Nema sveobuhvatnijeg skupa od Psihošpancira u organizaciji psihologinje Andreje Bogdan

andreja bogdan

Psihošpancir je konferencija koju četvrtu godinu organizira Društvo psihologa Varaždin uz suorganizaciju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Sveučilišta Sjever SC Varaždin, a spiritus muovens svega je psihologinja Andreja Bogdan.  Na konferenciju poziva  psihologe, psihijatre  i ostale stručnjake koji se bave mentalnim zdravljem da širokoj stručnoj javnosti i svim zainteresiranim građanima održe predavanja i radionice koje će koristiti povećanju osobne ili profesionalne kompetentnosti naših građana.Prošle godine na Psihošpanciru je bilo 140 predavača šetača iz cijele Hrvatske  , ove godine dolaze u istom broju. Na predavanjima i radionicama sudjelovalo je više od 1300 građana. Sudjelovanje na konferenciji potpuno je besplatno za sve sudionike.
Zahvaljujući  psiholozima, psihijatrima i liječnicima drugih specijalnosti , medicinskim sestrama/tehničarima i primaljama, edukacijskim rehabilitatorima, logopedima, socijalnim pedagozima, novinarima, pravnicima, dramskim pedagozima i stručnjacima drugih struka ,  ove godine održat će se više od 100 sati različitih sadržaja u tri dana održavanja  Psihošpancira.

„Zadovoljni smo sudjelovanjem sve većeg broja struka na Psihošpanciru, a ove godine imamo odličnu suradnju s Hrvatskom komorom primalja i Hrvatskom komorom edukacijskih rehabilitatora, Hrvatskom udrugom medicinskih sestra u palijativnoj skrbi i Hrvatskom udrugom za promicanje primaljstva, udrugom Sve za nju, koje sudjeluju u programu s većim brojem interesantnih predavanja.
Psihošpancir je bodovan od svih strukovnih komora. Ove godine veći broj znanstvenika Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar iz Zagreba prikazuje rezultate svojih istraživanja. Psihošpancir organiziramo uz dobru suradnju i potporu gradova i županija, strukovnih komora i društava te Naklade Slap.

Ovogodišnji Psihošpancir započeo je tribinom Medijska pismenost na kojoj su svojim izlaganjima sudjelovali politolog  dr.sc.Nikola Baketa,etnolog  dr.sc. Sandi Blagonić, novinarke  Aleksandra Ličanin i Marija Barić i Živko Mišević, spec.psihijatar. Tribina je bila namijenjena novinarima, studentima novinarstva i ostaloj zainteresiranoj publici. Uvodna  predavanja održali su će prof.dr.sc. Zoran Zoričić, prof.dr.sc.Dubravka Miljković i prof.dr.sc.Ante Bagarić, a nakon njih slijedi niz zanimljivih predavanja i radionica, predstavljanja knjiga. 

Brojna predavanja i radionice koriste povećanju znanja ili stjecanju vještina u nošenju s nekim životnim situacijama kao što su krizne situacije, gubitci, stres ili povećanju kompetencija za rješavanje životnih problema ili stjecanju vještina u međuljudskim odnosima. Predavanja i radionice održali su Željka Kamenov, Anita Lauri Korajlija, Gordana Kuterovac Jagodić,Predrag Zarevski, Andreja Brajša Žganec, Inge Vlašić Cicvarić, Josip Lopižić, Gordana Kamenečki, Boris Blažinić , Helena Sveško Visentin, Karin Kuljanić, Tanja Pureta, Željka Pantić, Siniša Brlas, Ljilajana Mikuš, Andreja Bogdan, Berta Bacinger Klobučarić i brojni drugi psiholozi, a od psihijatara sudjeluju Zoran Zoričić, Ante Bagarić, Herman Vukušić, Slavko Sakoman, Irena Rojnić Palavara, Mario Mikulan, Vinko Čatipović, Živko Mišević, Duje Barišić, Andreja Prošev i kao i liječnici drugih specijalnosti.

