Drava prijeti: Dramatično kod Šoderice, brane se stotine kuća

VODOSTAJ DRAVE

Dijelovi Hrvatske i danas se bore s nabujalim rijekama. Vodostaji Mure, Drave i Save srušili su rekorde i u nekim je mjestima na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, a od poplave se brani stotine kuća.  Trenutno je najgore stanje na rijeci Dravi. Na mjernoj postaji u Bovu prešla je 6 metara i rekordni vodostaj premašila za više od 30 centimetara. Dramatično je na Šoderici gdje je vodeni val probio kanal u jezeru, u mjestu Novačka popušta nasip, a poplavljeni su i dijelovi Drnja.

 

Dramatično na Šoderici kod Koprivnice

17:08

Trenutno je najgore stanje na rijeci Dravi. Dramatično je na Šoderici kod Koprivnice gdje je vodeni val probio kanal u jezeru, u mjestu Novačka popušta nasip, a poplavljeni su i dijelovi Drnja. U Vijestima u 16.30 novinarka Danijela Hegediš Preskočil izvijestila je o najnovijoj situaciji.

- Drava unatoč rekordnom vodostaju od 611 cm, koliko trenutačno iznosi, nije poplavila kuće, ali jest neka dvorišta u Dravskoj ulici u Drnju gdje se mi trenutačno i nalazimo. Ovdje dežurne službe odnedavno i uz pomoć mještana postavljaju vreće s pijeskom, odnosno zečje nasipe. Nitko nije evakuiran, no u romskom naselju dio mještana je na vlastiti zahtjev smješten u obližnju školu i onda će ostati nekoliko dana. Stanje ovdje od jutra nije se uvelike promijenilo, iako je Drava porasla za nekoliko centimetara. Stanje je gotovo alarmantno na jezeru Šoderica u obližnjem izletištu gdje je vodena bujica napravila kanal i tako uništila infrastrukturu, a dvama javnim objektima prijeti urušavanje. Ako Drava na ovom području probije nasipe, moglo bi biti ugroženo oko tisuću kuća, no nadaju se ovdje da do tog scenarija ipak neće doći, izvijestila je Hegediš Preskočil.

U Podravini je izvanredno je stanje u Podravini. Vodostaj Drave već je sada 40-ak centimetara viši od najvišeg u povijesti mjerenja, a vrhunac vodenog vala još nije stigao do Botova. Očekuje se tijekom večernjih sati. Sve su žurne službe na terenu, stotinjak vatrogasaca pojačava zečje nasipe i pred njima je duga i neizvjesna noć.

 

Priprema za vodostaj Drave kod Osijeka

Vrh vodenog vala na Dravi kod Osijeka očekuje se do petka. Hrvatske vode prije dva dana počele su štititi boks-barijerama i vikend-naselje Karašicu. Ondje su ispred nasipa većinom vikendice, no ima i stalnih stanovnika. 

 

Vodostaj Save

17:04

Jutros oko 3 sata vrh vodenog vala u Rugvici dosegnuo je 950 centimetara i otada pada. Novi rekordni vodostaj zabilježen je na postaji Sava - Dubrovčak - 878 cm, što je pet centimetara više nego 2010. Metropolu je spasio oteretni kanal Sava - Odra u koji je puštena velika količina vode.

Novinarka Iva Vukadin javila se uživo u Regionalni dnevnik HTV-a iz općini Orle i izvijestila o trenutačnoj situaciji.

 

Borba s Murom

16:56

Teška je noć iza stanovnika Murskog Središća u kojem je stanje kritično. Mura je jutros u 5 sati dosegnula 543 centimetra, što je najviši vodostaj u povijesti. Dobra je vijest da se voda ipak polako povlači. S novim informacijama s terena se u Regionalni dnevnik HTV-a javio novinar Ivica Grudiček.

