Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kvalitetu tla

salata

Negativne posljedice globalnog zatopljenja sve su nepravilniji oborinski obrasci, sušna razdoblja, nastajanje pustinja i gubitak obradivog tla. Sve to utječe na egzistenciju poljoprivrednika i ugrožava svjetsku sigurnost opskrbe hranom.Ono što pritom postaje sve važnije jest opskrba tla vodom, a poznato sredstvo za skladištenje vode u poljoprivredi su takozvani hidrogelovi. To su polimerni materijali koji mogu apsorbirati velike količine vode i polako ih ispuštati u okolinu. Znanstvenici s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU uspjeli su razviti ekološki hidrogel koji može skladištiti izuzetno velike količine vode. Tla pomiješana s ovim prirodnim hidrogelom mogu apsorbirati do 95 % zaprimljene vode i tako uštedjeti do 40 % na navodnjavanju. Novi hidrogel pomaže pri suzbijanju posljedica suše i pri reguliranju nepravilne opskrbe vodom. Njegovom se upotrebom čak i poljoprivredno nepogodno zemljište, poput pjeskovitog tla, može pretvoriti u produktivno.

 „Za razliku od uobičajenih hidrogela naš inovativni proizvod potpuno je biorazgradiv, a također poboljšava kvalitetu tla u pogledu propusnosti, gustoće, strukture, teksture i udjela humusa“, kaže Gibson Nyanhongo, voditelj istraživačkog tima na bečkom Sveučilištu BOKU.

Višenamjenska svojstva

Ovaj je hidrogel puno više od običnog „spremnika za vodu“. Služi i kao sustav za vezivanje gnojiva i sredstava za zaštitu bilja te bi poljoprivrednicima, vrtlarima, voćarima i vinarima, ali i cvjećarima i ljubiteljima ukrasnih biljaka, trebao pomoći da na učinkovit način upravljaju pesticidima, herbicidima ili antimikrobnim sredstvima, čime se u konačnici i smanjuje onečišćenje okoliša. Ova kombinacija navodnjavanja i gnojidbe može značajno sniziti troškove u poljoprivredi, povećati prinose usjeva i smanjiti opterećenje za okoliš.

Prirodni je hidrogel dostupan u vlažnom i suhom obliku, kao granulat ili prah. Može se koristiti na otvorenim poljima kao i u umjetnim poljoprivrednim sustavima. Sveučilište BOKU trenutno je u potrazi za poduzećem koje bi ovu patentiranu tehnologiju lansiralo na tržište. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=RQ2KHR20FnM

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.