Obilježeno deset godina djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi

Obilježeno deset godina djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi

Državni tajnik Ivica Poljičak prisustvovao je otvorenju izložbe „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. - 2019.“, koja se održala u srijedu, 11. prosinca 2019. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti.   
Deseta godišnjica djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji obilježila se Izložbom koja predstavlja izbor umjetnina prikupljenih donacijama i otkupima te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do 2019. godine. Tijekom deset godina osnovane su nove zbirke, a muzej je povećao fundus za preko 3000 djela.

Podsjetivši kako su aktivnosti dotadašnje Gradske galerije suvremene umjetnosti zahtijevale novi prostor, državni tajnik Ivica Poljičak istaknuo je MSU kao pozitivan primjer što sve novi prostor može omogućiti u razvoju djelatnosti, vidljivosti i prepoznatljivosti muzejske ustanove. Danas je MSU prepoznat kao referentna ustanova za suvremenu umjetnost, koja je upisana na kulturnu mapu Hrvatske te postaje nezaobilazno mjesto brojnih domaćih i stranih turista, rekao je državni tajnik Poljičak.

Ravnateljica Snježana Pintarić zahvalila se donatorima i prijateljima MSU-a, a više o konceptu izložbe rekla je autorica i kustosica izložbe, muzejska savjetnica i pomoćnica ravnateljice MSU-a Nataša Ivančević.
Muzej je osnovan 1954. godine kao Gradska galerija suvremene umjetnosti i od tada istražuje, prikuplja, dokumentira i javnosti prezentira djela koja predstavljaju stilove i pojave u suvremenoj umjetnosti. Galerija je odmah započela stvarati fundus i djelovati kao muzejska ustanova po suvremenim muzeološkim principima i potrebama toga vremena. Do 2009. godine djelovala je na Gornjem gradu u prostoru koji nije imao uvjete za izlaganje stalnog postava.
Odluka o izgradnji novog muzeja na novozagrebačkoj lokaciji donesena je 1998. godine, a  Muzej je otvoren 11. prosinca 2009. godine kao najveći i najmoderniji muzej u Hrvatskoj.

Od svog osnivanja kontinuirano je prikupljao umjetničku građu otkupima i donacijama, a taj javnosti manje poznat dio djelatnosti, predstavljan je izložbama akvizicija u cikličkim intervalima. Posljednja velika izložba akvizicija otvorena je 2009. kao dio izložbenog programa otvorenja nove zgrade muzeja. Time je predstavljen izbor građe koju je muzej prikupljao od 2004. do 2009. godine.

IZVOR: MINKULT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.