 

Vrhunac vodnog vala u Drnju očekuje se oko pola noći

15:11

U općini Drnje, u Koprivničko-križevačkoj županiji, Drava je premašila rekordni vodostaj za najmanje pola metra, vrhunac vodnog vala očekuje se tijekom noći, a od poplave se brani stotine kuća, rekao je nakon obilaska terena direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Bit će rušenja rekordnog vodostaja za sigurno pola metra u odnosu na dosadašnji rekord iz 1972., rekao je Đuroković na konferenciji za medije nakon što je zajedno s ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite Damirom Trutom obišao službe na terenu.

Maksimalan vodostaj očekuje se oko pola noći, a u Drnju se brani točkasto 20-ak objekata. Posebna pozornost će se posvetiti stabilnosti nasipa kojim se brani više stotina kuća i oko tisuću stanovnika. Desetak objekata u nebranjenom, poplavnom području u kontaktu je s vodom. 

Najveće opterećenje na tom području potrajat će u utorak do popodnevnih sati, a kada se utvrdi maksimalan vodostaj u Botovu, moći će se znati koliki će vodni val proći Dravom nizvodno, kroz Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju.

Đuroković kaže da se očekuje preklapanje dva vodna vala Mure i Drave, Mure od 1400 kubnih metara u sekundi, a Drave od 2000 kubnih metara u sekundi.

Koordinacijom s HEP-om provedeno je pretpražnjenje da bi se omogućio što manji dotok Drave u trenutku maksimalnog vodostaja Mure te se tako nastoji sniziti vodostaj prema Botovu.

- Prvobitne prognoze vodostaja Drave bile su čak + 700 centimetara, tako da sada imamo razloga za više optimizma, rekao je Đuroković.

Istaknuo je da je situacija pod kontrolom, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić poručuje da im za sada ne treba pomoć vojske. U smjeni dežura oko 100 dobrovoljnih vatrogasaca i do 50 dragovoljaca, mještana općine Drnje.

Načelnik općine Petar Dombaj također poručuje da prostora za paniku još uvijek nema.

- Puno je vatrogasaca i ljudi iz žurnih službi na terenu. Nasipi oko kuća povišeni su za 80 centimetara, a ako bude potrebe, postavljene su tri linije obrane. Evakuacija stanovništva je zadnja opcija i za sada o njoj nema govora, poručio je Dombaj.

Potvrdio je i da se nije uspjelo spriječiti prodor vode u romsko naselje, kao ni 2014. Trenutno su svi stanovnici romskog naselja smješteni u sportsku dvoranu gdje je otprilike 35 ljudi.

O stanju na tom području najnovije informacije u Vijestima u 15 javila je novinarka Danijela Hegediš Preskočil. Između ostalog, rekla je kako se mnogi pribojavaju što će biti ako Drava probije neke od nasipa jer bi tada moglao biti ugroženo i do 1000 kuća.

 

Župan Posavec: Još ne možemo odahnuti, ali možemo lakše disati

12:28

Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak je u društvu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka obišao poplavljeno područje Murskog Središća te ustvrdio da se još ne može potpuno odahnuti, ali se može lakše disati.

Vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća u ponedjeljak u 5 sati dosegnuo je rekordna 543 centimetra, što je najveći vodostaj otkad postoje moderna mjerenja, no popodne se očekuje pad vodostaja.

Mislim da još ne možemo u potpunosti odahnuti, ali možemo lakše disati, rekao je župan.

Naglasio je kako je, unatoč povijesno visokom vodostaju i vrlo velikom protoku rijeka iz Austrije i Slovenije, kraj između Drave i Mure zapravo prošao bez nekih velikih šteta što se tiče imovine i kuća. Spašene su kuće i domaćinstva, nisu poplavljena središta grada i okolnih mjesta, kazao je.

Pripisao je to predanom radu svih sastavnica civilne zaštite te angažmanu dodatnih snaga za kontrolu svih nasipa.

U ovome trenutku prolazi vrhunac vodenog vala na obje rijeke, no očekuje se da će početi padati u idućim satima jer se to događa i u Sloveniji, rekao je Posavec.


