Ministrica Divjak u Beču sudjelovala u kreiranju programa za istraživanje i inovacije vrijednom 100 milijardi eura

beč,divjak

 

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovala je u Beču, 17. srpnja, na neformalnome sastanku ministara nadležnih za znanost i istraživanje. Bio je to prvi sastanak ministara nakon objavljivanja prijedloga programa Obzor Europa, sljedećega Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije koji je predstavljen 7. lipnja 2018. godine. Prema prijedlogu Komisije, program bi trebao imati ukupan proračun od 100 milijardi eura.U utorak, drugog dana zasjedanja neformalnog Vijeća za konkurentnost Europske unije (COMPET) u Beču, koje se bavi s četiri glavna područja politika, unutarnjim tržištem, industrijom, istraživanjima i inovacijama te svemirom, glavna tema zajedničkog sastanka nadležnih europskih ministara bilo je istraživanje.Neformalnim Vijećem predsjedao je austrijski ministar obrazovanja i znanosti Heinz Faßmann, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.
Ministrica Divjak se je na marginama sastanka susrela sa svojim austrijskim kolegom Faßmannom, njemačkim državnim tajnikom Georgom Schütteom, španjolskim kolegom Pedrom Duqueom te portugalskim ministrom znanosti, tehnologije i visokoškolskog obrazovanja Heitorom Manuelom.

Vezano uz spektakularan uspjeh hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ministrica Divjak je, svom austrijskom kolegi Faßmannu darovala hrvatsku kravatu kao, kako je rekla, „podsjetnik da i male zemlje mogu postići velike uspjehe“. Da pokaže svojim kolegama da je ne samo vrsna znanstvenica nego i promotorica svoje zemlje hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja na sastanku COMPET-a u Beču i sama je nosila prelijepu hrvatsku kravatu s kockicama.

Okvirni program je vodeći program Unije za potporu istraživanjima i inovacijama od koncepta do uvođenja na tržište. Njime se nastoji dopuniti nacionalno i regionalno financiranje te pruža jedinstvenu europsku dodanu vrijednost podržavanjem tržišnog natjecanja i suradnje u području vrhunske znanosti i inovacija na cijelome kontinentu. To je dovelo do revolucionarnih znanstvenih otkrića, povećanja konkurentnosti i rješenja za društvene izazove.Ministarski sastanak bio je vrlo dinamičan i pokazao je široki konsenzus vezan uz cjelokupan prijedlog novoga Okvirnog programa, ideju osnivanja istraživačkih i inovacijskih misija čiji fokus mora biti na postizanju konkretnih, vidljivih rezultata. Visoku razinu potpore dobilo je Europsko vijeće za inovacije.

Kada je riječ o novim instrumentima - misijama - ministrica Divjak je istaknula: „Smatramo da je  iznimno važno postaviti jasne kriterije za njihovu implementaciju te da one moraju biti specificirane, mjerljive, ostvarive, relevantne te vremenski i financijski ograničene. Imajući na umu veličinu proračuna koju vežemo uz misije, kao i njihov očekivani učinak, vjerujemo kako kriteriji mogu biti dogovoreni na stručnoj razini, ali misije trebaju biti tema za raspravu na razini ministara.“ Tijekom rasprave ministrica je posebice naglasila kako je, s obzirom na važnu ulogu u razumijevanju i odgovaranju na globalne izazove, potrebna veća uključenost društvenih i humanističkih znanosti u novi Okvirni program.

Rasprava je pokazala da države članice ozbiljno i temeljito pristupaju prijedlozima novoga Okvirnog programa te se u sljedećim mjesecima očekuju mnogobrojne sadržajne rasprave ne bi li se uspostavila snažna osnova za uspješnu implementaciju budućega Okvirnog programa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.