U GMV-u programu obilježavanja 30. obljetnice „Baltičkog puta“ nazočila i veleposlanica Litve

veleposlanica Litve

Veleposlanstvo Republike Litve u RH i Gradski muzej Varaždin u okviru Srijede u Muzeju  prieredili su program vezan uz obilježavanje 30. obljetnice „Baltičkog puta“ događaja koji je promijenio povijest a na koju je utjecao najveći ljudski lanac koji je držanjem za ruke povezao narode triju zemalja i utjecao na raspad Sovjetskog Saveza.U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u srijedu je priređeno i primanje za NJ. E. Jurate Raguckiene, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Litve i Republici Hrvatskoj koja je nazočila događanju u muzeju.

 „Baltički put“ UNESCO je 2009. uvrstio u popis „Pamćenja svijeta“, a riječ je o događanju iz 1989. kada su još uvijek okupirane baltičke zemlje obilježavale su 50. obljetnicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribbentrop, kojim su nacionalsocijalistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili Europu, što je bio jedan od razloga početka Drugoga svjetskog rata i 50-godišnje okupacije Estonije, Latvije i Litve.

Tog 23. kolovoza 1989. održana je velika demonstracija pod nazivom „Baltički put“, koju su organizirali narodni pokreti za oslobođenje u Litvi, Latviji i Estoniji. Oko 2 milijuna stanovnika tih zemalja tada se okupilo na glavnoj cesti između Vilniusa, Rige i Tallinna i držeći se za ruke stvorilo 675 kilometara dug živi lanac koji je povezao sve tri baltičke prijestolnice. Time su ova tri naroda odaslala svijetu svoju želju za slobodom, zahtijevajući poništenje posljedica kriminalnog Pakta iz 1939. te prestanak sovjetske okupacije i ponovnu uspostavu neovisnosti baltičkih država.

 Ove godine u svim trima baltičkim zemljama raznim kulturnim i društvenim manifestacijama obilježava se 30. obljetnica „Baltičkog puta“, uz istodobno podsjećanje na 80. obljetnicu potpisivanja zloglasnog Pakta Molotov-Ribbentrop, a u GMV-u prigodnom dokumentarnom izložbom, projekcijom dokumentarnog filma i predavanjem obilježen je taj datum o kojemu su govorile Nj. E. Jūratè Raguckienè, veleposlanica Republike Litve u RH, i Mirjana Bračko.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u srijedu je priređeno primanje za NJ. E. Jurate Raguckiene, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Litve i Republici Hrvatskoj. O mogućnostima suradnje s partnerima u toj baltičkoj zemlji s njom je razgovarala Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika. Tijekom razgovora, veleposlanica Litve izrazila je interes za festivale koji se odvijaju u Varaždinu tijekom godine, poput baroknih večeri i Špancirfesta.Veleposlanstvo Litve ponudilo se i u ostvarivanju gospodarskih veza s hrvatskim partnerima a u tom smislu najavljena je i želja za imenovanjem počasnog konzula Republike Litve u Varaždinu. Veleposlanica Litve otvoreno je izrazila oduševljenje prijemom i otvaranjem mogućnosti suradnje. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.