Srpak: Na pragu smo pobjede!


Gradonačelnik Srpak istaknuo je kako je čim je u četvrtak popodne došla informacija o tome što se sprema, za petak sazvao Stožer civilne zaštite.

Znali smo što dolazi i koliko dolazi te što moramo učiniti jer nam nije prvi put. To je iziskivalo jako veliki angažman, puno stresa i truda, ali na pragu smo pobjede, što ćemo sa sigurnošću moći reći za sat-dva, istaknuo je.

Srpak je dodao da je na terenu bilo angažirano oko 70 ljudi.

Imamo dvije pozicije, spoj Murske ulice i Ulice Matije Gupca i jedan mali odvojak koji su u razini s potokom i s rijekom Murom te djeluju kao spojene posude. Napravljen je tamo neki nasip, ali voda izvire van iz tla. Vidjet ću s Hrvatskim vodama što se da napraviti, rekao je Srpak.

Bogdan: Poplavljen jedan podrum, dvije garaže i ranč


Rajko Bogdan, zapovjednik DVD-a Mursko Središće i načelnik Stožera civilne zaštite tog mjesta, kazao je da bi u utorak trebalo biti oko metar manje vode.

Onda će se i dvije pumpe moći isključiti, ali ostale će nastaviti raditi dok vodostaj ne padne na 450 centimetara, izjavio je Bogdan.

Prema njegovim riječima, poplavljeni su jedan podrum, dvije garaže i dva dvorišta te ranč s ovcama koje su morale biti preseljene, kao i krave s jednog pašnjaka nizvodno od grada.

 

Nizvodno od Zagreba vodostaji Save počeli padati

12:20

Vodostaji Save na području Zagreba nizvodno su visoki - u Dubrovčaku je srušen rekord iz 2014. - ali su počeli padati. Anamarija Krvarić javila se u HTV-ov podnevni Dnevnik iz Lijevog Dubrovčaka, naselja na području Ivanić Grada, gdje je stanje bilo posebno kritično tijekom noći.

- Do četiri sata ujutro vodostaj rijeke Save stalno je rastao i srušen je spomenuti rekord. No srećom ovdje se Sava nije izlila. Na kritičnim mjestima napravljeni su zečji nasipi, tako da su spašene ove kuće koje su na svega nekoliko metara od Save, javila je Krvarić.

Cijelu noć svi su bili na terenu, vatrogasci su se maloprije povukli, no djelatnici Hrvatskih voda i dalje su ovdje i prate situaciju, iako je vodostaj u kontinuiranom padu i u 11 sati iznosio je 866 cm, dodala je. I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave, a tako će biti sve dok vodostaj ne padne ispod 860 cm.

Na području općine Rugvica stanje je također bilo pomalo kritično - Sava je prijetila izlijevanjem u naseljima Sop i  Hrušćica zato što je bio napuknut dio nasipa, no pravovremenom intervencijom napravljen je zečji nasip tako da se spriječilo izlijevanje.

- Ondje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave i prati se situacija, ali možemo reći da zbog toga što novih oborina nema, stanje više nije toliko kritično, javila je Krvarić.

Načelnik općine Rugvica Mato Čičak rekao je kako je dosta mjesta bilo ugroženo, ali da su sve uspjeli sanirati zahvaljujući vatrogascima.

- Najkritičnije je bilo svakako u Hrušćici, gdje je nasip u donjem dijelu počeo puštati i morale su se raditi boks-barijere u dužini preko 200 metara, rekao je Čičak.

Dario Kezerić, vatrogasni zapovjednik Zagrebačke županije, rekao je kako se na vrijeme reagiralo te da trenutno nema nikakve opasnosti. Cijelo vrijeme smo radili s Hrvatskim vodama i spriječili ugrozu, rekao je.

- Dobra vijest je što se na vodomjeru vidi da Sava pada, rekao je Ivica Krznar iz DVD-a Oborovo.

