U Hrvatskoj od jutros 49 novooboljelih

ilustracija
https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/3306592596047260/

Na jutrošnjoj press konferenciji nacionalnog stožera CZ objavljeno je da je od 16 sati u petak do jutros zabilježeno 49 ovooboljelih,  a jedna je osoba noćas preminula, što je ukupno četiri do sada -  izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Evo HRT-ova  pregleda posljednjih informacija vezano za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj:

Konferenciju možete pogledati i na našoj stranici HRT Vijesti.  
● 49 je novooboljelih, a jedna je osoba noćas preminula, što je ukupno četiri do sada, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji. Preminula je bolesnica u Puli u dobi od 92 godine. Novi oboljeli dolaze iz mikrolokacije, rekao je ministar.
- Ukoliko se komparira s jučerašnjih povećanjem kada je bilo 56 brojka je manja. Dolaze iz mikrolokacije, gdje su uvedene posebne mjere. Testirano je 1938 bolesnika, rekao je ministar Vili Beroš.
Preminulih je ukupno sada četvero, rekao je ministar, jer je noća preminula 92-godišnja žena u Puli.Otpuštenih i oporavljenih bolesnika je 45. Epidemiološka slika je i dalje, rekao je, optimističnaDobro je da smo zatvorili otok Murter rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Capak je izvijestio i o onečišćenju zraka.

- To su vrlo sitne čestice koje oštećuju i izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, a dokazano je da uzrokuju i kardivaskularne probleme. Mogu dugo lebdjeti u zraku pa je tako onečišćenje došlo i kod nas. Jučerašnja situacija je bila kritična, danas je puno bolja, ali ne preporučujem aktivnosti na otvorenom prostoru, rekao je Capak.Donijeli smo odluku o specijaliziranim trgovinama na tržnicama, pratit ćemo poštuju li se propisane mjere, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera za civilnu zaštitu.
- Trenutno ne planiramo nikakve nove mjere, dosadašnje daju rezultate, a uspjeh ne ovisi o tome kako se propisuju, nego kako se provode. To ovisi o građanima, rekao je Božinović.
Svi moramo shvatiti da je ovo borba svakog od nas za sve nas, istaknuo je Božinović. Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević je proglašena ustanovom koja vodi računa o COVID bolesnicima, sada je na respiratoru 19 osoba. Pripremili smo u Dubravi prostor za smještaj bolesnika, a u Areni za srednje teške bolesnike. Pripremili smo sustav za ovu ugrozu, rekao je Beroš.

Puno je vrijednih i samoozatajnih ljudi, oko 50 liječnika koji danonoćno rade, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Istaknula je i medicinske sestre koje bdiju nad bolesnicima.
- Bolesnici su blaži, do srednje teški, na respiratoru je deset osoba, jedna kritično. Imamo pacijenata i kod kuće, a jasan naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike da bismo nešto naučili o toj bolesti. Oni koji mogu ostati doma, nek ostanu, tamo im je i udobnije. Za one koji ne mogu osigurati izolaciju doma, oni su u bolnicama.Ministar Beroš je rekao kako prema kapacitetima ima prostora i za blaže bolesnike, ali se blaži bolesnici tretiraju kod kuće koliko god je moguće.Prosječno trajanje inkubacije je pet do šest dana i moguće je da su ovi slučajevi povezani s događajima nakon potresa.

● Mjesec dana od izbijanja epidemije u Hrvatskoj, proteklog dana zabilježen je najveći broj zaraženih osoba, čak 91 slučaj. Tako je broj ukupno oboljelih 586 osoba. Na respiratoru ih je 17, od čega osmero u Zagrebu. Troje je preminulih, a 37 izliječenih.
781 osoba prekršila je mjeru samoizolacije. Manipulira se i propusnicama, o čemu je policija dobila dojave. Stoga su iz Stožera upozorili da je to ozbiljno kazneno djelo.

https://vijesti.hrt.hr/596947/koronavirus-najnovije-informacije-6

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.