Otvorena izložba „Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini“

Otvorena izložba „Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini“

Otvorenju velike baštinske izložbe „Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini“ prisustvovao je državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u subotu, 30. studenog 2019. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt. 

Istaknuvši kako sami naslov jasno govori o sadržajnosti i slojevitosti onoga što se krije iza izložbe državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak rekao je kako ona svojim sadržajem i koncepcijom interpretira baštinsku ostavštinu, što je poslanje jedne muzejske ustanove. Dodao je kako izložba svjedoči o kvalitetnoj suradnji različitih stručnjaka i istraživača što osigurava da hrvatska nacionalna baština postaje vidljiva i dostupna široj publici. 
 
Najvažnijim, državni tajnik Poljičak istaknuo je vrijednost izložaka – predmeta iz samostana, knjižnice i arhiva na Visovcu, dodavši kako  je ovaj izniman rad autorice izložbe s timom suradnika omogućio da se blago samostanske riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti na Visovcu pokaže javnosti, neki od predmeta i po prvi puta da se obnove, restauriraju i zaštite te učine dostupnim za buduća istraživanja i valorizaciju ove iznimno vrijedne građe.
 

Foto: Vedran Benović

Obnovljeno blago iz samostanske riznice, knjižnice i arhiva Franjevačkog samostana Majke od Milosti na Visovcu koje je stoljećima prikupljano i čuvano, restauriralo se u radionicama Hrvatskog restauratorskog zavoda i Muzeja za umjetnost i obrt. Na izložbi je predstavljeno oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz samostanskih zbirki slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija, liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, knjižne, arhivske i glazbene građe.
 
Realizaciji izložbe „Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini“ prethodili su trogodišnje istraživanje i valorizacija stručno – znanstvene obrade predmeta iz Crkve Gospe od Milosti i samostanskih zbirki.
 
Izložbu će pratiti istoimena monografija u kojoj je predstavljeno značenje Visovca i rezultati istraživanja i valorizacija cjeline sagledane kroz odrednice duhovnosti i kulture, kroz obnovljene predmete iz samostanske riznice i artefakte koji posvjedočuju stoljetne veze Gospina otočića s najistaknutijim umjetničkim, obrazovnim i kulturnim središtima Europe.
 

Foto: Vedran Benović

Otvorenju su nazočili brojni uzvanici, a prisutnima su se obratili i ravnatelj  Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, autorica i voditeljica izložbenog projekta dr. sc. Anđelka Galić, fra Marko Mrše provincijski ministar Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević. Svečanosti su nazočili i brojni crkveni vjerodostojnici, Nj. E. nadbiskup Msgr. Giorgio Lingua Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, izaslanici Zagrebačke, Šibenske i Splitsko – makarske nadbiskupije te brojni uzvanici iz visovačkoga kraja.


Foto: Vedran Benović


Foto: Vedran Benović

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.