Muzej Mimara: Izložba Maria Tomasa „Relacije“

Muzej Mimara: Izložba Maria Tomasa „Relacije“

Izložba slika „Relacije“ u Muzeju Mimara od 10. do 22. rujna zagrebačkoj će publici predstaviti slikarstvo Maria Tomasa. Slikara koji već četrdesetak godina djeluje na hrvatskoj i europskoj likovnoj sceni pronoseći svoja unutarnja stanja vlastitog „ja“ propitujući vlastite mogućnosti u težnji da istakne neponovljivost trenutka „radosti stvaranja„ novonastalih djela. Tomas, je predan slikarstvu a kao stvaralac i kao učitelj koji darežljivo prenosi svoje znanje mladima na Academie Royale des Beaux Arts u Liegeu u Belgiji. Jedini je Hrvat koji je predstavio svoje umjetničko djelo u jednoj od vodećih svjetskih aukcijskih kuća Dorotheum u Beču gdje je 2017. godine sudjelovao na skupnoj izložbi. Više od stotinu samostalnih i oko tristo skupnih izložbi u desetak europskih zemalja i SAD-u dalo je prigodu brojnim likovnim kritičarima da upoznaju Tomasov rad. Tako je renomirani talijanski likovni kritičar Achile Bonito Oliva, umjetnički direktor Venecijanskog bijenala 1993. godine, naglasio ljepotu lirike Tomasovog likovnog izričaja.  Za ovu prigodu izbor od tridesetak radova umjetnikovog djelovanja posljednjih nekoliko godina, napravio je prof. Stanko Špoljarić koji je i autor teksta kataloga izložbe.

ŽIVOTOPIS

Mario Tomas rođen je 10. srpnja 1943. godine u Marinima. Slikarstvo i slikarske tehnike specijalizirao je kod prof. Mare Van der Brooma na Academie Royale des Beaux - Arts de Liege u Liegeu (Belgija). Član je HZSU-a (Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika) od 1972. godine, od kada ima status samostalnog umjetnika. Također je i član HDLU-a (Hrvatskog i društva likovnih umjetnika). Od 1972. godine do danas priredio je više od 100 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Belgija, Francuska, Italija, Srbija, SAD, Makedonija, Njemačka, Švicarska, Australija, Engleska).

Za svoj umjetnički rad dobio je niz velikih priznanja, a svakako je važno istaknuti „Plaketu grada Zagreba za slikarstvo", koja mu je uručena 1987. godine. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama i muzejima diljem svijeta. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.