Međutim, dodao je, nasipi su natopljeni vodom i uvijek postoji mogućnost nekih nepogoda.

 

Pada vodostaj Mure u Murskom Središću

12:14

Teška je noć iza Murskog Središća u kojem je stanje kritično jer je Mura jutros u 5 sati dosegnula 543 cm, što je najviši vodostaj u povijesti. Međutim, vodostaj je u laganom opadanju i u 11 sati iznosio je 538 cm, javila je Danijela Herceg za Dnevnik u podne.

- Pumpe i dalje ispumpavaju zaobalne vode i zahvaljujući naporima vatrogasaca i ostalih, nije došlo do prodiranja vode u sam centar grada. Poplavljena su neka obiteljska dvorišta, no voda je uglavnom došla do gospodarskih objekata ili garaža. A sve je lakše nego posljednja dva dana jer kiša više ne pada, dodala je.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak kaže kako su očekivali da će tijekom noći Mura prestati rasti, što se nije dogodilo. Dobra je vijest, dodao je, da je 20 km uzvodno, u Veržeju - vodostaj pao za pola metra. 

 

Poplavljeni dijelovi Drnja

12:07

Izvanredno stanje je u Botovu gdje je Drava prešla 6 metara i rekordni vodostaj premašila za čak 30 centimetara. Poplavljeni su i dijelovi Drnja, gdje je Danijela Hegediš Preskočil.

- Unatoč velikim naporima dežurnih službi koje su postavljale zečje nasipe rekordni vodostaj Drave uspio se probiti i poplavljena su dvorišta kuća u Dravskoj ulici. Kuće još nisu poplavljene, stanari nisu evakuirani, ali jesu oni u romskom naselju jer je voda ušla u njihove kuće. Stanovnici se pribojavaju što će se dogoditi kada poraste vodostaj Drave, a nagađa se da bi to moglo biti oko 14 sati. Alarmantno je na području jezera Šoderica. Silina vode napravila je potok čije se korito širi, a ugrožena su i dva objekta. U blizini jezera su brojne obiteljske vikendice, rekla je Hegediš Preskočil za podnevni Dnevnik.

- Ni u najluđim snovima nismo očekivali da će se Drava preliti na toj točki, počela je bujična poplava koja trga drveće, vodove, ulazi u jezero Šoderica, rekao je Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad.

- Mi smo jučerašnji dan iskoristili za obranu od poplava kroz tri linije, zajedno s Hrvatskim vodama koje su nam kupile vrijeme kako bi nasipima obranili kućanstava u Dravskoj ulici koja je najkritičnija, rekao je Petar Dombaj, načelnik općine Drnje.

- Na oprezu smo svi skupa, građani su u kućama, bude li potrebe, oni će na vrijeme biti evakuirani. Cesta u Dravskoj ulici je odsječena vodom, počeli su radovi da se pusti još više vode u potok Gliboki, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

 

Hrvatske vode: Očekujemo da nakon povijesnog protoka Mura više neće rasti

11:35

Nakon rekordnog vodostaja Mure, koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama očekuju da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti.

Bilježimo nove rekorde, nažalost negativne. Mursko Središće je na 543, a rekord iz 2014. je bio 528. Botovo je na 606 centimetara, u odnosu na 2014. kada smo imali 577, znači 29 centimetara više, kazao je Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu.

Istaknuo je da se na Muri u Međimurju ovoga trenutka bilježi protok od 1418 kubika vode u sekundi te podsjetio da su ondje izgrađeni modernizirani nasipi u dužini od 50 kilometara s desne strane rijeke, projektirani za 1650 kubika.

Imamo još otprilike 230 kubika mogućnosti prihvata u tom nasipu i očekujemo da Mura više nakon ovog povijesnog protoka neće rasti, istaknuo je Rezo.

