U Kini predstavljena izložba Arhitektura u raju zemaljskom: alternativna morfologija suvremene arhitekture u Hrvatskoj

U Kini predstavljena izložba Arhitektura u raju zemaljskom: alternativna morfologija suvremene arhitekture u Hrvatskoj

U okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma 2019. u Kini je predstavljena izložba Arhitektura u raju zemaljskom: alternativna morfologija suvremene arhitekture u Hrvatskoj.

Nakon Londona, Tokya, Maribora, Osijeka i Strasbourga obnovljena izložba otvorena je i u Chengdu, glavnom gradu kineske pokrajine Sečuan u kojem se od 17. do 22. listopada ove godine po sedmi put i pod pokroviteljstvom UNESCO-a održava Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine.

Izložba prikazuje projekte istaknutih hrvatskih i svjetskih arhitekata poput Andrije Mutnjakovića, Vjenceslava Richtera, 3LHD, Normana Fostera i drugih koji ispituju odnos arhitekture i krajobraza na prostoru Hrvatske i svojim oslobođenim prostornim slogom i izravnim povezivanjem sa zemljom ostvaruju arhitektonsku alternativu modernističkoj matici.



Među četrdesetak povijesnih i suvremenih projekata je i projekt Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru arhitekata Gorana Rake i Vanje Ilić koji najizravnije ilustrira povezanost arhitekture i nematerijalne baštine i kojom autori izložbe arhitekti i predavači na Arhitektonskom fakultetu Leo Modrčin i Maroje Mrduljaš te grafički dizajner Damir Gamulin predstavljaju hrvatski prostor i arhitekturu u svjetlu suvremenog arhitektonskog diskursa.

Izložba je projekt Ministarstva kulture u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a ostaje otvorena i nakon završetka festivala. Tekst izložbe preveden je na kineski jezik te je dostupan putem QR kodova na panelima.




Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.