U galeriji Sermage otvorena izložba "Absence of Frame", multimedijalne umjetnice Martine Mezak

U galeriji Sermage otvorena izložba Absence of Frame multimedijalne umjetnice Martine Mezak

U galeriji Sermage sinoć je otvorena izložba "Absence of Frame" (nedostatak formata, odsustvo formata ili okvira) multimedijalne umjetnice Martine Mezak, koja je o svom radu rekla da u svom autorskom viđenju konfrontira jedinstvo i mnoštvo, svjesno i nesvjesno, traži odgovore, gdje smo i kamo idemo. Za varaždinsku izložbu nazvanu "Absence of Frame" napravila je kolaž radova iz proteklih pet godina. U jednoj prostoriji je video pod nazivom Multitudes, (mnoštvo, sve), a druga dva mala videa su unutrašnji svijet, eskapizam i jedinstvo u odnosu na mnoštvo. - Odsustvo formata za mene znači stavljanje tih zabilježenih trenutaka u novi kontekst da sami počnu među sobom komunicirati na neki novi način. Video s biciklistom koji hrani ptice snimljen je na Tempelhofu u Berlinu, bivšem nacističkom aerodromu, koji su ljudi zauzeli sami i nisu dozvolili izgradnju tako da imaju prostor za slobodno kretanje. Tamo ima i puno čudaka poput njega koji vozeći bicikl hrani ptice, ali to su na neki način ptice razuma koje ga okružuju i on uživa, u potpunoj osami vlastitoga unutrašnjeg svijeta i meni se svidio taj neki trenutak nježnosti koju on ima sam sa sobom - rekla je umjetnica.

Autoricu je predstavila kustosica Elizabeta Igrec: Martina Mezak je multimedijalna umjetnica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i festivalima u zemlji i svijetu. Svojim radom nastoji istražiti ljudsku percepciju u odnosu na fenomenologiju osjeta i mogućnosti spoznaje s posebnim interesom za granice između svjesnog i nesvjesnog iskustva. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.
Kroz instalaciju kojom se predstavlja na izložbi autorica se bavi raznim doživljajima realnosti pomoću apstrahiranih svjetlosnih i zvučnih formi koje oblikuju promatračev prostor i vrijeme, postavljajući pitanja: Postojimo li ako nas nitko ne promatra? Postojimo li dok se ne opažamo? Bavimo li se stalno sobom zato da lakše savladamo strah od ništavila?

Izložba je postavljena za razgled do 29. prosinca ove godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.