Mađarski državni narodni ansambl Mane i Lado u Lisinskom

Mađarski državni narodni ansambl Mane i Lado u Lisinskom

 

Mađarski državni narodni ansambl Mane ( uskoro navršava 70 godina postojanja) i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado zajednički će 29. svibnja s početkom u 20 sati podijeliti  pozornicu Lisinskog i zagrebačkoj publici predstaviti najbolje od tradicijskih plesova i pjesama oba naroda, te s ponosom pokazati svu raskoš i prepoznatljivost narodnih nošnji iz nekoliko regija.

Zajednička povijest pa čak i junaci

 Predstavljanju je prisustvovao veleposlanik Mađarske Nj. E. József Zoltán Magyar koji se, na izvrsnom hrvatskom jeziku,  osvrnuo na svu dobrobit suradnje dvaju naroda: „Želimo da se u javnosti percipira spoznaja kako Mađarska danas nije samo ono što znače službene granice, nego kada govorimo o prošlosti i kulturnoj baštini, možemo reći da želimo predstaviti cijeli Karpatski bazen plesovima, zvukovima, čak i lijepim glasovima mladih gospodični i muškaraca. Nadalje bih rekao da ćemo nešto vrlo bitno nadoknaditi, jer ćemo, nadam se, započeti dalekosežniju suradnju. Naime, Kulturni institut u Mađarskoj i gospodin Ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog  još su  prošle godine počeli o tome razmišljati. Nadam se da će ova dvorana biti puna zainteresiranih za umjetnički program ova dva folklorna ansambla. Znam da nas razdvaja i Drava, i Mura, međutim u folkloru nema granica ili zidova. Vremenski gledano dijelili smo dosta zajedničkog,tako da imamo čak i zajedničke povijesne junake a s tim u vezi meni je osobito drago da ćemo koncert u najvećoj zagrebačkoj dvorani  upriličiti za vrijeme kada se prisjećamo i 150. godišnjice Nagodbe, kada smo počeli stvarati moderan svijet, na kraju 19. stoljeća. „

U kulturi nema granica

Na program i suradnju se osvrnula i projektna menadžerica vanjskih poslova ansambla Mane, Maria Ferecz istaknuvši kako se radi o zajedničkom diplomatsko-kulturnom projektu. Kulturu ne razdvajaju granice, napomenuvši  kako će ansambli Lado i Mane to najbolje pokazati izvedbom kulturnoga bogatstva obaju naroda. -„Oni koji se bave folklorom i poviješću folklora dobro znaju da se repertoari određenih zemalja ne mogu odijeliti od repertoara druge zemlje. Oni su isprepleteni, nadovezuju se, tako znamo da u kulturi granica nema. Nadam se da će hrvatska publika uživati u atraktivnim i ritmički dojmljivim pokretima plesača, nitko tko dođe neće požaliti jer ga čeka vrtoglavi užitak,“-istakla je gđa. Ferencz.

   Kvaliteta koju prenose svijetom

„Autohtonost, izvornost i tradicija su od iznimne važnosti te s druge strane izvrsnost i kvaliteta u koju ne sumnjamo i znamo da je s ponosom oba ansambla imaju i prenose svijetom već skoro sedamdeset godina. Čast nam je da po prvi puta Lisinski bude dvorana koja će ugostiti Mane veliki, svjetski prepoznat i priznat,  ansambl s našim Ladom. Ne sumnjam da će publika biti oduševljena, ali i da će sami izvođači uživati u nastupu, te ponijeti najljepše uspomene iz Zagreba.“ – zaključio je Josip Nalis, savjetnik ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Plesači Mane su pred novinarima izveli plesove iz Kalotaszega, a prvakinja Lada Dijana Banek otpjevala je Podravski čardaš, naravno sve je bilo ispraćeno burnim aplauzom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.