Uz 74. obljetnicu GMV-a promoviran katalog izložbe stakla Mihaela Štebiha

GMV

Danas je rođendan Gradskog muzeja Varaždin. Na današnji dan 1925. godine upriličeno je otvorenje Gradskog muzeja u Varaždinu, a prije toga upriličeno je obilježavanje spomen kuće poznatog Varaždinca, slavista Vatroslava Jagića, rekla je u prigodi obilježavanje obljetnice Muzeja i predstavljanja kataloga uz aktualnu izložbu stakla Mihaela Štebiha, u palači Herzer, koji njome slavi i 50. obljetnicu svog umjetničkog stvaralaštva, muzejska savjetnica Spomenka Težak, u ime ravnatelja GMV-a Ivana Meseka.

Na promociji kataloga govorile su i Elizabeta Igrec kustosica GMV-a i Lada Ratković Bukovčan, muzeska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara, koja je podsjetila na veliku Štebihovu izložbu u Mimari prije nekoliko godina. Ona je i autorica teksta u katalogu koji je otpočela riječima: "Nezaustavljiva je žudnja Mihaela Štebiha za poniranjem u opojne vrtloge tajanstva stakla. Vrtlozi-nepredvidljivi, upijajući, razigrani, ali i duboko promišljeni u sigurnom stisku grle umjetnikovu zamisao - oni su ti kojima nema takmaca u nesagledivom svijetu umjetničkih ostvarenja. "...  a završila da ta izložba "jasno posvjedočuje Štebihov stalan dodir s drhtajem i zovom umjetničke inspiracije te nam služi kao potvrda njegove nepresušne imaginacije".

Mihael Štebih (r. 1948., Čakovec) diplomirao je kiparstvo 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michielija. Od 1984. do 2002. živio je u Kanadi. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te kiparskim kolonijama i simpozijima. Uz kiparstvo, bavio se i slikanjem, ponajprije u tehnici pastela te fresco-slikarstva i mozaika. Autor je javnih skulptura u nekoliko hrvatskih gradova i u inozemstvu, a njegova djela nalaze se i u brojnim muzejskim ustanovama, sakralnim objektima i privatnim zbirkama. Eksperimentirao je u različitim kiparskim materijalima: glini, terakoti, gipsu, bronci i drvu, da bi odabrao staklo kao materijal koji najviše odgovara njegovoj poetici i u kojemu od 1982. kontinuirano oblikuje skulpture.   

 

 Apstraktne fluidne forme glavna su karakteristika i prepoznatljivost Štebihova djela, koji u potpunosti poštuje i vrednuje svojstva žitke staljene kristalne mase. Pri postizanju umjetničke vizije vodi se idejom „manje je više“ te svoju umjetničku intervenciju svodi na minimum kako bi prepustio užarenoj masi  „trenutak“ da se oblikuje u svojoj kauzalnosti. Haiku je nit vodilja koja ga prati kao autora likovnog ali i književnog stvaralaštva, s obzirom na to da se aktivno bavi i pisanjem haiku poezije, iznova ga usmjeravajući na jednostavnost, sažetost i iskrenost prikaza.   

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.