Dodao je da kada je riječ o Varaždinskoj županiji građani mogu biti mirni te da se protok Drave regulira trima hidroelektranama. Kazao je i da su rijeke Plitvica i Bednja unutar svojih korita i ne izlijevaju se.

Kod HE Varaždin protok je smanjen na 1800 kubika vode u sekundi i vodostaj je u opadanju, reguliramo ga kroz dva jezera, jezero Varaždin i jezero Dubrava na HE Dubrava i HE Čakovec, na način da zadržimo vodu iz Drave dok prolazi voda iz Mure. Onoga trenutka kada budemo sigurni, onda ćemo morati pomalo puštati vodu iz tih jezera u korito rijeke Drave, objasnio je Rezo.

Iako ističe da je nezahvalno prognozirati, smatra da je ovo dan smirivanja, što se tiče dijela protoka Drave kroz Varaždin, sve do ušća u Legradu te da se ne očekuju veći problemi.

Ovoga trenutka Hrvatske su vode koncentrirane na Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se u jednoj od ulica voda prelijeva preko ulice, ali kuće su još uvijek suhe, kazao je.

Branimo ih vrećama s pijeskom, a na terenu je oko 120 vatrogasaca, zajedno s licenciranim tvrtkama Hrvatskih voda. Vjerujemo da ćemo obraniti i ljude i kuće, ali i dalje očekujemo porast rijeke Drave na mjernoj stanici Botovo, ističe Rezo.

Dodaje da je još upitan protok kroz Koprivničko-križevačku županiju te da je vodostaj dosta visok.

Umirujuće je da u odnosu na visinu od 606 na mjernoj stanici, još uvijek imamo metar i pol razlike na nasipima i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati. Upitna nam je samo Dravska ulica u naselju Drnje, rekao je Rezo i najavio da će u Podravinu danas doći i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kako bi se svi zajedno uvjerili u stvarno stanje na terenu.

 

Drava u Osijeku raste, ne očekuju se problemi

11:19

Drava kod Osijeka svaki sat raste centimetar do dva, a vrh vodenog vala se očekuje u srijedu. 

- Mi smo u vikend naselju Karašica 2014. imali aktivnu obranu od poplave. S obzirom na to da ovdje živi stalno 50 do 100 ljudi, odlučili smo se graditi sustav obrane od poplava gdje najveći problem imamo sa zaobalnim vodama. Ako ste bili u naselju, primijetili ste nasip koji praktički brani naselje od poplava. Mi ćemo ga pri vodostaju višem od 50 cm zatvoriti. Druga faza sustava je izgradnja dijela prema Dravi gdje imamo manji problem, u tijeku je projektiranje, a s obzirom da ga nismo napravili, ovaj dio zatvaramo boks barijerama kako bi zaštitili stanovnike, rekao je Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda - Vodnog gospodarstva Osijek.

U Osijeku se očekuje vodostaj oko 470 cm, što bi bilo za metar više od vodostaja u svibnju kada su na snazi bile redovne mjere obrane od poplava, kazao je Kovačević.

- Prave prognoze ćemo znati sutra kad budemo vidjeli kako će biti u Botovu koje je oborilo rekord, očekujemo povišenje i sukladno tome se pripremamo i na nizvodnim dionicama, rekao je Kovačević.

Drava u Osijeku trenutno raste svaki sat za jedan do dva centimetra.

- Ne očekujemo nikakve probleme, možda na nekim dionicama oko vojarne. Mi smo sustave u Osijeku izgradili, rekao je Kovačević i apelirao na građane da ne hodaju po novom lukobranu i da izbjegavaju Dravu ovih dana.

 

Trenutačno stanje obrane od poplava

10:54

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku opadaju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana.

Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima slijeva susjednih država opadaju tako da je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Današnja prognoza upućuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njezina zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave.

