Otvorena izložba „Vrhunac baroknog poleta: umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije“

Otvorena izložba „Vrhunac baroknog poleta: umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije“

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvorila je izložbu "Vrhunac baroknog poleta: umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije" koja se odvija u okviru „Dana europske baštine“ u četvrtak, 19. rujna 2019. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. 

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što je izložba rezultat i istodobno vrhunac međunarodnog interdisciplinarnog projekta TrArS koji je okupio povjesničare umjetnosti, istraživače, restauratore i konzervatore iz četiriju zemalja i povezao ih u istraživanju umjetničke ostavštine iz obitelji Straub. „Zahvaljujući takvom sveobuhvatnom angažmanu hrvatskoj dionici stvaralaštva obitelji Straub vratit će se izvorni sjaj, postat će vidljiva i dostupna širokoj javnosti, a dobit će i zasluženu europsku kontekstualizaciju“, rekla je ministrica.

Ustvrdila je kako Hrvatska u velikoj mjeri ispunjava europske ciljeve i standarde glede zaštite, očuvanja i skrbi o kulturnoj baštini, znanstvenih istraživanja i razvoja novih vještina nužnih za adekvatnu skrb. 


FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Ministrica je izrazila i uvjerenje kako će zajednički projekti poput TrArS-a i njihovi rezultati predočeni javnosti izložbama poput ove učiniti odlučujući korak u „smjeru razvoja održivih strategija očuvanja, konzerviranja, restauriranja i promoviranja kulturne baštine, međudržavnog povezivanja stručnjaka i institucija, kao i podizanja svijesti najšire javnosti o dragocjenosti nacionalne baštine u europskom kontekstu“.

Na otvaranju su govorili i pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško i ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše. 


FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Pozdravljajući sve okupljene u ime zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića i u ime Zagrebačke nadbiskupije, biskup Šaško je zahvalio svima uključenima u ovaj međunarodni projekt, a posebno rastauratoricama i restauratorima koji redovito daju prostor drugima; obnavljaju, pomlađuju, stavljaju u prvi plan i predstavljaju druge. „Kao u drugim djelima u odnosu prema drugim umjetnicima, tako su u ovome djelu restauratori postali bliskom rodbinom kiparske obitelji Straub", rekao je biskup mons. Šaško.

Baština kiparske obitelji Straub u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj istražena je u okviru međunarodnog projekta „Tragom umjetnosti obitelji Straub“, financiranog iz Programa Europske unije Kreativna Europa, a u čijoj su provedbi sudjelovali Hrvatski restauratorski zavod, Bavarski državni zavod za zaštitu spomenika, Javni zavod Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine te Sveučilišta u Ljubljani i Grazu, uz istraživače iz drugih baštinskih, vjerskih, znanstvenih i edukativnih ustanova.

Izložba je organizirana u okviru događanja „Europski barok u mom zavičaju: druženje zajednice s baštinom obitelji Straub“, čiji je cilj uputiti širu javnost na prepoznavanje dragocjenosti vlastite baštine u širem, europskom kontekstu te na važnost brige o njezinom očuvanju kao i nužnost konzervatorsko-restauratorskih radova.


FOTO: Zagrebačka nadbiskupija


FOTO: Zagrebačka nadbiskupija


FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.