Folklorni ansambli Lado i Mane održali zajednički koncert u Budimpešti

LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, Lado i Mađarski državni narodni ansambl Mane 15. održali su sinoć zajednički cjelovečernji koncert u Mađarskoj kući tradicije u Budimpešti.Umjetnici Ansambla Lado izveli su koreografije i glazbene brojeve iz svog ovogodišnjeg plesnog programa „Neka sjaji sunce svima“ dok se mađarski ansambl predstavio plesovima i pjesmama koje se temelje na životnom djelu cijenjenog mađarskog kompozitora, etnomuzikologa i filozofa Zoltána Kodályja.

U prepunoj dvorani bio je i Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj te visoki državni i strani uzvanici.

„Iznimno nam je drago što se suradnja Ansambla Lado i Mađarskog državnog narodnog ansambla nastavila u novoobnovljenom impozantnom sjedištu Ansambla MÁNE u Budimpešti. Svi smo izrazili želju da se ona nastavi i u budućnosti s ciljem upoznavanja i širenja tradicijske izvedbene kulture naših zemalja. Zahvaljujemo Mađarskom institutu u Zagrebu i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Mađarskoj na predivnom gostoprimstvu i pomoći u organizaciji ovog koncerta“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla Lado. Suradnja dvaju ansambala počela je 2017. godine u Mađarskom institutu u Zagrebu kada su se zajedno prisjećali Antala Kricskovicsa, hrvatskoga plesnog umjetnika iz Mađarske koji je bio koreograf Mađarskoga državnog narodnog ansambla, a ujedno i umjetnik Lada. Njegova je umjetnost spajala kulture obaju naroda.

 

Autor fotografija: Kis Ferenc

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.