Trenutačno stanje obrane od poplava

Izvanredno stanje: Drava - Botovo; Mura - Mursko Središće, Goričan; Sava –Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak

Izvanredne mjere: Drava-Novo Virje Skela; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Žutica – CS Rožec

Zagrebačka županija

U Zaprešiću je Sava u opadanju te nema više opasnosti, a kontrolira se stanje nasipa.

Jučer se obilazio teren na području Brdovca i vodostaj Save opada, a kada se voda još povuče, krenut će se sa sanacijom terena, ispumpavanjem vode iz podruma i slično.

Jučer su tijekom dana u Velikoj Gorici tvrtke Hrvatskih voda i Vodoopskrbe Velike Gorice sanirali sifon Čička Poljana na oteretnom kanalu te su postavljene pumpe i prepumpavala se voda. I dalje se nadziru lokacije u Petrovini, Lomnici i Čiču.

U Rugvici na dužini nasipa Hrušćica – Prevlaka bilo je manjih procjeđivanja vode pa su se postavljale boks-barijere, u što je bilo uključeno 150 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite. Nakon postavljanja boks-barijera određeni broj operativnih snaga je povučen, dok je na dežurstvu bilo 80 pripadnika. Nastavljeno je punjenje boks-barijera i izrada zečjih nasipa.

U općini Orle na nasipu Vrbovo - Stružec postavljani su zečji nasipi. Sinoć su kritične točke bile Stružec Posavski, Vrbovo Posavsko i Ruča. Do sada je postavljeno 7000 - 8000 vreća na kritičnim lokacijama. U saniranju i obrani od poplava su angažirani djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb s dronom, Stožer civilne zaštite općine Orle te više od 100 volontera civilne zaštite i vatrogasaca. U pripravnosti su i dodatne snage koje će doći u slučaju potrebe.

U Ivanić Gradu su jučer tijekom dana postavljeni zečji nasipi i boks-barijere. U 23 sata je bio povišen nasip boks-barijerama na Dubrovčaku kod crkve i jedan dio prema Prerovcu. Hrvatske vode stalno pregledavaju nasipe.

Sisačko-moslavačka županija

Voda iz rijeke Save prelijeva se u Lonjsko polje. Cesta Sisak - Palanjek zatvorena je za sav promet od jučer, 6. kolovoza od 15 sati. Vodostaji su i dalje u porastu, a sve operativne snage su na terenu.

Međimurska županija

U gradu Mursko Središće se tijekom dana i noći provodila dogradnja zečjeg nasipa na šetnici u centru i prepumpavanje zacijevljenog potoka u rijeku Muru u kojem je sudjelovalo komunalnog poduzeće i vatrogasci. Nastradali su samo gospodarski objekti i garaže, a obiteljske kuće nisu ugrožene.

U općinama Sveti Martin na Muri, Podturen, Goričan, Donja Dubrava i Nedelišće su se tijekom dana i noći provodile aktivnosti ispumpavanja vode, postavljanja i nadogradnje zečjih nasipa na kritičnim mjestima te na nasipu na Muri. Također su se oko ugroženih kuća postavljali zečji nasipi, a kontinuirano se obilaze nasipi.

Zbog prelijevanja rijeke Drave preko ceste zatvorena je državna cesta D20 (Donja Dubrava-Koprivnica).

Koprivničko-križevačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana na terenu su bili djelatnici Hrvatskih voda sa mehanizacijom i ljudstvom, sveukupno oko 90 vatrogasaca koji su zajedno sa Stožerom civilne zaštite Općine Drnje, povjerenicima civilne zaštite i građanima Drnja, punili vreće s pijeskom i ojačavali nasip kako ne bi došlo do prelijevanja rijeke Drave. Aktivnosti obrane od poplava u općini Drnje su nastavljene tokom cijele noći. Djelatnici Hrvatskih voda, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite brane kuće i vode brigu o lokalnom stanovništvu. Za stanovnike je osigurana sportska dvorana u kojoj su smještene 33 osobe s područja Općine Drnje.

