Onečišćenje zraka - građanima preporuka da ne borave na otvorenom

stožer

Zbog onečišćenja zraka, vidljivog i kao izmaglica, od Stožera CZ građanima je stigla i preporuka da zbog tog zagađenja ne borave na otvorenom. Koncentracija lebdećih PM10 čestica u subotu je znatno niža nego u petak, no preporučuje se izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, osobito za osjetljive skupine građana, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", javlja Hina. Evo izvješća koje je prenio HRT.

 U petak uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan pokraj Našica, zapravo su čestice pijeska iz pustinje Karakum.Prema dostupnim podacima one su sada u opadanju na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka u Hrvatskoj i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba.

- Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda, kažu iz Zavoda.Grad Zagreb i Zavod "Dr. Andrija Štampar" stoga preporučuju dodatne preventivne mjere opreza sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.To se posebice odnosi na osjetljive skupine - djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušače te osobe oslabljenog imuniteta.Stručnjaci kažu i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje Zagrepčana.

Ističu i da Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku.
Stanje kakvoće zraka će se kontinuirano pratiti i javnost će pravovremeno biti obaviještena.

Capak o kvaliteti zraka

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je jutros na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu onečišćenje zraka.

- Radi se o onečišćenju zraka s lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine promjera 10 i 2,5 mikrona. Dakle, to su vrlo sitne čestice koje ulaze u pluća, i ulaze u alveole. Mogu kroz alveole ući u krvotok. One izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, rekao je Capak, dodavši da je 2011., nakon velike studije koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, dokazano da uzrokuju i kardiovaskularne probleme.

- Ovo onečišćenje zraka nema nikakve veze s aktivnostima u Hrvatskoj nego se radi o prekograničnom onečišćenju. Inače, lebdeće čestice, s obzirom na to da su jako sitne, mogu dugo lebdjeti u zraku pa ih onda različite zračne struje i vjetrovi nose na udaljena područja, pa je tako ovo onečišćenje došlo kod nas. Ne samo kod nas, nego svim našim susjednim zemljama i širi se dalje na zapad. Jučerašnja situacija je bila kritična,danas je puno bolja. Svejedno, ne preporučujemo bilo kome da ima bilo kakve aktivnosti na otvorenom u ovom trenutku, dok te lebdeće čestice ne budu zračnim strujama odnesene dalje na zapad, rekao je.

Jutros se Varaždince iz vozila JVP putem megafona pozivalo da ostanu u kućama, zbog koronavirusa.

https://vijesti.hrt.hr/596981/capak-o-kvaliteti-zraka-danas-je-puno-bolje-ali-ne-preporucuju-se-aktivnosti-na-otovrenom

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.