Tomašević poništio natječaj, C.I.O.S. odgovorio priopćenjem

Tomašević poništio natječaj, C.I.O.S. odgovorio priopćenjem

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije rekao je kako je donio odluku o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada u Zagrebu na koji su stigle dvije valjane ponude, Reoma grupe i tvrtke Cezar, a posao će nakon nabave drobilice raditi gradsko poduzeće Čistoća. Tako će se godišnje uštedjeti novac za primjerice jedan novi vrtić za 200 djece. Odgovor iz C.I.O.S. grupe nije trebalo dugo čekati.

Zašto je došlo do zastoja?

- Postojeći ugovor s oporabiteljima iskorišten je količinski. Zagreb ima ugovore, s tvrtkom Cezar i Reoma grupom koji vrijedi do siječnja iduće godine. Međutim količina koja je definirana je već konzumirana, odnosno ranije zbog količine glomaznog otpada zbog obnove nakon potresa. Novi natječaj za iduće dvije godine je bio raspisan još u prosincu 2020. Ponude su otvorene u siječnju i do lipnja nitko iz prošle gradske uprave niti uprave Zagrebačkog holdinga nije htio donijeti odluku na temelju pristiglih ponuda, rekao je Tomašević.

Kad smo izabrali novu upravu ZG Holdinga polovicom lipnja saznali smo za ovu činjenicu i počeli tražiti alternativna rješenja. Radili smo pripreme da zagrebačka Čistoća sama zbrinjava glomazni otpad bez privatnih poduzeća kojima se plaćaju veliki iznosi i zbog toga sam donio odluku o poništenju natječaja za glomazni otpad iz prosinca prošle godine, dodao je.

Kako je teklo zbrinjavanje glomaznog otpada u godinama prije u mandatu prošle vlasti

Rekao je kako je za oporabu privatnim firmama plaćao vjerojatno najveću cijenu u Hrvatskoj, od 1800 kuna po toni. U Samoboru je to 666 kn po toni, u Rijeci je to 1100 kuna, a u Koprivnici 1500 kn, što je nelogično jer Zagreb ima najveće količine pa se trebala spuštati cijena, smatra Tomašević.

Čistoća je kupila otpad i predala ga privatnom poduzeću. Ono je izdvojila vrijedne sirovine, posebice drvo i metal, te vrijedne sirovine prodala. Ostala bi polovica otpada i privatno poduzeće bi u drobilici samljela ostatak i stavila na gradsko odlagalište Jakuševec.

Nova ponuda Cezara bi iznosila 125 milijuna kuna na period na 2 godine, a ponuda Reoma Grupe 89 milijuna kuna. Kako bismo dugoročno uspostavili kako bi gradska poduzeća mogla raditi jeftinije pripremili smo plato kako bismo sami izvlačili vrijedne sirovine. Isprobali smo drobilicu i radili financijsku analizu ako kupimo drobilice. Ponude za kupnju 2 drobilice iz fondova EU otvorene su 30. lipnja no za donošenje odluke postoji procedura. Krećemo prema tome da ih kupimo uz pomoć fondova EU, rekao je Tomašević.

Dotad smo raspisali natječaj za jednostavnu nabavu za najam drobilice i to je prijelazno rješenje, dodao je.

Uštede na zbrinjavanju glomaznog otpada

Lani su platili građani platili 54 milijun kuna za zbrinjavanje glomaznog otpada, a ove godine dosad 21 milijun, odnosno 3 milijuna kuna. Sada će to biti 2 milijuna kuna i to je ušteda 1 milijun kuna mjesečno. Kad se samelje ostatak u drobilici procjena Čistoće je da se trošak pada s 3,1 milijun kuna na 500.000 kuna. Tako bi godišnja ušteda bila 33 milijuna kuna. To je jedan novi dječji vrtić za 200 djece, kada će to raditi gradske tvrtke, a ne privatnici, objasnio je Tomašević.

Naglasio je kako je Zagreb 2 mjeseca pripremao ovo kako bi gradske tvrtke same odvajale vrijedne sirovine, ostatak drobio te  kako bi se došlo do uštede u vrijednosti novog vrtića godišnje. 

- Građanima ćemo uštedjati novac i on neće više curiti u privatne džepove, rekao je i dodao kako se nada da će građane to zanimati.

- Tih ušteđenih 31 milijun kuna otići će za druge javne stvari, a ne u privatne džepove, naglasio je te dodao kako se čudi da se to godinama nije rješilo na taj način kako bi grad uštedio.

Na pitanje je li se boljim tajmiranjem uvođenja novog sustava, mogao izbjeći trenutni zastoj u odvozu glomaznog otpada, Tomašević je kazao da nije.

- Nismo mogli bolje tajmirati jer smo imali vrijeme koje smo imali nakon što smo dobili izbore. U tom smislu, dobro je da smo promijenili upravu Zagrebačkog holdinga ranije, a ne kasnije, jer smo tako mogli djelovati ranije, istaknuo je Tomašević. 

Upitan kada će profunkcionirati odvoz otpada u Zagrebu, Tomašević je građane zamolio za strpljenje, istaknuvši da bi do kraja sljedećeg tjedna trebao biti završen najam drobilice, što je privremeno rješenje do trenutka dostave drobilica Čistoći.

C.I.O.S. Grupa iznenađena idejom gradonačelnika Tomaševića

Iz C.I.O.S. Grupe za gospodarenje otpadom u petak su poručili kako su iznenađeni rješenjem zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i idejom da gospodarenje glomaznim otpadom riješi nabavkom drobilica te mu na tome ironično čestitali.

Povod za reakciju iz CIOS-a je Tomaševićeva odluka o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada u Zagrebu na koji su stigle dvije valjane ponude - Reoma grupe i tvrtke Ce-za-r iz C.I.O.S. Grupe budući da će posao nakon nabave drobilica raditi gradsko poduzeće Čistoća.

Glomazni otpad odložen pokraj zelenih otoka, a reciklažna dvorišta puna. Prizor je to koji se posljednjih dana može vidjeti na ulicama Zagreba. Odvoz je stao s istekom dvogodišnjeg ugovora između Zagrebačkog holdinga i grupacije CIOS, a novog ugovora - još nema. (Izvor: HRT)


 

 

 


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.