Zatvorena je cesta D41 između Drnja i Botova. Jutros, 7. kolovoza iza pet sati je zaprimljena dojava kako je došlo do izlijevanja vode preko ceste u vikend naselju Šoderica te je taj dio ceste zatvoren.

Virovitičko-podravska županija

S obzirom na to da je vodostaj rijeke Mure i Drave u porastu u pripravnost su stavljene operativne snage općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica. Aktivirano je 40 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite općine Sopje na rijeci Dravi zbog izgradnje zečjeg nasipa na dionici kanal Vaška – Kapinci. Dužina izrade nasipa na kanalu Vaška – Kapinci na rijeci Dravi je produžena na 1200 metara.

 

Privremeno zatvaranje dijela državne ceste 41

09:19

Zbog izvanrednog stanja podizanja vodostaja rijeke Drave danas u 8.15 sati za sav promet zatvoren je dio državne ceste 41 od Botova do Drnja, te se u Gotalovu promet preusmjerava na relaciju Gola - Ždala – Repaš i obrnuto.

Promet iz smjera Koprivnice u smjeru Botova, u Drnju se preusmjerava na relaciju Torčec- Đelekovec i obrnuto. Također, zatvorena je lokalna cesta koja vodi kroz naselje Šoderica.

Mole se svi sudionici u prometu da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i upute policijskih službenika, javlja PU koprivničko-križevačka.

 

Srušen rekord vodostaja Drave kod Botova, prometnice poplavljene

09:10

Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014. kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta.

Iako su hitne službe i volonteri na kritičnim mjestima cijelu nedjelju pripremali zečje nasipe, nažalost, voda je poplavila dijelove Drnja gdje su dvorišta i prometnice pod vodom.

Osim toga, u obližnje jezero Šoderica slijeva se ogromna količina vode iz Drave.

Okolne prometnice također su poplavljene pa se vozačima savjetuje da se informiraju o stanju na cestama koje se nalaze uz rijeku.

Najnoviji podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da vodostaj ne raste, no, neslužbeno se doznaje da opasnost još nije prošla jer se sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će na dotok nove vode iz Slovenije reagirati rijeka.

 

Načelnik Rugvice: Najgore je prošlo, vodostaj Save pada

09:00

Vodostaj Save kod Rugvice, općine 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, već je neko vrijeme u padu, no oprez je i dalje potreban, objavio je u ponedjeljak prijepodne gradonačelnik Rugvice Mato Čičak.

U 9 sati vodostaj je iznosio 932 centimetra. Taj je vodostaj za 18 centimetara niži od onoga izmjerenog noćas u 3 sata i za 20 centimetara niži od vodostaja izmjerenog u nedjelju u 22 sata.

Uspješno je obranjen i dio nasipa u Hrušćici, naselju u općini Rugvici, koji je sinoć bio kritična točka.

Nakon što su u Hrušćici postavljene boks barijere u dužini 300 metara, taj je dio nasipa uspješno obranjen, kao i ostali dijelovi, objavio je Čičak.

Zahvalio je svima koji su pomogli sačuvati savske nasipe: vatrogascima, lovcima, udruga, mještanima. Hvala svima koji su danonoćno punili vreće s pijeskom kako bi obranili Rugvicu, napisao je načelnik.

Tomislav Novosel 
iz Hrvatskih voda jutros je rekao da je vodostaj Save na vodomjeru Rugvica, koji je noćas u 3 sata dosegnuo 950 centimetara, u laganom opadanju i da očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

Odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka, rekao je Novosel, podsjećajući da je rekordni vodostaj Save kod Rugvice, čak 980 centimetara, izmjeren 2010. godine.

Naveo je i kako je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.

 

Bogdan: Kuće su obranjene, sutra se očekuje oko metar niži vodostaj

08:01

U Murskom Središću još jučer je srušen rekord iz 2014., a vodostaj Mure rano jutros bio je čak 543 centimetra. Ondje je i HRT-ova ekipa. 