Psihošpancir organiziran uz dobru suradnju i potporu gradova i županija, strukovnih komora i društava

Na Psihošpanciru se uz brojne teme iz opće psihologije već tradicionalno održavaju tematski simpoziji: simpozij Psihologija sporta i rekreacije, simpozij Psihologija za poduzetnike, simpozij Sestrinstva ,te poseban okrugli stol  namijenjen učenicima srednjih škola na kojem će se predstaviti studiji psihologije i studij  Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.
Simpozij Psihologija za poduzetnike namijenjen je svima koji se bave poduzetništvom ili planiraju otvoriti vlastito poduzeće, ali i svim zainteresiranim građanima. Predavači su psiholozi i drugi stručnjaci s bogatim iskustvom u upravljanju ljudskim resursima i vođenjem tvrtki kao Boris Blažinić, Željka Kamenov, Matej Sakoman, Aco Momčilović i dr.Za sportaše, trenere i svima koji se vole baviti sportom, rekreacijom i sportskim temama svake godine pripremli smo simpozij Psihologija sporta i rekreacije pa su nam ove godine došle Sandra Šučurević, Monika Vandero Humljan i Monika Vidaković iz Mentalnog treninga Zagreb, a uz njihove radionice zanimljiva predavanja održali su Matej Fiškuš, Davor Trokter i drugi psiholozi.
Simpozij Sestrinstva okuplja medicinske sestre i tehničare s temama iz sestrinstva, palijativne skrbi i primaljstva, a ove godine uz Marijanu Neuberg, Irenu Canjuga, Valentinu Novak, Renatu Marđetko, Nataliju Dumbović, Karmen Cecarko, Eriku Spirić, sudjeluju u programu i studenti Sestrinstva sa Sveučilišta Sjever.
Psihošpancir se održava uoči Tjedna psihologije, manifestacije koju je u Hrvatskoj pokrenulo Hrvatsko psihološko društvo 2008. godine.
U tjednu koji ove godine počinje 18.veljače psiholozi u cijeloj Hrvatskoj održavaju predavanja, radionice, tribine i slične besplatne sadržaje za građane nastojeći promovirati struku i pokazati svu širinu djelovanja psihologa u zajednici. U prošlom 11. tjednu u manifestaciju se uključilo preko 750 psihologa, s više od 1000 događanja na oko 375 lokacija u 100 hrvatskih gradova i mjesta uz dobru medijsku prezentaciju svih događanja.
Osim Psihošpancira Tjedan psihologije ima još jednu veliku manifestaciju–Rijeku psihologije .
Hrvatska psihološka komora suorganizator je Tjedna psihologije i u tom tjednu u velikom broju gradova provodi akciju Mjerenje raspoloženja. Na javnim mjestima građani mogu u neposrednom kontaktu sa psiholozima provjeriti kako su raspoloženi i dobiti povratnu informaciju i savjet kako mogu poboljšati kvalitetu života ili riješiti neki konkretan problem.

Rezultati prošlogodišnjih akcija Mjerenje raspoloženja

Rezultati prošlogodišnjih akcija Mjerenje raspoloženja ukazuju da čak 30 posto stanovništva ima teškoća u nošenju sa životnim problemima i emocionalnom prilagodbom, lošije su raspoloženi u toj mjeri da im razina stresa kojoj su izloženi umanjuje kvalitetu njihovog života.
Također 12 posto stanovništva nezadovoljno je kvalitetom života koji imaju, njihov je život daleko od onog što bi nazvali idealnim, nisu zadovoljni uvjetima života i onim što im život donosi. Oko šest posto stanovništva treba stručnu pomoć u nošenju sa životnim problemima, a dvaipol posto stanovništva zaokupljeno je crnim mislima i osjećaju se nekompetentni za rješavanje životnih problema, često ili gotovo uvijek misle da bi si mogli nauditi .

Recenziju ovogodišnjeg  programa Psihošpancira  napisao je prof.dr.sc. Eduard Klain, koji kaže: Kao da su Psihošpancireri prošetali cijelim svijetom i obuhvatili sve ljudske djelatnosti uspio sam nabrojiti 14 velikih područja važnih za čovjeka, počevši od novinarstva,preko smijeha do pametnih telefona i društvenih mreža. Od obiteljskih problema do terorizma,od prometa do industrije. Ima i nešto psihoterapije najviše KBT uz gestalt i integrativnu. Osim predavanja ima i radionica, prezentiranja knjiga i istraživanja. Nema na svijetu ovako sveobuhvatnog skupa. Vlada racionalno što je karakteristično za naše psihologe.

Prof.dr.sc.Eduard Klain,psihijatar,trening psihoanalitičar, edukator iz grupne analize.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.