Odgojitelji s današnjeg prosvjeda zaprijetili štrajkom i izlaskom na ulice

Odgojitelji s današnjeg prosvjeda zaprijetili štrajkom i izlaskom na ulice

Mnoštvo odgojitelja predškolske djece okupilo se u subotu na prosvjednom skupu na središnjem zagrebačkom trgu odakle su Vladi zaprijetili štrajkom i izlaskom na ulice ako im se ne ispune zahtjevi za boljim uvjetima rada i većim plaćama.

- Gdje neće biti socijalnog dijaloga, ići ćemo u štrajk i otpor. Bit ćemo na ulici nadajući se da u Vladi i resornom ministarstvu znaju tko smo i što tražimo, poručila je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić.

Resornom ministru Radovanu Fuchsu poručila je da danas u obrazovnom sustavu nedostaje 5000 odgojitelja, a 3000 učitelja je višak, te ga upitala: "Kakva je to strategija, ministre?"

Tijekom dvosatnog prosvjeda istaknuti su zahtjevi za izjednačavanjem plaća vrtićkih odgajatelja s plaćama učitelja u školama, a sindikati i udruge zahtijevali su od Vlade da se država uključi u financiranje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.  

Na prosvjed su došli odgojitelji i odgojiteljice iz cijele Hrvatske, a iz nekih dijelova zemlje došli su svi zaposlenici pojedinih vrtića.

Prosvjed su, uz udrugu SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, organizirali Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske te strukovna udruga odgajatelja "Krijesnice" Čakovec i "Terina" Vukovar.

Jasna Puljić iz udruge SIDRO rekla je da su se odgojitelji masovno odazvali unatoč strahu među zaposlenicima vrtića, zbog pritiska ravnatelja, odnosno gradova i općina.

Zahtjevi za Fuchsovom ostavkom

Na dvosatnom prosvjedu okupilo se više od 2000 odgajatelja od 13.500 koliko ih je zaposleno u hrvatskim predškolskim ustanovama.

Sudionice i sudionici nose transparente na kojima piše: "Dosta je!", "Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja", "Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?", "Čakovec želi zakon za jednakost", "Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove", a tražilo se i ostavku resornog ministra Radovana Fuchsa.

Organizatori su puštali tonske snimke Fuchsovih izjava o predškolskom sustavu, na koje su okupljeni reagirali zvižducima i povicima "Ostavka!"

Prosvjednici su, s jedne strane, isticali da rade u malim, neprimjerenim prostorima, a s druge prozivali vladajuće da ulažu novac samo u izgradnju novih prostora, ali ne i u zaposlenike i njihove plaće.

Praćena povicima "Dosta je!" Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO upozorila je na nedostatak mjesta za svu djecu, kao i na neadakvetan tretman djece s poteškoćama u razvoju, nedostatak logopeda, pedagoga, psihologa...

U udrugu SIDRO javile su se tisuće odgojitelja koji se žale na teške uvjete rada, premale plaće i nepoštivanje državnog pedagoškog standarda.

Nada Šoprek (Sindikat odgoja i obrazovanja) upozorila je da u sustavu nedostaje 5000 odgojitelja. Otvorila je i pitanje zapošljavanja nestručnog kadra, pa na mjestu odgojitelja danas rade frizeri i kozmetičari.

- Postojeći zakon degradira i diskriminira zvanje odgojitelja, upozorila je Šoprek prozvavši resorno ministarstvo za postojeće stanje.

Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, istaknula je da su plaće različite i do 3000 kuna bruto između odgojitelja, ovisno o vrtiću. Razlog vidi u tome što vrtiće financiraju gradovi i općine, te je zapitala odgovorne - zašto se država nije uključila u financiranje vrtića ako joj je stalo do demografskog razvoja zemlje.

- Pozdravljamo gradnju novih vrtića, ali tko će u njima raditi, upitala je.

Na prosvjedu je govorio i Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je ustvrdio da "državni inspektorat žmiri na stanje u vrtićima".

Ana Tuškan iz Sindikata učitelja istaknula je da lokalni šerifi donose odluke o vrtićima, a zaposlenici primaju plaću koja ih jedino potiče za odlazak iz zemlje.

- Ne preostaje nam drugo nego iskazati nezadovoljstvo na ovaj način. Do sada smo radili nekoliko spontanih aktivnosti, no zadovoljstvo radnika u vrtićima je toliko veliko da smo morali odgovoriti na njihove zahtjeve. Ja se nadam da će ovo shvatiti ozbiljno, rekla je Katarina Turković Gulin.

Poručila je da ispunjenje ovih zahtjeva nije nikakav "hir, slava ili čast", već nešto što se mora "jer ovakvo stanje ne može još dugo trajati".

- Uvijek se govori o učiteljima, o svima, a nas se uvijek zaboravlja. Nadam se da će ovaj susret osvijestiti da i mi vrijedimo, poručila je Nikolina Kodba, odgojiteljica, Čakovec.

Prosvjed su, uz SIDRO, organizirali Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske te strukovna udruga odgajatelja "Krijesnice" Čakovec i "Terina" Vukovar.

Okupili su se, kaže, odgojitelji i stručni suradnici, ravnatelji, roditelji, veliki broj raznih organizacija, iz svih dijelova Hrvatske.

Turković Gulin je ranije za Hinu upozorila da je stanje u sustavu kaotično, djeca su smještena u male i neprimjerene prostore, s njima rade osobe bez pedagoškog znanja jer zakon dopušta njihovo zapošljavanje. Navela je da nedostaje oko 5000 odgojitelja, a uz njih i pedagoga, logopeda, psihologa i edukacijskih rehabilitatora.

Ljudi, kaže, daju otkaze jer pronalaze bolje uređene i plaćene poslove.

Državni pedagoški standard (DPS) ne poštuje 80 posto vrtića u Hrvatskoj, istaknula je Turković Gulin. Iako je propisano da na osmero djece jasličke dobi rade dva odgojitelja, postoje brojni primjeri jasličkih skupine u kojoj je 36 djece nagurano u 40 metra kvadratna, s jednim odgojiteljem u smjeni. I to u prenamijenjenim tavanskim ili podrumskim prostorima.

Odgojitelji rade duple smjene, prekovremeni sati se ne plaćaju.

Naglasila je i da je izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju koje su na snagu stupile u svibnju sustav decentraliziran, financiranje je prepušteno jedinicama lokalne samouprave pa su i sredstva koja se izdvajaju različita kao i plaće zaposlenih.

Ekonomske cijene vrtića su diljem zemlje različite i to je diskriminacija roditelja, ali i djece, naglašava Turković Gulin.

Izvor: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.