Europska skupina regulatora pozvala Europsku komisiju da pomogne elektroničkim medijima u doba krize izazvane epidemijom koronavirusa

erga

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), čiji je član i Agencija za elektroničke medije, priopćenjem je ukazala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa koja pogađa elektroničke medije, te naglasila iznimnu važnost medija u doba krize.  

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Nikada kao danas nismo bili više ovisni o kvalitetnom medijskom izvještavanju i digitalnim komunikacijama. Opstojnost naše demokracije ovisi o učinkovitom protoku povjerenih informacija i međusobnoj solidarnosti ljudi. To u prvom redu mogu osigurati snažni i neovisni i mediji.

Pandemija koronavirusa (COVID-19) ukazala je na potrebu za pouzdanim informacijama o samoj bolesti kao i o mjerama zaštite koje vlasti poduzimaju. Profesionalno je novinarstvo važno jer se suprotstavlja opasnostima dezinformacija, koje mogu dodatno otežavati situaciju. Jednako su važni adekvatni  digitalni komunikacijski kanali, poput internetskih servisa, kako bi se njegovali društveni kontakti i garantirao pristup kvalitetnom sadržaju u razdoblju u kojem su građani pozvani da ostanu kod kuće. Čak i kada su suočene s krizom, medijske kuće moraju biti sposobne ispuniti svoju zadaću okupljanja društva i zaštite demokracije.

Međutim, istodobno su elektronički mediji najteže  pogođeni učincima krize, od kojih su mnogi već iskusili financijske probleme na tržištu izloženom stalnim promjenama. Ograničavanje kretanja kao i druge mjere koje poduzimaju nacionalne vlasti u svrhu sprječavanja širenja virusa također imaju utjecaj i na rad i funkcioniranje medija.

S obzirom na istaknutu važnost medija za društvo i trenutnu krizu, ERGA će dati svoj doprinos u vidu oblikovanja mjera za smanjenje utjecaja pandemije COVID-19 na medijski sektor na jedinstvenom europskom tržištu. Konkretno, u suradnji s Europskom komisijom ERGA će proširiti svoj trenutni rad na  problemu dezinformacija analizom načina na koji digitalne platforme reagiraju na izazove koje pred njih stavlja „infodemija“, a koja prati pandemiju koronavirusa. Uz to, ERGA će osnovati posebnu radnu skupinu sa svrhom razmjene dosad prikupljenih iskustava o učincima ekonomske krize na   audiovizualni  medijski  sektor u državama članicama Europske unije. Takva razmjena iskustava bit će korisna i plodna posebice s obzirom na različit djelokrug rada i nadležnosti članica ERGA-e.

Mjere koje poduzimaju zemlje članice i ERGA moraju biti popraćene i mjerama drugih relevantnih institucija. ERGA stoga poziva Europsku komisiju da razmotri mjere za smanjenje utjecaja pandemije koronavirusa  na medijski sektor kao i na jedinstveno europsko tržište.

Naša je zajednička obaveza osigurati stabilnosti demokracije u ovim teškim vremenima, poručuje Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge u svom priopćenju.

Inače, ERGA je glavno savjetodavno tijelo Europske komisije za područje elektroničkih medija, te za implementaciju Direktive za audiovizualne medijske usluge.

Originalno priopćenje na engleskom možete preuzeti na službenoj poveznici ERGA-e.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.