Dodijeljene festivalske nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri

Dodijeljene festivalske nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri

Za nastupe na 51. Varaždinskim baroknim večerima žiri Varaždinskih baroknih večeri pod predsjedanjem muzikologinje, dr.sc. Zdenke Weber, večeras je u gradskoj vijećnici u Varaždinu dodijelio festivalske nagrade. Organizatorima i izvođačima te svim nagrađenima srdačne čestitke uputio je na početku dodjele gradonačelnik Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj, a u ime nagrađenih glazbenika ovogodišnje zemlje partnera nagrade je primila predstavnica slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. Po prvi puta dodijeljene su i nagrade najboljim mladim izvođačima, a promoviran je i novi CD sa snimkama ranobarokne glazbene baštine - izvedbi s prethodnih festivalskih godina i to u rasponu od 40-tak godina. Snimke je sačuvao Vladimir Gotal i prenio ih novim naraštajima putem vlastite izdavačke kuće - Aulos. CD je promovirala Nataša Marinčić, muzikologinja i prof. GŠV.

 Prenosimo obrazloženja.

NAGRADU

Ivan Lukačić

za muzikološki rad i izvođački domet ansambla

INGENIUM ENSEMBLE

za koncert „Ave mundi spes“  Moteti Gabriela Plavca, Isaaca Poscha i Vinka Jelića

održan u Uršulinskoj crkvi u četvrtak 23. rujna 2021. u 20 sati

 

Žiri je radio u sastavu: dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica, dr. sc. Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža, Predrag Šantek, članovi

OBRAZLOŽENJE

         Kako zbog ugroze zaraze korona virusom i proglašene pandemije u prošloj 2020. godini, iako je za Varaždinske barokne večeri bila 50., dakle jubilarna, nisu dodjeljivanje tradicionalne nagrade Varaždinskih baroknih večeri, zadovoljstvo je da su 51. Varaždinske barokne večeri organizirane na uobičajeni način i to u suradnji s Republikom Slovenijom kao državom-partnerom. Tako smo, usprkos susjedstvu i trajno prijateljskim odnosima, a ipak manje poznatim skladateljskim imenima iz razdoblja kojemu je varaždinski festival posvećen, tek ove godine imali priliku upoznati vrsne soliste i ansamble iz Slovenije koji se posvećuju povijesno utemeljenom izvođenju barokne i ranije glazbe na instrumentima razdoblja, kao i djela majstora koji pripadaju slovenskoj povijesti glazbe kasnog 16. i prve polovice 17. stoljeća.

         Za jednoglasno dodjeljivanje Nagrade „Ivan Lukačić“ ljubljanskom komornom sastavu, koji pod nazivom Ingenium Ensemble djeluje od 2009. godine, festivalski je žiri bio potaknut s više elemenata koji ističu izuzetnost i izvrsnost ansambla. S jedne je strane riječ o novostima muzikoloških istraživanja na području slovenske barokne glazbe, zatim o uključivanju uz slovenske i hrvatskih uglednih baroknih majstora, te napose o vrhunskom izvođačkom umijeću članova ansambla.

         Ingenium Ensemble predstavio se u sastavu Blanka Čakš i Petra Frece, cantus, Blaž Strmole, tenor, altus, Domen Anžlovar, tenor, altus, Matjaž Strmole, bassus, tenor, Ambrož Rener, bassus, Domen Marinčić, viola da gamba, čembalo i Tomaž Sevšek, pozitiv. Na programu su bile skladbe Gabriela Plavca Gaudeamus omnes Domino à 8, Dic Maria quid vidisti à 4, Ave mundi spes Maria à 4, Salve Regina super Qual vive à 6, i Magnificat super Aspice Domine à 8, potom Isaaca Poscha Ego dormio, Cantate Domino, Vulnerasti cor meum, Exsultate Deo i Quemadmodum desiderat, zatim Vinka Jelića Benedicam Dominum, Dominus Deus meus i Audivi vocem, nadalje intabulacije skladbi Georga Prennera Ave verum corpus i Conceptio est hodie te Jacobusa Hanlda-Gallusa O beata Trinitas caequalis una Deitas i diminucija glazbe Julija Skjavetića Era il bel viso.

