Beroš: Epidemiološki, sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično su razdoblje koje će odrediti našu sudbinu

stožer

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj u posljednja 24 sata je 47 novih COVID-19 pozitivnih bolesnika, ukupno se radi o 1126 bolesnika, učinjeno je 9833 testiranja, a u zadnja 24 sata 583. Nažalost, četiri su osobe preminule u KBC-u Osijek. Radi se o osobama starije životne dobi, i svi su bili kronični bolesnici, te se broj preminulih popeo na 12 ukupno. Na respiratoru je 39 osoba, a oporavljenih je 119, što je 27 više nego jučer, izvijestio je na današnjoj press konferenciji Stožera CZ ministar Vili Beroš. 

- Jasno je epidemiološki da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Budimo odgovorni, poštujemo mjere, one su tu s vrlo jasnim razlogom. Ako ćemo poštivati, možemo prebroditi ovu ugrozu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Do 11 sati u subotu danas izdano 382.191 propusnica, većinom od strane poslodavaca, a odbijeno je 9.625 zahtjeva, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
- Što se tiče samoizolacij, evidentirano je 1.083 kršenja. Postoje pojedinci koji krše mjere samoizolacije, te ugrožavaju sebe, svoje obitelji te druge građane.

Rečeno je da se jedan manji broj ljudi liječi u kućnim uvjetima.- Oni koji nemaju simptome, ili imaju blage simptome, a imaju uvjeta za samoizolaciju, za njih preporučamo da se liječe kod kuće. Najveći je broj u Zagrebu, a u ostalim županijama je to manje, izvijestio je čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak.  
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da je kod njih najmlađa osoba na respiratoru 1974. godište ili nešto starije

- Imamo četiri osobe srednje do mlađe osobe, svi imaju neki komorbiditet ili dijelom i pretilost. Kod većine onih na respiratoru jest da imaju neki dodatno rizični faktor. Upozoravamo rizične grupe da se čuvaju da ne bi završili u tako teškom stanju.Davor Božinović je govorio o povratku državljana letovima Croatia Airlinesa iz Rima. Kaže da je na listi, koja bi trebala biti konačna do kraja dana, za sada 28 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca.

Što se tiče leta Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb, za sada su na letu 43 osobe.Zagreb-Stockholm-Zagreb je za sada 31 osoba na listi.- Što se tiče nedjelje, imamo najavu da će oko 21 sat na Breganu stići autobusi s 118 hrvatskih državljana. Što se tiče katamarana Ancona-Zadar, u nedjelju oko 18.30 dolazi 20 hrvatskih državljana, za sada te 14 državljana Crne Gore.

- Svaka osoba koja dođe bit će profilirana od strane epidemiologa i graničnog inspektora ima li simptome. Provjerit će se je li osoba bila u kontaktu s nekim tko je bio pozitivan. Je li neka osoba boravila u području gdje je visoka incidencija. Svi će se staviti u samoizolaciju. Oni koji napuštaju RH bit će prepraćeni do granice od strane policije. Uglavnom ako netko nema simptome, ide kući, ističe Krunoslav Capak dodajući da za razliku od Slovenije, u Hrvatskoj nema zaraženih u domovima za starije i nemoćne.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.