U Hrvatskoj je manje hospitaliziranih, ali se broj umrlih ne smanjuje

U Hrvatskoj je manje hospitaliziranih, ali se broj umrlih ne smanjuje

Četvrti val epidemije u Hrvatskoj konačno ima višednevni silazni trend. Danas imamo 2.796 novozaraženih, oko 500 manje nego prije tjedan dana. Blago popušta i pritisak na zdravstveni sustav. U bolnicama je oko 150 pacijenata manje u odnosu na prošlu nedjelju, a 20 ih je manje i na respiratoru. No, i dalje, na žalost, imamo veliki broj preminulih. S COVID-om ili od njega u protekla 24 sata umrlo je još 68 ljudi.

Ovoga tjedna u Hrvatskoj je zabilježeno 27.700 novih slučajeva zaraze, što je za oko 5.000 manje u odnosu na prošli tjedan, odnosno imamo pad broja novozaraženih za gotovo 16%.

Nakon što nam je proteklih tjedana udio pozitivnih u broju testiranih bio i iznad 40%, konačno i tu bilježimo blagi pad. Ovoga tjedna on iznosi 36,6%.

Jedini pokazatelj koji i dalje raste je broj preminulih. Ovoga tjedna epidemija je odnijela još 459 života, najviše u ovom četvrtom valu. S padom broja novozaraženih očekuje se da će i broj preminulih idućih tjedana konačno početi padati.

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je, barem jednom dozom cijepljeno 54,38% ukupnog stanovništva.

Na karti koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jasno se vidi razlika u procjepljenosti prema županijama i regijama. U svim kontinentalnim županijama, osim Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križavačke, barem jednu dozu cjepiva primilo je više od polovine stanovništva. Istarska i Primorsko-goranska županija također imaju procijepljenost iznad 50 %. U Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj cijepilo se manje od polovine stanovništva. Jedina dalmatinska županija u kojoj se barem jednom dozom cijepilo više od 50 % stanovništva je Dubrovačko-neretvanska.

U bolnicama se stanje popravlja, no smrtnost je i dalje visoka.

- Jako je bitno da smo prvi put od početka pandemije, Primorsko-goranska županija ima smanjeni broj hospitaliziranih, čak 18 % u komparaciji sa prošlim tjednom, ističe Višnja Gogić, epidemiologinja županijskog NZJZ-a. 

I u OB-u Varaždin proteklih se tjedan dana bilježi se pad broja hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata, no na žalost, rekao je ravnatelj OB-a Damir Poljak, u proteklih 24 sata umrlo je sedam pacijenata.

U pomoć im u ponedjeljak dolazi i deset medicinskih sestara. Trenutačno imaju 39 zaraženih djelatnika, a OB Varaždin uključit će se u projekt Ministarstva zdravstva i testirat će i cijepljene djelatnike.

- Cijepljeno je više od 80 % zdravstvenih djelatnika, trenutno se tjedno svakih 48 sati testira 87 djelatnika, kazao je Poljak.

Na testiranje su spremni i cijepljeni djelatnici u bolnici u Puli.

- U našoj smo bolnici primijetili da postoji mogućnost infekcije, da se sve više ljudi koji su cijepljeni razbolijevaju, ali tim ljudima, našim djelatnicima je svima prošlo više od 6 mjeseci od druge doze, kaže mikrobiologinja Lorena Lazarić Stefanović, članica tima za kontrolu bolničkih infekcija u OB Pula.

Jučer je od 20.703 utrošene doze cjepiva, prvi put cijepljeno samo 3743 građana. Na Velesajmu je danas 973 cijepljenih.

Epidemiologinja Mirjana Lana Kosanović Ličina, NZJZ "Dr. Andrija Štampar" rekla je da je interes gotovo podjednak za sve doze, iako nešto veći za treću dozu.

Neki upravo omikron-varijantu koronavirusa navode kao razlog da dođu po treću dozu.

- Osobe koje imaju oštećen imunološki sustav mogu doći ranije, ali sve druge osobe koje su starije i zdrave ili drugi kronični bolesnici dolaze 6 mjeseci po primitku druge doze, istaknula je Kosanović Ličina.

Službenu potvrdu da se omikron-varijanta koronavirusa pojavila i u nekoliko slučajeva u Hrvatskoj trebali bismo dobiti sutra.

Izvor: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.