Otvorena izložba „Linija ljepote - trag nadahnuća 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice“

Otvorena izložba „Linija ljepote - trag nadahnuća 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice“

Državni tajnik Ivica Poljičak kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvorio je izložbu „Linija ljepote - trag nadahnuća 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice“ u četvrtak, 19. rujna 2019. godine u Galeriji Klovićevi dvori. 


FOTO: Galerija Klovićevi dvori

Otvarajući izložbu državni tajnik Poljičak je naglasio kako „sada vidimo koliko je jedna odluka donesena u poslijeratnom razdoblju 1919. godine o utemeljenju Grafičke zbrke, kada je sve izgledalo crno, bila dalekosežna". "Zahvaljujući njoj danas imamo zbirku u kojoj je 200 tisuća predmeta, a to što smo baštinici može nam biti nadahnuće za budućnost", istaknuo je državni tajnik Poljičak.

Tatjana Petrić, v.d. glavnog ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice govoreći o ulozi knjižnice u očuvanju hrvatske kulturne baštine, istaknula je kako je Grafička zbirka postala nezaobilazna za hrvatsku likovnu scenu i mjesto koje okuplja studente, znanstvenike, istraživače i sve one zaljubljene u baštinu.

Izložbom će se obilježiti 100. godišnjica osnutka Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice i 90. godišnjica osnutka likovnog udruženja Zemlja, a predstavit će se rijetko izlagana građa najveće i najstarije takve zbirke u Hrvatskoj, zbirke crteža, grafika, grafičkih mapa, plakata i razglednica.

Od svojega utemeljenja 1919. godine Grafička zbirka NSK zauzima bitno mjesto u baštinjenju papirne likovne građe. Iznimno vrijedan fond Zbirke sadrži djela nastala od 15. stoljeća pa sve do danas te obuhvaća crteže, grafičke listove, grafičke mape, ex librise, a od šezdesetih godina 20. stoljeća Zbirka prikuplja i plakate, razglednice i ovitke knjiga. Uz izgradnju fonda, koji sadrži i bogatu priručnu knjižnicu, u sklopu djelovanja Zbirke objavljene su i brojne likovne monografije, katalozi te grafičke mape.

Odabirom umjetničkih djela podijeljenih u šest cjelina želi se prikazati 100 godina djelovanja Zbirke te predstaviti široj javnosti dio njezina bogatog nasljeđa i raznovrsnost prikupljene građe. Cjeline, naslovljene prema nazivima odabranih djela koja najbolje opisuju njihov sadržaj, posvećene su pejsažima i čudesnomu svijetu životinja, čovjeku, kao najdugovječnijoj temi u umjetnosti, te motivima grada, kao mjesta u kojem se ljudski život najdinamičnije ostvaruje u svim svojim pojavnostima. Preostalim cjelinama predstavljena je apstrakcija, kao fenomen likovnosti 20. stoljeća, te povezanost riječi i slike djelima u kojima, uz vizualnu sastavnicu, bitnu ulogu ima i ona jezična, i to u značenjskome, oblikovnome i konceptualnome smislu.


FOTO: Galerija Klovićevi dvori


FOTO: Galerija Klovićevi dvori



FOTO: Galerija Klovićevi dvori


FOTO: Galerija Klovićevi dvori

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.