         Sa stanovišta muzikoloških istraživanja očite su poveznice između hrvatske i slovenske povijesti glazbe budući da nalazimo skladatelje nacionalnog podrijetla koji su djelovali u inozemstvu, a vrlo su često pripadali crkvenim redovima. Slovenska glazbena historiografija bilježi tako skladatelje za koje bismo suvremenim rječnikom rekli da su bili u emigraciji, zacijelo zbog boljih životnih uvjeta, ali i većih mogućnosti za stvaralački rad. Takav je primjerice Gabriel Plavec Carniolus, dakle iz Kranjske, koji je djelovao u njemačkom gradu Mainzu, dok je Austrijanac podrijetlom Isaac Posch djelovao na području današnje Slovenije. Usporedivo je to sa životopisom Riječanina Vinka Jelića  koji je djelovao u Francuskoj, dok je Šibenčanin Julije Skjavetić ostao u domovini. Iako je dakle u okvirima svjetske muzikologije riječ o tzv. malim majstorima njihova glazba odaje vrsno poznavanje stilskih odrednica ranoga baroka i svojim su motetima znatno obogaćivali, ne samo sredine u kojima su djelovali, već i ostavili vrijedne rukopise nadahnute duhovne glazbe u svjetskim okvirima.

         Sekstet pjevača i dvoje instrumentalista okupljenih u Ingenium Ensembleu svojim su interpretacijama isticali upravo vrijednosti odabranih skladbi, ali i svoje nadasve dojmljive izvođačke sposobnosti. Odlični glasovi svih šestoro pjevača, koji su se izmjenjivali u manjim grupama, uz preciznu pratnju pozitiva i viole da gambe ili čembala ostvarili su koncertnu cjelinu visoke razine izvođačkog umijeća, pjevačke virtuoznosti i ukupne stilske vjerodostojnosti. Izvođenjem pak intabulacija i diminucija dodana je osobita, baroknom razdoblju prispodobiva, stilska  nadopuna koja je uz nadasve dojmljive vokalne izvedbe upotpunila i oplemenila program.

         Posebno ističemo doprinos čembalista i gambista Domena Marinčića, „dobrog duha“ na području izvođačke prakse i obogaćivanja baroknog repertoara u Sloveniji, čija je hvalevrijedna suradnja u ostvarivanju cjelovitog programa 51. Varaždinskih baroknih večeri u odnosu na ostvarene programe s Republikom Slovenijom kao državom-partnerom bila itekako vrijedna i važna

 

Predsjednica žirija:                Varaždinske barokne večeri      Ravnatelj festivala.

Dr. sc. Zdenka Weber                     29. rujna 2021.                     Davor Bobić

        

  1. VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Žiri Varaždinskih baroknih večeri dodjeljuje

NAGRADU Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju

TOMISLAV FAČINI   dirigent, Zbor Hrvatske radiotelevizije ,  Ana Vasić, violina

 za koncert

Giovanni Pierluigi da Palestrina - Missa Papae Marcelli 

održan u Franjevačkoj crkvi 18. rujna 2021. u 20 sati

Nagradu se dodjeljuje ex aequo s nagradom Stefanu Temminghu, blok flauta

Žiri je radio u sastavu: dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica, dr. sc. Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža, Predrag Šantek, članovi

 OBRAZLOŽENJE

         Vrlo bogati životopis šefa-dirigenta Zbora Hrvatske radiotelevizije Tomislava Fačinija, rođenog u Zagrebu 1975. godine, potvrda je ne samo velike nadarenosti glazbenika koji je dirigiranje diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine, već i izuzetne marljivosti dirigenta koji je od 1994. do 2008. godine vodio Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. godine bio šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru,  od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a od 2017. preuzeo je i vodstvo Zbora HRT-a kao i popularnih ciklusa „Sfumato i Kanconijer”. Uz navedene važne dirigentske funkcije uz ime Tomislava Fačinija povezuje se i da je skladatelj i glazbeni aranžer te profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Riječju, svakome tko duže prati i poznaje sve različite djelatnosti kojima se Tomislav Fačini bavi, a napose tko poznaje nadasve zahtjevne programe i koncertne projekte koje ostvaruje sa Zborom HRT-a, nije začuđen odlukom izvođenja tako složene partiture kao što je to Palestrinina Missa Papae Marcelli, jedno od najpoznatijih i nedvojbeno najzakučastijih renesansnih ostvarenja duhovne vokalne glazbe.

         Zbog posebnih epidemioloških uvjeta u kojima se odvija glazbeni život šef-dirigent i njegov Zbor HRT-a izveli su 25. svibnja 2021. u zagrebačkoj Crkvi sv. Blaža Missu Papae Marcelli i ta je izvedba bila izravno prenošena na Trećem programu HTV-a i Trećem programu Hrvatskoga radija.  U izvedbi su sudjelovali samo odabrani glasovi kako bi zbor bio zbog istih epidemioloških razloga smanjen i pjevači stajali u razmacima. Tako smanjen zbor nastupio je i u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi 18. rujna u okviru 51. Varaždinskih baroknih večeri.

