Otvorena izložba „Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva"

Otvorena izložba „Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva"

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovao je otvorenju izložbe „Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva" u četvrtak, 21. studenoga 2019. godine u Hrvatskome povijesnom muzeju. 

Istaknuvši značaj realizacije ovakvih izložbi koje prikazuju bogatu prošlost rane hrvatske povijesti, državni tajnik Poljičak je posebno podržao suradnju i povezanost nacionalnih muzeja.

Nadodao je kako se Muzej hrvatskih arheoloških spomenika bavi istraživanjem, proučavanjem i prezentacijom hrvatske povijesti u ranom razdoblju, od 9. do 15. stoljeća, dok Hrvatski povijesni muzej pokriva razdoblje od tada do danas. Riječ je o komplementarnosti i zbog toga je važna kvalitetna suradnja između kulturnih ustanova, rekao je državni tajnik.


FOTO: Hrvatski povijesni muzej

Postav izložbe posvećen je lokalitetu koji je zbog prometnog i strateškog položaja imao funkciju utvrde, a poznato je kako se tu nalazila liburnska i rimska Varvaria pa srednjovjekovni Breberium, sjedište najmoćnijeg hrvatskog srednjovjekovnoga roda Šubića Bribirskih. Vidljive ruševine na Bribirskoj glavici i bogata prošlost pobudile su zanimanje arheologa koje traje više od 100 godina.

Ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar istaknula je kako je lokalitet Bribirska glavica sa svojim bogatim arheološkim slojevima – od prapovijesti pa sve do ranog novog vijeka – tema zajedničke arheološko-povijesne izložbe. Nadodala je i kako je osnovica izložbe arheološki materijal pronađen stoljetnim naporima naraštaja arheologa.

Izložba se sastoji od šest cjelina - Povijest istraživanja, Bribirska glavica prije dolaska Rimljana, Antička Varvaria, ranosrednjovjekovni Berberium, Rod Šubića bribirskih - župani, kneževi, banovi, Sumrak Bribira.
U suradnji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu i Muzeja grada Šibenika realizirana je izložba, a autori izložbe su Kristian Gotić, Nikolina Mađar i Nikolina Uroda, postav i vizualni identitet potpisuju Lana Kovačić, Željko Kovačić i Maja Glavinić.


FOTO: Hrvatski povijesni muzej


FOTO: Hrvatski povijesni muzej

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.