Poplava na zagrebačkoj Trešnjevci

Poplava na zagrebačkoj Trešnjevci

Nimalo lijepo počela je sunčana nedjelja za stanovnike zagrebačke četvrti Trešnjevka Sjever. Probudila ih je velika poplava nakon puknuća vodovodne cijevi na Selskoj cesti. Nekima je voda ušla u kuće i podrume. Ponovno se otvara staro pitanje dotrajale vodovodne mreže u glavnom gradu - koja je nakon potresa u još lošijem stanju.

Sanacija još uvijek nije gotova, kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Matea Mikić. Deseci radnika su od ranog jutra na terenu. Cijev još nije popravljena i dio građana iz okolnih ulica nema vodu. Problema bi moglo biti i sutra, naročito u prometu.

- Poznavajući zagrebačku prometnu situaciju, bit će problema i čepova. Bit će zatvorena Selska ulica, od Ozaljske do Zagrebačke. Vozila koja dolaze sa sjeverne strane moći će skrenuti desno do Puljske pa do Zagrebačke, a vozila koja dolaze s juga moći će skrenuti lijevo, prema zapadu - do Golikove ulice, kazao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. 

Predaja zahtjeva za nadoknadom štete

Kazao je da je na terenu bilo ukupno 19 intervencija - pretežno u podrumskim stanovima uz dva garažna prostora te najavio da će na mrežnim stranicama Vodoopskrbe i odvodnje www.vio.hr biti objavljen protokol za prijavu štete. Isto tako, idući tjedan će iz Vodoopskrbe izaći na teren izvidnici koji će uputiti ljude kako prijaviti štetu. 

Povećanje izdvajanja za mrežu

Kazao je kako Zagreb ima 3.500 km vodoopskrbne mreže koja se obnavlja po 2 posto (oko 70 km) godišnje. Najavio je kako će nova zagrebačka administracija povećati izdvajanje za obnovu mreže koja je dosad iznosila 40 milijuna kuna. Naveo je podatak da se čak 50 posto vode u zagrebačko mreži - gubi. Od 2023. godine za svaki kubik izgubljene vode plaćat će se penal u iznosu od 1 kune. To će biti ogromni iznosi i moramo tome stati na kraj, zaključio je Korlaet.

 Na mjestu gdje je pukla cijev u Selskoj ulici ispred kućnog broja 173 nastala je velika i duboka rupa, a okupljeni građani komentirali su prizor kao da je "pala bomba". Nakon zaustavljanja vode započela je sanacija terena. Vatrogasci su satima pomagali stanovnicima. Ukupno je odrađeno 12- ak intervencija uglavnom ispumpavanja vode iz podrumskih i suterenskih prostorija. 

Vodi na putu prva se našla kuća Eme Laušić i Slobodana Somera. U podrumu gospođe Ane boda je bila viša od metra. U šoku je bila, kaže - po cesti su plivali komadi asfalta, bujica vode slijevala se niz okolne ulice. 

Građani Trešnjevke su ljuti, tvrde, bili su nemoćni u borbi protiv vode. Ante Rezo tvrdi kako vjeruje da je dva sata prošlo prije nego se voda zatvorila. No mjerodavni odgovaraju - na terenu su obavili zahtjevan posao.

- Za zatvaranje leptirice koja se nalazi u komori južno od nas, na križanju sa Zagrebačkom avenijom, u prosijeku je potrebno sat vremena. Ipak se radi o vodoopskrbnom cjevovodu u čeliku, kojim se snabdjeva cijeli zapadni dio Zagreba, objašnjava direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot. 

 Najteže je bilo u Selskoj i okolnim ulicama - Grobničkoj, Hreljinskoj, Crikveničkoj i Veprinačkoj ulici, gdje se voda slijevala u bujicama. Poplavljene su i prostorije Nogometnog kluba Trešnjevka, a voda je doprla i do sportske dvorane Trešnjevka, poznatije kao Kutija šibica.

Nastradao je i Caritasov dom za studente. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar kaže kako su poplavljeni podrum, praonica, dvorana za vježbanje, dizalo i kotlovnica. Šeta je velika. 

Na mjestu odakle je sve počelo - ostala je golema rupa. Poplava se dogodila zbog dotrajalosti cijevi. (Izvor: HRT)

Foto: Damjan Tadić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.