         Riječ je o misi koja se pjevala na proglašenjima papa sve do 1963. godine, budući da, kada je 1565. godine kardinal Carlo Borromeo prvi put čuo Palestrininu misu, bio je toliko očaran ljepotom glazbe i jasnoćom riječi da je čestitao skladatelju i savjetovao mu da nastavi skladati u istom stilu budući da je za velike crkvene svečanosti bilo potrebno djelo koje će biti skladano na tekst misnog ordinarija, a opet s jasno razumljivim tekstom. Misssa Papae Marcelli djelo je  koje je genijalni renesansni skladatelj Giovanni Pierluigi da Palestrina skladao 1555. godine u čast pape Marcella I.

         Misni stavci Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei, kod Palestrine čak su dva završna Agnus Dei, skladani su za mješoviti zbor a cappella u stilu vrlo složene renesansne polifonije, dakle kompliciranom i kompleksnom ispreplitanju glasova, ali upravo je skladateljeva genijalnost bila u tome da je znao tako voditi glasove da je razumljivost teksta osigurana. U tom nadasve složenom protjecanju imitativne polifonije, koja zahtijeva izuzetnu intonacijsku sigurnost i disciplinu pjevača, Zbor HRT-a pod Fačinijevim  vodstvom ostvaruje doista dojmljivu, svake pohvale vrijednu interpretaciju.

         Uključivanjem violinistice Ane Vasić koja donosi diminucije na melodije madrigala talijanskih skladatelja (Giovanni Battista Bovicelli, Riccardo Rognoni, Giovanni Bassana) dodana je praksa instrumentalnog ponavljanja motiva, tema ili figura u manjim notnim vrijednostima, praksa koja ističe virtuoznost violinistice i ostvaruje neophodnu cezuru između misnih dijelova koji su u glazbenom pogledu krajnje složene vokalne bravure zbora.

         Mlada slovenska violinistica Ana Vasić, školovana u Amsterdamu, tehnički je i stilski odlično upućena u povijesno osviještenu izvedbenu praksu i njezino je sudjelovanje u izvedbi uz orguljašku podršku Tomislava Fačinija bilo dodatna vrijednost stilskoj vjerodostojnosti koncerta.

 Predsjednica žirija:                Varaždinske barokne večeri      Ravnatelj festivala.

Dr. sc. Zdenka Weber                     29. rujna 2021.                     Davor Bobić

  1. VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI Žiri Varaždinskih baroknih večeri dodjeljuje

 NAGRADU Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju  STEFAN TEMMINGH   blok flauta

za koncert sa Zagrebačkim solistima održan u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u ponedjeljak 27. rujna 2021.

Nagradu se dodjeljuje ex aequo s nagradom dirigentu Tomislavu Fačiniju, Zboru HRT-a i violinistici Ani Vasić

 Žiri je radio u sastavu: dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica, dr. sc. Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža, Predrag Šantek, članovi

 OBRAZLOŽENJE

         Uvijek je ugodno doživjeti pohvale i zahvalnost. Kada pak riječi pohvale i zahvalnosti dolaze iz inozemstva i od međunarodno afirmiranih umjetnika osjećaj ugode može biti i veći. Naime, često je moguće čuti riječi pohvale i zahvalnosti upućene organizatorima Varaždinskih baroknih večeri ali te su riječi uglavnom izgovorene u osobnim razgovorima, stoga kada su izrečene javno moguće je osjetiti još veće zadovoljstvo.

         Povod za ovaj uvod bila je zahvala koju je svjetski afirmirani glazbenik Stefan Temmingh javno uputio slušateljima koncerta održanog u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u ponedjeljak 27. rujna 2021. nakon svojeg nastupa sa Zagrebačkim solistima. Jer, dobro se sjećamo njegova nastupa na 40. Varaždinskim baroknim večerima kada je na svečanom otvorenju 24. rujna 2010. godine u Katedrali muzicirao uz Hofkapelle München, a potom još 26. rujna 2010. u Dvorcu Batthyany u Ludbregu uz pratnju čembalistice Olge Watts. Blok flauta u rukama tog izuzetno nadarenog glazbenika, rođenog 1978. godine u Cape Townu u Južnoj Africi, a koji živi u Münchenu i profesor je u Freiburgu, dobiva značaj instrumenta sposobnog za vrtoglave bravure i virtuoznost koju možda i ne očekujemo od tog glazbala.

