U Hrvatskoj 48 novozaraženih, ukupno 1011, jedan muškarac preminuo

U Hrvatskoj 48 novozaraženih, ukupno 1011, jedan muškarac preminuo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u Hrvatskoj imamo povećanje novozaraženih za 48.

- Ukupno je pozitivno 1011 osoba. Učinjeno je 8352 testiranja do sada, a jučer 672 nova. Preminulih ima sedam, preminuo je muškrac 1930. godište u KB Dubrava, a koji je imao više kroničnih bolesti. Na respiratoru je 35 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer i to u Splitu. Oporavljenih je 15 više u odnosu na jučer, odnosno 88. Stanje je dobro, građani poštuju preporuke, ima mjesta za optimizam, ali mjesta za opuštanje nema. Ako se budemo pridržavali ovih mjera, bit će dobro i moći ćemo utjecati na brzinu širenja infekcije.

U Zadru, Šibeniku i Splitu mladi se okupljaju u kafićima, druže se, zabavljaju, piju pića, te to nije prihvatljivo, dodaje.

- To nije dobro, ugrožavaju sebe, svoej obitelji te zdravlje nacije. Svi moraju biti strpljivi, da pričekamo da epidemija završi, bit će vremena za druženja. Moramo biti disicplinirani.

- Dobro je da se značajno ne povećava broj ljudi na respiratorima. To su teške situacije i bolesti koje mogu završiti smrtno. Sigurna sam da u Splitu hoće i mogu biti prvi u svemu, te da ne žele to biti u broju korona. Zadar hoće biti jedini po Orguljama i Sunčevom satu, ali ne želi biti prvi na svijetu po broju korona. Molimo sugrađane na jugu da pokažu da su bolji od ostalih i da ne dopuste da se virus širi, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Čelni čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izrazio je zadovoljstvo činjenicom da nije porastao broj novooboljelih.

- Imamo pola manje novooboljelih nego li jučer te je naša želja da se taj trend nastavi. Međutim, ovo što dobivamo informacije o okupljanju građana, to ne zvuči dobro. Za nekoliko ćemo dana imati rezultate takvog ponašanja, rekao

Pokazao je grafikon na kojem se vidi ukupan broj oboljelih te broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ona prati broj ukupno novoboljelih, imali smo tamo jučer 29 novooboljelih.

- U drugim županijama krivulja je puno položenija te svako naše ponašanje utječe na ove krivulje.  

Rekao je da je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavljen poziv svim građanima koji za Uskrs žele iz stranih zemalja doći u RH u posjet svojoj obitelji, da to ne čine.

- Te zemlje imaju svoje mjere koje provode, a imamo i svoje. Oni koji bi došli morali bi ići u samoizolaciju ili ako nemaju uvjete, u karantenu na 14 dana što će ih onemogućiti u posjećivanju najmilijih.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/599169/uzivo-od-14-konferencija-stozera-o-situaciji-s-koronavirusom-u-hrvatskoj 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.