Rajko Bogdan, načelnik Stožera civilne zaštite grada Mursko Središće, rekao je kako je noć prošla relativno mirno. Voda je narasla oko 6 centimetara. 

- Do pet i pol metara bi mogla doći, nakon toga bi trebala početi lagano padati. Sutra bi ovdje trebalo biti metar vode manje. Vjerujem da će ovaj dio izdržati. Kuće su obranjene, zečji nasip je ispred jedne kuće, rekao je Bogdan.

Pumpe rade od subote u 17 sati i radit će sve dok vodostaj ne padne na 450 centimetara.

- Pumpe će izdržati, nabavili smo jučer još dvije. Prebacujemo oko 8 tisuća litara vode u rijeku u jednoj minuti, rekao je Bogdan i dodao kako ljudi na terenu ima dovoljno.

 

Besana noć u Međimurju

07:55

Međimurci su proveli još jednu besanu noć, najkritičnije je u Murskom Središću, a problemi su i u Svetom Martinu na Muri gdje dežurne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće budući da je Mura ponovno dosegnula rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije.

- Danas su rekordi Mure ponovno srušeni jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. To je najviše ikad zabilježeno, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio te dodao da su također pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki protok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje.

Zbog toga je, kaže, ekipa stanovnika, mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hrašćan u općini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina.

Sinoć je bio i sastanak s donjomeđimurskim načelnicima općina s obzirom na visok vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu.

- Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. One su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Podturna, no za sada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati, izvijestio je.

Što se tiče općine Nedelišće i rijeke Drave, dodao je, sjećamo se svi velike katastrofe iz 2014. i činimo sve, pušemo i na hladno da se to ne dogodi.

- U međuvremenu se izgradilo dosta nasipa, a neki dijelovi sad su se učvrstili kako se velike količine vode koje sada dolaze i slijevaju ne bi probile. Sada treba kontrolirati, dokle god je visoki vodostaj, kompletnih preko 50 kilometara nasipa uz rijeku Muru i Dravu, što čine volonteri i vatrogasci, rekao je Posavec.


Habijan: Još držimo sve pod kontrolom, najjači vodeni val očekujemo sutra

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da i dalje sve drže pod kontrolom.

- Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta, i gospodarski objekti nisu ugroženi. Trenutačno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog vala kojeg očekujemo sutra, tijekom dana, rekao je.

Dodao je da su dosad potrošili oko 65.000 vreća s pijeskom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara.

Hrvatske vode će gradnju nasipa uz rijeke morati prilagoditi klimatskim promjenama.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruirali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo, gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima.

- Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa kilmatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sustave , a i obrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike, kazao je Đuroković.

 

Novosel: Vodostaj Save kod Rugvice u laganom opadanju

07:45

Vodostaj Save na vodomjeru Rugvica dosegnuo je 950 centimetara noćas oko 3 sata i odonda je u laganom opadanju, rekao je u ponedjeljak ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, koji očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

Odnosno očekujemo opadanje Save od Rugvice do Dubrovčaka, rekao je Novosel u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija.

Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, malo bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara.

Tamo imamo i nešto rekonstruiranih nasipa, nažalost nisu svi, pa se na desetak mjesta, i s desne i s lijeve strane Save, moralo raditi nadvišenje u dužini od 50 do 150 metara.

Očekujemo da vodostaji na tom području više neće biti u porastu tijekom ponedjeljka, odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka, kazao je Novosel, dodajući da su linije obrane od poplave postavljene i da ih treba samo kontrolirati.

Procijenio je da će sigurno biti nekih procjeđivanja, podvira, koje treba žurno sanirati u iduća 24 sata i onda se nada da će i to područje proći bez opasnosti od poplave.

Novosel navodi da je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.

Sava kod Zagreba je u opadanju, vodostaj rijeke opao je oko jedan metar.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/poplave-se-ne-smiruju-izvanredno-stanje-na-muri-savi-i-dravi-10943560

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.