         Dakle, Stefan Temmingh rekao je da mu je prvi važan nastup na međunarodnom planu bio upravo u okviru Varaždinskih baroknih večeri i na tome je trajno zahvalan. U međuvremenu, a prošlo je već 11 godina, razvio je taj izuzetan umjetnik na blok flautama vrlo zapaženu karijeru, osvojio niz važnih nagrada i snimio desetak nosača zvuka, trajno razvijajući svoju briljantnu virtuoznost i nastupajući diljem svijeta kao jedan od vodećih solista na tako delikatnim instrumentima kao što su to blok-flaute.

         Na 51. Varaždinskim baroknim večerima bio je Stefan Temmingh solist u dva koncerta i to u Koncertu za alt blok-flautu, gudače i basso continuo, Fa WV L:F6 Johanna Friedricha Fascha i u Koncertu za sopran blok-flautu, gudače i basso continuo u F-duru Giuseppea Sammartinija. Iako je riječ o autorima brojnih djela sa skladbama iz ostavštine  Fascha i Sammartinija rijeđe se u živo susrećemo, pogotovo kada su to koncerti za blok flaute. Dva naslova koja je odabrao Stefan Temmingh pripadaju tipičnim baroknim solističkim koncertima pisanima u tri stavka s rasporedom brzo-polagano-brzo i sa skladateljskim postupcima karakterističnima za barokno razdoblje.

          Ako dakle znamo da je u Njemačkoj stacionirani Južnoafrikanac nizozemskog podrijetla Stefan Temmingh 2016. godine bio dobitnik Nagrade ECHO kao „glazbenik godine“ , te ako citiramo samo neke od pohvala koje je na svjetskom planu dobio kao „briljantan, spontani svirač na blokflauti iz koje bez imalo muke izvlači tonove koji su diferencirani u rasponu boje i dinamike kakve se ne čuje“, te da je „njegovo muziciranje fascinantno, fulminantno, jednom riječju puno dragocjenosti“, što još dodati? Doista, nevjerojatna lakoća sviranja, živost i energičnost koje oduševljavaju, bilo na nešto većoj alt blok-flauti ili na sitnijoj sopran blok-flauti, koja možda i djeluje poput igračke, osiguravaju Stefanu Temminghu mjesto na najvišoj stepenici uspjeha. Svijet mu to priznaje, bilo bi stoga zacijelo čudno da mu izuzetnost ne priznamo i za njegov nastup na 51. Varaždinskim baroknim večerima. Simpatični virtuoz u svojoj je zahvali istakao da mu je nastup u Varaždinu prvi nakon duljeg vremena nemogućnosti javnog nastupanja uzrokovanog pandemijom.

         U protekloj je godini prisilnog mirovanja ipak snimio još jedan CD na kojemu uz ansambl Capricornus Consort Bassel izvodi solističke koncerte J. S. Bacha, Christophera Graupnera, Georga Philippa Telemanna i Johanna Friedricha Fascha, majstorije iz 1723. godine, od kojih je upravo Faschov koncert varaždinska publika imala privilegij prvi put čuti u živo. A kao poklon odsvirao je solistički na renesansnoj blok flauti skladbu čija je autorica južnoafrička pjevačica, glumica i borac za ljudska prava Miriam Makeba čija je majka bila iz etničke skupine Swazi, a otac iz etničke skupine Xhosa,  poznata još i kao „Mama Afrika“. Zahvalni za poklon poklanjamo s naše strane Nagradu Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju!

 Predsjednica žirija:                Varaždinske barokne večeri      Ravnatelj festivala.

Dr. sc. Zdenka Weber                     29. rujna 2021.                     Davor Bobić

 

Hrvatska glazbena mladež Varaždin

Dodjeljuje NAGRADU"IVAN WERNER" MLADOM GLAZBENOM UMJETNIKU 

za visoko umjetničko postignuće na 51. Varaždinskim baroknim večerima 

MARUŠI BREZAVŠĆEK za koncert s BAROKNIM ORKESTROM MUSICA CUBICULARIS 17.rujna u varaždinskoj Katedrali

JOSIPI BILIĆ za koncert s ansamblom CAMERATA GARESTIN 26.rujna u crkvi Sv.Florijana

Predsjednik GLAZBENE MLADEŽI VARAŽDIN:   PREDRAG ŠANTEK, PROF.

--
        

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.