmotriti.

Europska komisija je zato predložila uređeni pristup umjetnoj inteligenciji i robotici, koji se bavi tehnološkim, etičkim, pravnim i socio-ekonomskim aspektima za jačanje istraživačkih i industrijskih kapaciteta EU-a te stavljanje umjetne inteligencije u službu europskih građana i gospodarstva. Tako se, primjerice, može raditi na rješenjima mnogih društvenih izazova, poput liječenja, unaprijeđena poljoprivrede, očuvanja okoliša i slično.

Europska komisija je početkom 2019. godine službeno pokrenula ključni korak s fokusom na razvoj umjetne inteligencije. AI4EU(link is external) (Umjetna inteligencija za Europsku uniju) Komisijin je projekt pokrenut s ciljem izgradnje prve europske platforme za umjetnu inteligenciju, koja će omogućiti da se AI tehnologija približi javnosti i dovede u sve razine društva te u male i netehnološke tvrtke i javne uprave diljem Europe. Projekt ima proračun od 20 milijuna eura, a kao voditelj projekta, francuska tvrtka Thales koordinira uvođenje platforme i promiče suradnju unutar aktivnog ekosustava, koji uključuje 79 organizacija iz 21 zemlje EU-a, među kojima je i Hrvatska.
 

U okviru projekta AI4EU(link is external) potencijalnim korisnicima ove tehnologije nudit će se usluge i podrška, kao i pomoć s testiranjem i integracijom AI rješenja u procese, proizvode i usluge. Kao otvorena platforma, nudit će mogućnost različitih edukacija, usavršavanja i prekvalifikacija.

Kako bi se ostvarile mjere za ulaganja, očekuje se rješavanje određenih uvjeta:

  • Do sredine 2019. svaka bi država članica trebala imati nacionalnu strategiju za umjetnu inteligenciju, s predviđenim razinama ulaganja i provedbenim mjerama, koje će biti uključene u rasprave na razini EU-a.
  • Osnovat će se novo europsko javno-privatno partnerstvo u području umjetne inteligencije, radi poticanja suradnje između akademske zajednice i industrije u Europi te definiranja zajedničkog strateškog programa za istraživanje umjetne inteligencije.
  • Osnovat će se fond za rast umjetne inteligencije, a Komisija će podupirati novoosnovana poduzeća, poduzeća u ranoj fazi te ona u fazi rasta i inovatore u području umjetne inteligencije i  “blockchaina“.
  • Osnovat će se i povezati europski centri izvrsnosti u području umjetne inteligencije. Također i testni centri u područjima kao što je mobilnost, koji će biti referentni na svjetskoj razini, a primjena umjetne inteligencije u gospodarstvu poticat će se putem digitalno inovacijskih centara (do sada je najavljeno izdvajanje 66 milijuna eura za centre za robotiku.
  • Dodatno, pokrenut će se i pilot-inicijativa Europskog vijeća za inovacije kako bi se pružila potpora sljedećoj generaciji tehnologija umjetne inteligencije.

Što to znači za građane država članica?

Na temelju svoje strategije za umjetnu inteligenciju, Komisija je u prosincu 2018. predstavila usklađeni plan poticanja suradnje s državama članicama EU-a te Norveškom i Švicarskom u četiri glavna područja: povećanju ulaganja, povećanju količine dostupnih podataka, poticanju talenta i jamstvu povjerenja. Rezultati ove strategije se očekuju tek od 2020. godine.
 

Kako bi podržala napore država članica koje su odgovorne za radnu i obrazovnu politiku, Komisija je do 2020. godine obećala:

  • podupirati partnerstva za poslovno obrazovanje kako bi privukla i zadržala više talenata za AI u Europi;
  • uspostaviti posebne programe obuke i prekvalifikacije za profesionalce;
  • redovito predviđati promjene na tržištu rada i neusklađenost vještina;
  • podržavati digitalne vještine i kompetencije u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, matematici (STEM), poduzetništvu i kreativnosti;
  • potaknuti države članice da moderniziraju svoje sustave obrazovanja i osposobljavanja.

 

Program Obzor 2020. najveći je program EU-a za istraživanje i inovacije s gotovo 80 milijardi eura dostupnih sredstava tijekom 7 godina (2014. - 2020.). Povezivanjem istraživanja i inovacija, Obzor 2020 omogućuje vodeću poziciju u industriji i rješavanje društvenih izazova, s naglaskom na izvrsnost u znanosti.

 

Cilj je osigurati da Europa postane vodeća u znanosti “svjetske klase“, pritom uklanjajući prepreke za inovacije i olakšavajući partnerstvo javnog i privatnog sektora u ostvarivanju inovacija. Obzor 2020. otvoren je svim znanstvenicima i istraživačima, te je kreiran tako da smanjuje administraciju i vrijeme prijava za sredstva, kako bi se sudionici mogli usredotočiti na ono što je doista važno. Ovakav pristup osigurava da se sredstva za nove projekte brzo povuku i brže postignu rezultate.

 

Hrvatska u programu Obzor 2020

Do lipnja 2018. Hrvatska je uspješno sudjelovala u 285 projekata: 173 organizacije i 381 sudionik iz sveučilišta, istraživačkih instituta i poduzeća napredne tehnologije.

U hrvatska poduzeća do sada je uloženo oko 57 milijuna eura čime su uspjela konkurirati vodećim organizacijama Europe. Većina inovacija bavi se energetskim pitanjima povezanima s hranom, agrikulturom, šumarstvom, prijevozom, klimom i okolišem. Hrvatski su sudionici većinom surađivali s partnerima iz Italije, Španjolske i Njemačke, a najviše je nagrađenih iz Zagreba i Zagrebačke županije.

 

Neke od organizacija iz Hrvatske koje sudjeluju u programu Obzor 2020.: Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu – Medicinski fakultet, Genos LTD, Agencija za mobilnost i programe EU-a, CARNET (Hrvatska akademska i istraživačka mreža). Ukupan broj prijava za Obzor 2020. u prve tri godine (2014. do 2016.) i na tisuću prijavljenih iz redova osoblja za istraživanje i razvoj i istraživača (2016.) po državi članici, govori kako Hrvatska ima što ponuditi u području razvoja umjetne inteligencije.
 

Kako se možete uključiti

Ako se želite uključiti u program i pronaći sredstva za istraživanje i inovacije u svome području djelovanja, koraci su poprilično jednostavni, jer nema papirologije – sve ide putem interneta. Za početak, odaberite svoje područje, potom saznajte više informacija o tom području unutar programa te pronađite mogućnosti za financiranja putem poziva za natječaj.

 

Više o programu Obzor 2020 pročitajte u našem članku: investicija za razvoj budućnosti: Obzor 2020.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.