Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u Los Angelesu

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u Los Angelesu
U Hrvatskoj katoličkoj misiji Sv. Ante u Los Angelesu, 19. studenog održano je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.  
 
Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske obratila se govorom u kojem je istaknula da Vukovar, kao grad heroj i grad heroja, ima posebno mjesto u srcima svih Hrvata. Naglasila je i da se s posebnim pijetetom i dubokom zahvalnošću sjećamo svih onih koji su se borili i dali život za našu Domovinu istaknuvši važnost kulture sjećanja i noviju hrvatsku povijest koja se mora prenijeti i na nove hrvatske državljane koji će biti inaugurirani u hrvatsko državljanstvo, nakon čega je održana ceremonija svečane prisege kojom je čak 52 nova hrvatska državljana službeno primljeno u hrvatsko državljanstvo.
 

Uslijedilo je predstavljanje projekta „Vječno hvala“ platforme Spiritus, digitalne aplikacije koji ulazi u drugu godinu, a s ciljem digitalizacije životnih sjećanja i priča naših branitelja i civila izgubljenih tijekom Domovinskog rata. 
 
Prezentaciju je održala Miryana Joksovic, Hrvatica iz Karlovca, koji trenutno kao menadžerica radi u Silicijskog dolini u Kaliforniji. Prikazan je i sažetak HRT-ove dokumentarne serije "Njezina strana priče", autora Borne Marinića o vukovarskim braniteljicama, koji opisuje život u Vukovaru i ratne priče tri iznimno hrabre žene. Nakon toga se uživo iz Vukovara putem videolinka javila Mirjana Semenić Rutko, braniteljica Domovinskog rata i liječnica koja je govorila o svojim iskustvima kao i slabo poznatoj, ali vrlo značajnoj aktivnoj ulozi žena u Domovinskom ratu koje su s puškom u ruci branile domovinu, te radile i kao liječnice, medicinske sestre,  ratne izvjestiteljice, itd.

Autor fotografija John Marich
 
 
 
 
 
 


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.