Uoči Dana mrtvih: Mnogi obilaze grobove svojih najmilijih

Uoči Dana mrtvih: Mnogi obilaze grobove svojih najmilijih

Pripreme za blagdan Svih svetih traju već nekoliko dana. Tijekom "produljenog" vikenda očekuje se i veći priljev putnika prema grobljima diljem Hrvatske, a već su i danas zabilježene gužve na nekima od njih.

U Zagrebu je na snazi i privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja koja će trajati do 2. studenoga. Stroži režim ograničenja prometa provodit će se na blagdan Svih svetih. Na zagrebačkom groblju Mirogoj već je danas veliki broj ljudi koji obilaze grobove svojih najmilijih, a još više ih se očekuje sutra.  Zbog velikog broja novozaraženih građane se moli da i na grobljima poštuju epidemiološke mjere te da, ako mogu, nose zaštitne maske te se pridržavaju razmaka od 1,5 metra.  

Na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata zajednički je vijenac položilo izaslanstvo triju ministarstava - obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja te Vukovarsko-srijemske županije. Ondje je i ministar obrane Mario Banožić koji nije davao izjave i komentirao sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno predsjednikom stranke i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom vijence je položilo Kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U Osijeku su izaslanstva grada, županije, policije, Hrvatske vojske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položila vijence te zapalila svijeće za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve. Počast im je odana kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i na središnjem groblju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.