Nižnji Novogorod – Grad Gorkog, Saharova, socrealizma, rijeka Oke i Volge

djeca 1

 Zabranjeni je to grad u kojem se sljubljuju rijeke Oka i Volga, a prostrane ulice odišu patinom povijesti. A zašto zabranjeni, pitat ćete se?Stanovnici Donjeg Novog Grada (prijevod s ruskog op.a.) svoje mjesto u kojem živi 1,2 milijuna ljudi (prema popisu iz 2010.) nazivaju skraćenicom NINO. Nije teško pogoditi zašto, a peti  po veličini ruski grad osnovao je 1221. godine Jurij II., veliki vojvoda kneževine Vladimira. Na ušću rijeke Oke u Volgu sagradio je drvenu tvrđavu na kojoj je kasnije sagrađena nova i nazvana Kremlj. Ako vas to asocira na moskovski Kremlj, treba znati da Rusi svaku veliku tvrđavu nazivaju kremlj. Grad su nešto kasnije zauzeli Mongoli pa razorili Krimski Tatari. Od 1932. do 1990. zvao se Gorki prema sovjetskom pjesniku Maksimu Gorkom koji je u njemu rođen. Gorki je osnivač socijalističkog realizma, a da grad poput drugih ruskih gradova i gradića vrvi socrealističkim elementima, doista nije teško zaključiti. Već na ulasku u kolodvorsku zgradu na zidovima uočih socrealističke motive s vojnicima, radnicima, radnicama i nezaobilaznim drugom Lenjinom na vrhu koji se zrcalio poput Boga. Riječ je o važnom industrijskom i kulturnom središtu te sveučilišnom gradu. Sve one ruske Volge i Čajke koje još uvijek plivaju i lete ruskim cestama, svoj su život započele upravo ovdje - u tvornici GAZ, ponosu grada. NiNo ima i riječnu i zračnu luku te metro s malo, ali sasvim dovoljno linija. Nemojte zaboraviti da postoji i Veliki Novgorod, ali je udaljen tisuću kilometara i ima dvostruko manje stanovnika. Kojeg li paradoksa!

U nekadašnji Gorki je bio protjeran ruski fizičar i disident Andrej Dmitrijevič Saharov koji je tu poslan u izolaciju. Tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća isticao je opasnost od nuklearnog rata između SAD-a i SSSR-a i zalagao se za obustavu nuklearnog naoružanja pa je smijenjen s rada na vojnim projektima. Zalagao se za demokratizaciju SSSR-a, a 1975. mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir koju je primila supruga Jelena – kaže Wikipedia. Nakon što je osudio sovjetsku vojnu intervenciju u Avganistanu, protjeran je u Gorki, a s dolaskom Mihaila Gorbačova na vlast dozvoljen mu je povratak u Moskvu.

Upravo je zbog Saharova Gorki bio zabranjeni grad i u njega nitko nije smio ući bez posebne dozvole, a posebice stranci! Na neki se način trebalo spriječiti njegovu komunikaciju sa svijetom, a s padom komunizma, grad se opet otvara i objeručke dočekuje strane turiste te mu se vraća staro ime – Nižnji Novgorod. Jedan od razloga što je grad bio zabranjen za strance je i to što se u njegovim tvornicama puno toga proizvodilo za potrebe vojne i nuklearne industrije.

Iz vlaka u metro

Dok u Moskvi karta podzemne željeznice košta 50 rubalja (beskontaktna karta), ovdje košta samo 20 (žeton s rupicom u sredini) ili nešto više od dvije kune. Za tu se cijenu metroom možete voziti cijeli dan, ukoliko imate vremena?!

Velika Volga ima veliko značenje za Nižnji koji je smješten u njenoj dolini. Na Volgi postoje i riječni otoci, a u gradu postoji nekoliko manjih rijeka i jezera (pa i umjetno jezero Gorkovsko). Današnji najveći problem Novgoroda je ekološko onečišćenje zbog teške industrije, a obližnji grad Dzeržinsk zbog kemijskog zagađenja jedan je od najzagađenijih na svijetu!Najljepši pogled na Volgu i njeno sljubljivanje je sa zidina Kremlja. A prije nego ugledate rijeke ljepotice koje su u ovo doba i zaleđene, možete se diviti motornim vozilima, zrakoplovu i „podmornici“ iz Drugog svjetskog rata, a i spomenicima herojima. Sve je to izloženo javnosti pa se besplatno može razgledati i fotografirati. Upravo je taj mali muzej na otvorenom često mjesto koje turisti ne propuštaju. U gradu postoji i nekoliko kazališta i sportskih ledenih dvorana za hokej, a nogometni stadion na kojem će se igrati i neke utakmice SP u nogometu 2018. tek će se izgraditi i imat će oko 45.000 mjesta. Ono što turiste može iznenaditi je da Novgorođani preko Volge pokatkad znaju proći i automobilom jer led bude izuzetno debeo, a kad nema leda, istom rijekom krstare brojni „kruzeri“ donoseći devize. A čudima u Rusiji nema kraja.

Zbog svog zemljopisnog položaja, znalce će Nižnji Novgorod izuzetno podsjetiti na Beograd koji umjesto Kremlja ima Kalemegdan, a umjesto Oke i Volge – Savu i Dunav.Ono što je u Budimpešti Vaci utca, a u Zagrebu Ilica, u Nižnjem je Pokrovskaja ulica ili Pokrovka. Krase je obnovljene fasade, mnogi kafići, restorani i trgovine.  I tamo se uvijek nešto događa, a privlačne cijene u restoranima lako vas namame. Za pedesetak kuna može se odlično ručati, a za stotinjak uživati i u nekoj butelji ruskih crnih vina iz vinorodnih krajeva. Spomenik Valeriju Pavloviču Čkalovu, probnom pilotu poznatom po akrobacijama, nalazi se između ulaza u Kremlj i Sveučilišta, a Gorkom u središtu gradu na trgu koji nosi njegovo ime.

 

MIG-ovi, auti Volga, kamioni…

Nižnji je Novgorod grad avionske industrije. Tvornica Sokol za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvela je 20.000 zrakoplova tipa „istrebljivač“. Ovdje se proizvodio MIG-21 kao najprodavaniji na svijetu, a sada se proizvodi MIG-35, ponos moderne ruske avijacije. U tvornici automobila GAZ nekada je radio 150.000 radnika, a sada oko 25.000.

  Kako pecati na Volgi?

Suvremeni ribiči i zimi pecaju ribu, ali ne nose štapove već samo udicu, najlon i bušilicu. Kako u sredini Volge led može biti debeo i do jednog metra, to je prava pustolovina. A grijati se može čajem i votkom jer bez ta dva pića – teško je na ledu. A onda i ribe same „uskaču“ u torbu što je san svakog ribiča, pa i onog na Dravi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.