Pleternica slavi 65. obljetnicu štovanja Gospe od Suza

gospa od suza

U poznatom pleterničkom svetištu, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, do 31. kolovoza traje 65. Devetnica Gospi od Suza. Uz molitvu i mise, hodočasnike ove godine očekuje premijera dokumentarca Gospin grad. 

U spomen na čudesni događaj na Siciliji, kada je 1953. u obiteljskog kući u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina puna četiri dana plakao ljudskim suzama, velečasni Ljudevit Petrak u Pleternici je već 1955. održao prvu Devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim je molilo sve više vjernika koji su pristizali iz čitavog požeškog kraja, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a pedeset godina nakon prve procesije Pleternica je proglašena marijanskim svetištem. 

U ovaj gradić u potrazi za mirom i unutrašnjom harmonijom u vrijeme Devetnice krajem kolovoza dolaze hodočasnici iz čitave Hrvatske, a u čast 65. obljetnice štovanja Gospe od Suza snimljen je dokumentarac koji se premijerno prikazuje svaki dan do 31. kolovoza u pleterničkom Interpretacijskom centru Terra Panonica, uz ograničen broj ljudi, obaveznu fizičku distancu i nošenje maski.„Tradicionalno, najviše se ljudi očekuje na blagdan Gospe od Suza, 31. kolovoza, pa molimo sve hodočasnike i ljude dobre volje koji dolaze u Svetište Gospe od Suza i Grad Pleternicu da poštuju preporuke i mjere kako bi zaštitili sebe i ljude oko sebe“, poručuju iz nadležnog Stožera civilne zaštite.

 

Za potrebe ispovjedi nabavljene su pregrade od pleksiglasa, osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku na svim prilazima svetištu, svi volonteri nose maske i redovito dezinficiraju ruke, a s obzirom da je prostor oko crkve velik, osigurana je fizička distanca među hodočasnicima. 

Prošećite Cestom ruža i vina, šetnicom i glavnim trgom 

Iskoristite prigodu, upoznajte ovaj gradić u Požeško-slavonskoj županiji, prošećite Cestom ruža i vina koja vodi iz središta Pleternice do vinorodnih brda Starac i Klikun. Ovo potonje brdo ime je dobilo po načinu na koji su Pleterčani izgovarali ime udovice Clicquot, vlasnice i danas poznate šampanjske kuće koja je na putu u Petrograd navodno zastala u Pleternici i toliko se oduševila ovim krajem da je Pleterničanima poslala lozne cijepove.

 

U Pleternici je živio i Friedrich Salamon Krauss, etnolog, folklorist i filolog koji je sakupio dvije tisuće bećaraca, od kojih je više od stotinu iz Pleternice. Danas su Interpretacijski centar, šetnica i glavni trg u središtu grada posvećeni ovom satiričnom slavonskom napjevu koji je na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine od 2011.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.